• Τράπεζες

    UniCredit: Πουλάει τρία χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων ύψους 8,5 δισ. ευρώ

    • NewsRoom
    Andrea Orcel, CEO UniCredit Bank

    Andrea Orcel, CEO UniCredit Bank


    Στο “παιχνίδι” της μεταφοράς “κόκκινων δανείων” που συνεχίζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μπαίνει και η Unicredit, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, στα σκαριά βρίσκονται τρεις σημαντικές συμφωνίες ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με ιταλικά και γερμανικά funds.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο, πουλάει δύο SRT, τις λεγόμενες συναλλαγές “μεταφοράς σημαντικού κινδύνου”, που συνδέονται με δάνεια 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ιταλικά επενδυτικά ταμεία.

    Επίσης, σχεδιάζει να μεταφέρει SRT που συνδέονται με δάνεια ύψους έως και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε γερμανικά μικρομεσαία funds το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

    Σημειώνεται ότι με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο της μεταφοράς, οι τράπεζες εκφορτώνουν εδώ και χρόνια, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό κινδύνου από χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων πολλών δισεκατομμυρίων και επομένως βελτιώνουν την οικονομική τους ισχύ.

    Με την εκφόρτωση μέρους του κινδύνου στα δάνειά τους, οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ποσό των κεφαλαίων που χρειάζονται, προκειμένου να καλύψουν πιθανές ζημίες.

    Μία τράπεζα μπορεί κανονικά να μεταφέρει κινδύνους ζημιών που ισοδυναμούν με περίπου 7% έως 12% ενός χαρτοφυλακίου δανείων.

    Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει άμεσα τις σημαντικότερες τράπεζες της ευρωζώνης, ανέφερε πέρσι στο Reuters ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών το 2022 αφορούσε δάνεια που εξακολουθούν να αποδίδουν, μια αλλαγή από το 2021, όταν τα επιβαρυμένα δάνεια αποτελούσαν περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών των συναλλαγών.

    Οι τράπεζες ολοκλήρωσαν ρεκόρ 174 δισ. ευρώ τέτοιων συμφωνιών to 2022, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.

    Διαβάστε επίσης: 

    Εθνική Τράπεζα: Σημαντική υπεραπόδοση σημείωσε η ελληνική οικονομία έναντι της Ευρωζώνης

    Kepler Cheuvreux για Τιτάν: Η δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ αυξάνει την αξία στα 38 ευρώ

    Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank): Εξετάζουμε και άλλους τομείς εμπορικής συνεργασίας με την UniCredit



    ΣΧΟΛΙΑ