Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

UniCredit Bank: H Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει στην Ευρώπη

O Andrea Orsel, CEO της UniCredit

O Andrea Orsel, CEO της UniCredit

H ιταλική τράπεζα UniCredit Bank και η οικονομολόγους του οίκου Tullia Bucco ενισχύουν τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα και το ΑΕΠ για φέτος από 1,9% σε 2,3% το 2024, έναντι 2% το 2023, λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενη μεταφερόμενης επίδρασης.

Την ίδια στιγμή, διατηρούν αμετάβλητη την πρόβλεψή της στο 1,7% το 2025.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εξέπληξε, για άλλη μια φορά θετικά στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς αυξήθηκε κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση, χάρη στην επιτάχυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας μεταφράστηκε σε αύξηση των τελικών αποθεμάτων, ημιτελών και ενδιάμεσων προϊόντων και σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανική παραγωγή.

Η καθαρή επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν σταθερά θετική.

Ο συνδυασμός ενός μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος και σημαντικών αποτελεσμάτων χιονοστιβάδας (snowball effect) αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ (εξαιρουμένων των αναβαλλόμενων πληρωμών τόκων για τα δάνεια του EFSF) σε 153,1% και 146,8% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025, αντίστοιχα», επισημαίνει η οικονομολόγος του οίκου.

«Αναμένουμε μια πιο ήπια φάσης ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο, ακολουθούμενη από μια μέτρια εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο. Η υγιής αύξηση της εγχώριας ζήτησης αντισταθμίζει κάπως την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, καθώς η εξασθενημένη παγκόσμια ζήτηση επιβαρύνει τις εξαγωγές αγαθών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική.

Οι πάγιες επενδύσεις πιθανότατα θα υποστηριχθούν περαιτέρω από την ώθηση που θα δοθεί από τα κεφάλαια που εισέρχονται από την ΕΕ και τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα ωφεληθεί από την υγιή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο από την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος από την εργασία», εξηγεί ο οίκος.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και το 2025

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, λόγω της σημαντικής επιτάχυνσης του πληθωρισμού της ηλεκτρικής ενέργειας, των τιμών των τροφίμων, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7%. Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών αγαθών.

Η υποτονική παγκόσμια ζήτηση είναι πιθανό να καταστήσει δύσκολο για τους κατασκευαστές να μετακυλήσουν την αύξηση των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών και των τελών αποστολής στους πελάτες. Ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να μειωθεί σταδιακά λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών.

Ο προϋπολογισμός του 2025 αναμένεται να στοχεύσει σε ευρεία σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% περίπου, επιβεβαιώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να επιμείνει σε μια σε γενικές γραμμές ουδέτερη δημοσιονομική στάση το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο της αύξησης των εισοδηματικών ανισοτήτων και της φτώχειας στην Ελλάδα μετά την πανδημική κρίση, η κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος για την υιοθέτηση πιο αναδιανεμητικών δημοσιονομικών πολιτικών.

Για τον σκοπό αυτό, ανακοίνωσε πρόσφατα μια περαιτέρω δέσμη μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) με στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και τη στήριξη της αύξησης της απασχόλησης.

Αν και η δέσμη αυτή ενέχει τον κίνδυνο αύξησης του πρωτογενούς ελλείμματος, αν η αύξηση του ΑΕΠ αποδειχθεί ασθενέστερη από την προβλεπόμενη (η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2025), ο οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα λάβει διορθωτικά μέτρα για να αποφύγει τυχόν δημοσιονομικές ανισορροπίες, συμπεραίνει η Tullia Bucco της UniCredit Bank.

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,84% το επιτόκιο των 3μηνων εντόκων γραμματίων