Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Βασίλης Ράπανος (Alpha Bank): Μεγάλη η σημασία της επένδυσης της Unicredit στην τράπεζα

Βασίλης Ράπανος, Πρόεδρος της ΕΕΤ

Βασίλης Ράπανος, Πρόεδρος της ΕΕΤ

Στα επιτυχή βήματα που έκανε η Alpha Bank το 2023 και στην επίτευξη των στόχων της, έκανε λόγο ο Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της τράπεζας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Μίλησε επίσης για τα θετικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία αλλά και στους απρόβλεπτους παράγοντες που μπορεί να προκύψουν όπως η κλιματική αλλαγή.

Βασικά προβλήματα για τον κ. Ράπανο είναι η βραδύτητα της απονομή της Δικαιοσύνης, η ανάγκη να λογοδοτεί το δημόσιο, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης.

Η έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος επενδύσεων από το RRF είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα είπε ο κ. Ράπανος. Η Ελλάδα έχει καλές επιδόσεις στην απορρόφηση του RRF  καθώς έχει αντληθεί  το 41% των πόρων και σε αυτό συμβάλουν οι τράπεζες. Η ανάκαμψη είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ράπανος ανέφερε ότι πρέπει να εκλείψει η δαιμονοποίηση του κέρδους ώστε να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα και ότι απαιτείται μεγάλη βελτίωση της επιχειρηματικής κουλτούρας

«Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να δώσουν μέρισμα. Η βελτίωση καταδεικνύεται από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ήταν 6,6% των συνολικών δανείων. Το 2016 ήταν πάνω από 41%.

Οι προσπάθειες για περαιτέρω αποκλιμάκωση συνεχίζεται. Η σύγκλιση με τον μέσο όρο της ΕΕ θα φέρει περαιτέρω αναβάθμιση από τους ξένους οίκους», τόνισε.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Alpha Bank τόνισε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ήταν στο 15,5% το Δεκέμβρη του 2023, σχεδόν στο μέσο όρο.

Η ρευστότητα ήταν ικανοποιητική. Στο 62.2% ο λόγος δανείων προς καταθέσεις. Οι τράπεζες μπορούν να επεκτείνουν το δανεικό τους χαρτοφυλάκιο, ενισχύονταν την οικονομία, ανέφερε ο κ. Ράπανος.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank μίλησε για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος η οποία όπως είπε αποτυπώνεται και στα stress test. Τέταρτη καλύτερη χώρα η Ελλάδα στην ΕΕ και πρώτη στη νότια Ευρώπη ως προς τη σταθερότητα.

Μεγάλη η σημασία της εξαγοράς του ποσοστού της Alpha Bank από την Unicredit. Η πρώτη επένδυση μετά από 17 χρόνια στην Ελλάδα και τις τράπεζες.

Επιτυχία ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για την εξυγίανση και τον μετασχηματισμό της Alpha Bank.

Ο κ. Ράπανος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βελτίωση της τράπεζας από τη συνεργασία με την ιταλική τράπεζα.

Είμαστε υπερήφανοι που επιστρέφουμε στη μακρά παράδοση της τράπεζας να επιστρέψουμε μέρισμα στους μετόχους μας, 122 εκατ. ευρώ. Τα 61 εκατ. με μορφή μερίσματος σε μετρητά, 0.026 ευρώ ανά μετοχή. Προτείνεται δε και διανομή ποσού έως  12,6 εκατ. από εταιρείες του Ομίλου σε επιλέξιμους εργαζομένους τους.

Πετύχαμε στο σύνολο των στόχων το 2023. Σημειώσαμε αξιοσημείωτη πρόοδο σε όλους τους δείκτες.

Το 2023 η τράπεζα ξεπέρασε τους στόχους στην κερδοφορία, με αύξηση 65,9% από το 2022, κατέληξε ο κ. Ράπανος εκφράζοντας την αισιοδοξία για το μέλλον της τράπεζας.

Πότε θα δοθούν οι πρώτες συντάξεις με αυξημένες οφειλές
Παπακωνσταντίνου (Ideal) στο mononews: Δημιουργούμε όμιλο πληροφορικής, εξετάζεται το σενάριο εισόδου στο ΧΑ
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Την επόμενη εβδομάδα ο νόμος για το ποσό της εισφοράς των παραγωγών ενέργειας