Πολύ πριν η Credit Suisse εξαγοραστεί από τη UBS σε μία ιστορική συμφωνία, η προβληματική τράπεζα είχε βρεθεί στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη διαχείριση των Ρώσων πελατών της, και ειδικότερα για το αν είχε παραλείψει να συμμορφωθεί στις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί.

Μετά την εξαγορά, η UBS μπαίνει κι αυτή στο κάδρο, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει ενημερώσει τους δικηγόρους της ελβετικής τράπεζας για έρευνα που αφορά τυχόν παραβάσεις κυρώσεων από τη Credit Suisse αλλά και παραλείψεις για τη συμμόρφωση για τη UBS.

1

Πάνω από 1.000  Ρώσοι υπό κυρώσεις

Αν και η έρευνα ακόμα δεν έχει οδηγήσει σε κάποιες κατηγορίες, έρχεται σε μία μεταβατική περίοδο για τις δύο τράπεζες, καθώς η UBS βρίσκεται σε στάδιο αναδιάρθρωσης της προβληματικής τράπεζας πριν τη σταδιακή απορρόφησή της.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά τόσο την περίοδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και τον προηγούμενο γύρο κυρώσεων το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς πάνω από 1.000 πλούσιοι Ρώσοι έχουν μπει σε λίστες κυρώσεων τη τελευταία δεκαετία.

Κι ενώ οι ερευνητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι έχουν απευθύνει αιτήματα για πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας αναφέρει ότι δεν έχει λάβει κάποιο που να σχετίζεται με τις κυρώσεις σε Ρώσους.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Ελβετία για άρνηση συμμετοχής σε επιχειρήσεις καταδίωξης παράνομων ρωσικών συμμετοχών, ενώ υπενθυμίζουν ότι στο παρελθόν είχε αποφασίσει την αποδέσμευση κάποιων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση

Πριν την εισβολή στην Ουκρανία η Credit Suisse ήταν γνωστή για την εξυπηρέτηση πλούσιων Ρώσων, καθώς κάποια στιγμή έφτασε να διαχειρίζεται πάνω από 60 δισ. δολάρια. Τον Φεβρουάριο του 2022, όταν και έγινε η εισβολή αυτό το νούμερο είχε πέσει στα 33 δισ. δολάρια.

Η UBS παρά το γεγονός ότι έχει προχωρήσει σε ένα «ξεκαθάρισμα» στελεχών της Credit Suisse, κατά τη διαδικασία της απορρόφησης, κράτησε τον τραπεζίτη Babak Dastmaltschi, ο οποίος διαχειριζόταν τους Ρώσους πελάτες.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες των ΗΠΑ για παραβιάσεις κυρώσεων έχουν οδηγήσει στο παρελθόν σε μεγάλα πρόστιμα. Το 2014 η BNP Paribas δήλωσε ένοχη για παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων που σχετίζονται με το Σουδάν και κατέβαλλε 8,97 δισ. δολάρια ως πρόστιμο.

Εκτεταμένοι έλεγχοι

Για την Credit Suisse, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, καθώς αντίστοιχη έρευνα έχει γίνει και για Αμερικανούς πλούσιους πελάτες της, για τους οποίους κατηγορήθηκε ότι βοηθάει να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία. Πριν οχτώ χρόνια η ελβετική τράπεζα είχε έρθει σε διακανονισμό ύψους 2,6 δισ. δολαρίων για φοροδιαφυγή.

Η έρευνα για τις κυρώσεις έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενου ελέγχου στην Ουάσινγκτον σχετικά με τον ρόλο της Ελβετίας σε πιθανή  διευκόλυνση της ροής βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία.

Οι ελβετικές τράπεζες κατείχαν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Αλλά μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, η Ελβετία δήλωσε ότι είχε παγώσει μόλις 8,4 δις δολάρια σε . ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Καθίζηση στις χορηγήσεις δανείων – Αύξηση καταθέσεων

Monte dei Paschi: Το σχέδιο της Μελόνι για συγχώνευση και η βουτιά 5% για τη μετοχή

Moody’s: Προ των πυλών αναβάθμιση και για την Alpha Bank Romania