• Τράπεζες

    Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την Παγκρήτια – Το Οκτώβριο η ΑΜΚ 735 εκατ.

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή για την τράπεζα που θα διαμορφώσει το δικό μας μέλλον μας και θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την πορεία μας τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

    Αφήνουμε πίσω το παρελθόν. Η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα είναι ένα βήμα όχι μόνο για την εξυγίανση της τράπεζας, αλλά έχει στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την παραδοσιακή τραπεζική, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Αυτή η συμφωνία καθιστά εφικτή την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή με τον δείκτη ΜΕΑ να διαμορφώνεται στο 3%.

    Στόχος μας η αύξηση κεφαλαίου των 735 εκατ ευρώ (και με την έκδοση warrants) να πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο.

    Η αύξηση, πέρα από την απαλλαγή των ισολογισμών από τα βαρίδια των κόκκινων δανείων θα επιτρέψει την ανάπτυξη της τράπεζας, επενδύσεις σε καταστήματα, και την ψηφιοποίηση μας. Θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα μας.

    Θα είμαστε η 5η τράπεζα –με διαφορά από την 6η- στην χώρα, με ενεργητικό 10 δις ευρώ.

    Στόχος μας οι χορηγήσεις το 2027 να φτάσουν τα 7,6 δις ευρώ, και με κέρδη προ προβλέψεων πάνω από 200 εκατ ευρώ σε μία 3ετία.

    Παρά τα προβλήματα από την αρχή του έτους πετύχαμε εκταμιεύσεις 500 εκατ ευρώ και καθαρή πιστωτική επέκταση 262 εκατ ευρώ. Οι αδύναμοι ισολογισμοί και έλλειψη κεφαλαίων μας εμπόδιζαν να πετύχουμε περισσότερα. Στόχος μας είναι χορηγήσεις 2 δις ευρώ ετησίως.

    Η συγχώνευση είναι μονόδρομος για τις δύο τράπεζες, με την αύξηση καλύπτονται οι εποπτικές υποχρεώσεις και αντλούνται κεφάλαια για ανάπτυξη εργασιών, που θα ενισχύσουν την κερδοφορία μας, με σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους άνω του 20% το 2025.

    Η κα Βρεττού ευχαρίστησε τους μετόχους της τράπεζας, το ΤΧΣ, την Thrivest, τον ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ.

     

    Ολόκληρη η ομιλία της κ. Βρεττού

    Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σε αυτήν την τόσο σημαντική Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Attica Bank, που σηματοδοτεί την οριστική αλλαγή σελίδας της Τράπεζας, δημιουργώντας ένα νέο υγιή, δυναμικό και ανταγωνιστικό τραπεζικό οργανισμό μέσω της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα.

    Σήμερα, καλούμαστε να πάρουμε μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία της τράπεζάς μας, μια απόφαση που θα διαμορφώσει το μέλλον μας και θα ενισχύσει τη θέση μας στην ελληνική οικονομία. Μετά από μια πολυετή πολύπαθη πορεία που χαρακτηρίστηκε από έντονες διακυμάνσεις, αστάθεια, απαξίωση και αδύναμους ισολογισμούς και αγωνία για τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια των καταθετών και των δύο Τραπεζών, σήμερα αποφασίζουμε να βάλουμε όλα αυτά οριστικά πίσω μας.

    Αυτή η συγχώνευση όμως δεν είναι απλώς ένα βήμα για να εξυγιανθούν οι δύο τράπεζες. Ενσαρκώνει το όραμά μας και τη δέσμευση των μετόχων μας -μέσα και από την εγκεκριμένη από τη Βουλή των Ελλήνων Συμφωνία Μετόχων- για μια νέα τραπεζική πρόταση που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να δώσει εναλλακτική επιλογή στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Ένα νέο, ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, διπλάσιο σε μεγέθη, με υγιή ισολογισμό, υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς, με στόχευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.

    Έχοντας πλήρως τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και απαλλαγμένη από τα βαρίδια των κόκκινων δανείων και του υψηλού κόστους που αναπόφευκτα αυτά επιφέρουν, η Νέα Τράπεζα στόχο έχει να επαναφέρει στο προσκήνιο την παραδοσιακή Τραπεζική και τον ίδιο τον πελάτη.

    Όπως προβλέπει η Συμφωνία Μετόχων, η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα γίνεται με απορρόφηση της δεύτερης, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή είναι μια τυπική, τεχνική λεπτομέρεια. Είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική συνένωσης δύο περίπου ίσων τραπεζών για να δημιουργήσουν από κοινού κάτι που δεν θα μπορούσαν κατά μόνας. Με την υποστήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Thrivest Holding Ltd, αλλά και των άλλων μετόχων μας ΕΦΚΑ και ΤΜΕΔΕ είμαστε σε θέση να προβούμε στην αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση, διασφαλίζοντας ότι το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο θα υλοποιηθεί επιτυχώς. Αυτή η συμφωνία καθιστά εφικτή την υπαγωγή στον «Ηρακλή ΙΙΙ» των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των δύο τραπεζών, ώστε ο σχετικός δείκτης να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 3% για την κοινή τράπεζα, επιφέροντας ουσιαστική εξυγίανση στον ισολογισμό της. Κομβικό σημείο για την επόμενη, νέα σελίδα της υγιούς τράπεζας είναι η ανακεφαλαιοποίηση της μέσω νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και έκδοσης τίτλων κτήσης, τον Οκτώβριο, ύψους €735 εκατ.

    Η κεφαλαιακή ενίσχυση στόχο έχει όχι μόνο να καλύψει τις ζημίες που προκύπτουν από την εξυγίανση των κόκκινων δανείων μέσω του σχήματος Ηρακλή III. Επιπρόσθετα προβλέπει ικανά κεφάλαια για το κόστος αναδιάρθρωσης και λειτουργικού μετασχηματισμού ενοποίησης, κεφάλαια για νέες επενδύσεις τόσο στα φυσικά καταστήματά μας, εκμοντερνίζοντάς τα, αλλά και σε νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα, και το κυριότερο: κεφάλαια για ανάπτυξη, για να μπορούμε να δίνουμε επιπλέον δάνεια με ταχύτερους ρυθμούς. Θέλουμε μέσω της συγχώνευσης και της εξυγίανσης να αποκαταστήσουμε πλήρως και να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας.

    Η σημασία της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας είναι πολυδιάστατη. Θα δημιουργηθεί το πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη χώρα, μετά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η συνένωση των περιουσιακών στοιχείων, της πελατείας, των καταστημάτων και του προσωπικού των δύο τραπεζών θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά μας και θα μάς επιτρέψει να διευρύνουμε το δίκτυό μας σε όλη την Ελλάδα. Η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 – εκτιμούμε ότι θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ. Ο στόχος μας είναι το 2027 οι χορηγήσεις να κινούνται στα 7,6 δισ. ευρώ, με σημαντικά υψηλότερα έσοδα κατά περίπου 20% σε σχέση με το άθροισμα των εσόδων των δύο τραπεζών.

    Η συγχώνευση αυτή θα μας επιτρέψει, ουσιαστικά διπλασιάζοντας τα μεγέθη μας και να επιτύχουμε οικονομίες κλίμακας, μειώνοντας το λειτουργικό μας κόστος και ενισχύοντας την αποδοτικότητα της διοικητικής μας οργάνωσης. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, το ενεργητικό, οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις μας ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ, 5,8 δισ. και 6,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνοντα στα 3 δισ. Τα μεγέθη αυτά πιστοποιούν την εγκαθίδρυση της 5ης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά μας στην αγορά.

    Η στρατηγική επιλογή της συγχώνευσης ήταν μονόδρομος, καθώς οι δύο τράπεζες είχαν αδύναμους ισολογισμούς λόγω των υψηλών Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια, δύο στοιχεία που δεν τους επέτρεπαν να αναπτυχθούν από ένα σημείο και πέρα… Η μείωση των ΜΕΑ μέσω του Ηρακλή ΙΙΙ στο 3% αναπόφευκτα επιφέρει ζημία της τάξης των 800 εκατ. ευρώ και οδηγεί τα εποπτικά κεφάλαια σε αρνητικά επίπεδα- . Και σε περίπτωση απευθείας πώλησης των κόκκινων χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών, η ζημία θα υπερέβαινε τα 400 εκατ. ευρώ, εάν δεν είχε αποφασιστεί η στρατηγική συγχώνευση. Την αποκατάσταση των δεικτών και την εξυγίανση των τραπεζών έρχεται να υπερκαλύψει η επικείμενη ΑΜΚ, ώστε όχι μόνο να ικανοποιούνται οι εποπτικές μας υποχρεώσεις, αλλά να υποστηριχθεί και η ανάπτυξη της τράπεζας.

    Η νέα τράπεζα, πλήρως κεφαλαιοποιημένη – με βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων άνω του 15%, θα μπορεί ανεμπόδιστα να εστιάσει με όλες τις δυνάμεις της στην ανάπτυξη των εργασιών της, στην ενίσχυση των μεριδίων αγοράς και στην αύξηση της κερδοφορίας της. Οι αποδόσεις στους μετόχους της θα είναι σημαντικές -με εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025-, δείκτης που υπογραμμίζει την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας. Επίσης, σωρευτικά η νέα τράπεζα αναμένεται να επιτύχει υψηλότερα κέρδη προ προβλέψεων που εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ σε μία τριετία.

