ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Βρείτε τα ειρηνικά εκτός δικαστηρίων. Καλύτερα τώρα, παρά σε ένα χρόνο κι αφού θα έχετε… σκοτωθεί».
Αυτή τη σύσταση απηύθυνε –σύμφωνα με πληροφορίες – η Τράπεζα της Ελλάδος, τόσο προς τη Viva όσο και προς την πλευρά της JP Morgan.
Ο επόπτης εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει το συντομότερο δυνατό λύση στο πρόβλημα, με χαμηλότερη δημοσιότητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα προς όφελος των δύο πλευρών αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
Και όπως αναφέρει πηγή που παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης:
– Έστω και μέσα από τα δικαστήρια θα υπάρξει δημιουργικό και όχι καταστροφικό τέλος για το deal.
Ωστόσο τις τελευταίες μέρες η ένταση κορυφώθηκε εκ νέου, με τους δύο μετόχους τον Χάρη Καρώνη και τον Jamie Dimon να ανταλλάσσουν πυρά.
«Η διαμάχη των δύο μετόχων δεν αφορά την εταιρεία και δεν αγγίζει εποπτικά θέματα. Πρόκειται καθαρά για μία διαμάχη ανάμεσα σε επιχειρηματίες. Ένα «παιχνίδι» επικράτησης, δηλαδή ποιος θα εξαγοράσει ποιον και σε ποια τιμή» αναφέρει στο mononews.gr, καλά πληροφορημένη πηγή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΤτΕ ζήτησε εξηγήσεις από τον Χάρη Καρώνη σε ότι αφορά την αύξηση κεφαλαίου των 400 εκατ. ευρώ.
Ο ιδρυτής της Viva διαβεβαίωσε τον επόπτη ότι το ποσό της ΑΜΚ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.
Επαφή όμως είχαν οι επικεφαλής της εποπτείας της ΤτΕ και με υψηλόβαθμα στελέχη της JP Morgan (μέσω τηλεδιάσκεψης) με τους Αμερικανούς να διατυπώνουν τις δικές τους θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες: οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε όλες τις εταιρείες fintech στον κόσμο.
Και όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές της αγοράς: «Ο Καρώνης προσπαθεί να διασφαλίσει την περιουσία του, θα πουλήσει λοιπόν ακριβά το τομάρι του, καθώς δημιούργησε μία αγορά και η εταιρεία του έχει δυναμική και προοπτική. Από την άλλη οι Αμερικανοί προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος για την απόκτηση της Viva».
Πλήρης επιβεβαίωση του mononews.gr
Όλα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας ρεπορτάζ του mononews.gr της 9ης Ιανουαρίου 2024.
Συγκεκριμένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Viva είχε αναφέρει τότε επί λέξει: «Αν η JP Morgan έχει άσχημη σχέση με την Viva Wallet θα φανεί στα δικαστήρια και όχι νωρίτερα. Αν δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία, από την επένδυσή της, θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πας στα δικαστήρια, αλλά ο ένας εξαγοράζει τον άλλο…»
Έκρυθμη κατάσταση
Η ουσία λοιπόν και το ζητούμενο είναι ένα και μοναδικό.
Πόσο τελικά αξίζει η Viva Wallet, η «ωραία Ελένη» των fintech, το 48,5% της οποίας εξαγόρασε στις αρχές του 2022 ο αμερικανικός κολοσσός της JP Morgan.
Αξίζει σήμερα 3 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει στην πρόσκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για έγκριση ΑΜΚ 400 εκατ. ευρώ, ο Χάρης Καρώνης;
Θα αξίζει 5 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2025 που το deal θα ολοκληρωθεί;
Η πρόθεση του ιδρυτή της Viva Χάρη Καρώνη να πάει σε αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ, πυροδότησε τη νέα έκρηξη ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Και στις 14 Φεβρουαρίου ακολούθησαν αγωγές και ανταγωγές ανάμεσα στους δύο μετόχους.
Στις 14 Φεβρουαρίου οι δύο πλευρές κατέθεσαν αγωγές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τον Χάρη Καρώνη:
«Η JPMorgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στην Αμερική και σε νέες ευρωπαϊκές αγορές» και ότι προσπαθεί να περιορίσει την ανάπτυξη της fintech, ώστε να μπορέσει να πάρει την επιχείρηση σε χαμηλή τιμή το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με την JPMorgan, η εταιρεία του Χάρη Καρώνη WeRealize.com Ltd.,έχει προχωρήσει σε ενέργειες για να περιορίσει ή να παρακάμψει τα συμβατικά και νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Αμερικανοί ως επενδυτές στη Viva.
Διαβάστε επίσης
Πηγές JPMorgan στο mononews: Εμείς κάναμε πρώτοι αγωγή κατά της Viva Wallet
Εκτός ορίων η σύγκρουση για την… τιμή της Viva Wallet – Η κίνηση Καρώνη και το «μπλόκο» της ΤτΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση