Χαμηλώνουν τον πήχη για νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων οι τράπεζες, καθώς τα αιτήματα δείχνουν να «παγώνουν» προσώρας λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σταθερά επιτόκια στα νέα στεγαστικά μέσα σε σύντομο διάστημα άφησαν πίσω τους το ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο του 2,8% και ήδη έχουν ξεπεράσει το 4%. Σύμφωνα δε με τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείεται σύντομα να «σκαρφαλώσουν» και στο 5%.

1

Το ύψος των επιτοκίων αποτρέπει τους δανειολήπτες από το να προχωρήσουν στη λήψη στεγαστικού δανείου, καθώς το μπαράζ των αυξήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας τους κάνει επιφυλακτικούς να εκτεθούν σήμερα σε δανεισμό μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν την επιθετική πολιτική τους στην άνοδο των επιτοκίων (η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο του ευρώ κατά 0,5% με την νέα αύξηση να έρχεται τον Σεπτέμβριο και η FED προχώρησε σε δύο αυξήσεις κατά 0,75% εκάστη μέσα σε δύο μήνες) προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Από την πλευρά τους  και οι δανειολήπτες καθώς είναι άγνωστο που θα σταματήσει η άνοδος, κρατούν στάση αναμονής αποφεύγοντας να δανειστούν.

Την ίδια ώρα εμφανίζονται και οι πρώτες –μικρές μεν αλλά έκαναν την εμφάνιση τους- καθυστερήσεις στην έγκαιρη και ομαλή αποπληρωμή των δόσεων δανείων, με τις τράπεζες να παρακολουθούν μέρα με τη μέρα την εξέλιξη αυτων των καθυστερήσεων και επικοινωνούν άμεσα με τους δανειολήπτες προσφέροντας ρυθμίσεις.

Το νέο τοπίο –με τον πληθωρισμό στα ύψη, την αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας αλλά και των τιμών στο ράφι των σούπερ μάρκετ- δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών, τώρα που έχουν ολοκληρωθεί και τα προγράμματα στήριξης λόγω του covid.

Οι τράπεζες σπεύδουν σε ρυθμίσεις καθώς το τελευταίο που επιθυμούν –τώρα που κατάφεραν να περιορίσουν το δείκτη των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό- είναι να βρεθούν αντιμέτωπες με νέα άνοδο στις καθυστερήσεις.

Χιλιάδες δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια είναι κυμαινόμενα και συνδέονται με το euribor τριμήνου θα πληρώσουν αυξημένες δόσεις για την εξυπηρέτηση τους. Σε γενικές γραμμές μία αύξηση 1% στα επιτόκια φέρνει αύξηση της δόσης για στεγαστικό δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ κατά 50 ευρώ το μήνα. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις  επιχειρήσεις καθώς τα spread  στα επιτόκια δανεισμού τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν αυξηθεί πάνω από 1%,  καθιστώντας ακριβότερο το κόστος χρήματος, και πολλές επιχειρήσεις «παγώνουν» προσώρας κάθε επενδυτική πρωτοβουλία.

Διαβάστε επίσης

Γκίκας Χαρδούβελης: Στην Εθνική Τράπεζα λειτουργούμε ως μία μεγάλη ομάδα