    Σχεδιάζουμε μια τράπεζα με σημαντική παρουσία στο σύνολο των τραπεζικών και συμπληρωματικών εργασιών που πάνω από όλα θα είναι ανθρώπινη:

    Μια τράπεζα με στρατηγική στόχευση και ταχεία αύξηση καταθέσεων με ανταγωνιστική τιμολόγηση, για τη διεύρυνση της πελατείας και αύξησης της ρευστότητάς μας. Ήδη σήμερα τόσο η Attica Bank όσο και η Παγκρήτια Τράπεζα προσφέρουν από τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων στην ελληνική αγορά. Αλλά πώς θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε νέα πελατεία όταν και οι δύο είχαν αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια και κόκκινα δάνεια που προσέγγιζαν το 60%; Αυτό τώρα αλλάζει οριστικά.
    Μια τράπεζα με έμφαση στις χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο και οι δύο τράπεζες μαζί επέτυχαν εκταμιεύσεις, ύψους σχεδόν μισού δισ! (497 εκατ. ευρώ) και θετική πιστωτική επέκταση 262 εκατ. ευρώ. Τι μας περιόριζε να κάνουμε περισσότερα; Οι αδύναμοι ισολογισμοί μας και η έλλειψη κεφαλαίων. Θέτουμε ως στόχο έως το 2027 οι καταθέσεις μας να υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις τα 7 δισ. ευρώ με νέες εκταμιεύσεις που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.
    Μια τράπεζα με ακόμη καλύτερες υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας και έμφαση πλέον στις τραπεζοασφαλιστικές εργασίες, προσφέροντας ασφάλεια αλλά και αποδόσεις.
    Μια τράπεζα με εξειδικευμένο, άριστα κατηρτισμένο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών κάθε πελάτη. Με ζητούμενο την ανθρώπινη επαφή και την έμφαση στην κατανόηση των αναγκών του πελάτη και όχι μια απρόσωπη μηχανική υποστήριξη.
    Με διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων ανά την επικράτεια και business centers για να προσεγγίζει κάθε πελάτη της χώρας – σε συνδυασμό επενδύσεις στα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης. Για εμάς η δια ζώσης επικοινωνία με τον πελάτη είναι προτεραιότητα και δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό.
    Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προκλήσεις κα τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. To πρώτο σημαντικό βήμα είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας Μετόχων. Ήδη η αποφασιστικότητα και η αφοσίωση όλων μας στην Τράπεζα είναι εμφανής από το απαιτητικό χρονοδιάγραμμα που τηρείται απρόσκοπτα παρά τη συνθετότητα του εγχειρήματος. Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η ομαλή αλλά γρήγορη λειτουργική συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Ήδη έχει διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα σφιχτό, αλλά εκτενές σχέδιο με τη συμμετοχή όλων των στελεχών και των δύο τραπεζών, το οποίο παρακολουθείται στενά. Είμαι βέβαιη ότι όσο γρήγορα κινηθήκαμε για την ανάταξη των δύο Τραπεζών, όσο γρήγορα υλοποιούμε τη Συμφωνία Μετόχων, αντίστοιχα θα καταφέρουμε να δείξουμε την αποτελεσματικότητά μας και στο πλαίσιο της λειτουργικής ενοποίησης, με στόχο να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία πελάτη. Δεν μπορώ να μην εξάρω τις προσπάθειες του προσωπικού της Attica Bank και της Παγκρήτιας, τόσο κατά τη διάρκεια του μετασχηματισμού των δύο τραπεζών τον τελευταίο χρόνο και τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει, όσο και κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που διανύουμε όπου με εντατικούς ρυθμούς έχουν γίνει τόσα πολλά ώστε να είμαστε σε θέση να φέρουμε εις πέρας τη συγχώνευση και να σχεδιάσουμε τη νέα τράπεζα.

    Είναι μεγάλη η ευθύνη που αναλαμβάνουμε, έναντι των μετόχων μας, των πελατών μας, των εργαζομένων μας, των Εποπτικών Αρχών και της οικονομίας με το εγχείρημα αυτό.

    Κυρίες και κύριοι,

    Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συγχώνευση αποτελεί το καλύτερο βήμα προς το μέλλον και η ουσιαστικά τη μοναδική πραγματική και οριστική λύση για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα, για τους μετόχους, τους εργαζόμενους, και κυρίως για τους πελάτες μας. Είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε και σε αυτή την πρόκληση, όλοι μαζί, τα στελέχη και όλοι οι άνθρωποι της Attica Bank και οι άνθρωποι της Παγκρήτιας, από κοινού από την πρώτη μέρα. Είναι μια ιστορική στιγμή η σημερινή, που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε με σιγουριά και δύναμη την πορεία μας τα επόμενα πολλά χρόνια.

    Σας ευχαριστώ.

     

     

    Διαβάστε επίσης: 

    Attica Bank – Παγκρήτια: Ιδού το πλήρες σχέδιο για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα – Τι αναφέρει η έκθεση της PwC

    Attica Bank: Στον «Ηρακλή ΙΙΙ» κόκκινα δάνεια 2,3 δισ. ευρώ – Ποιοι είναι βασικοί όροι της συγχώνευσης με Παγκρήτια

    Attica Bank – Παγκρήτια Τράπεζα: Ποια θα είναι η σχέση ανταλλαγής, οι αποφάσεις των δύο τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