Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

UBS για Τράπεζα Πειραιώς: Η αποτίμηση παραμένει ελκυστική

Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

Η UBS και ο αναλυτής Stephan Potgieter επισημαίνουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς διοργάνωσε την προηγούμενη Παρασκευή τηλεδιάσκεψη για τις λειτουργικές τάσεις, εν όψει των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου την 1η Νοεμβρίου. Η UBS διατηρεί σύσταση αγοράς και τιμή στόχο στα 5,8 ευρώ για τη μετοχή της τράπεζας.

«Η αύξηση των δανείων παρέμεινε σταθερή το γ’ τρίμηνο, λαμβάνοντας υπόψη την εποχική υποτονική περίοδο για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Ως εκ τούτου, η παραγωγή καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) παρέμεινε ισχυρή, χωρίς ακόμη να έχει επηρεαστεί από τα χαμηλότερα επιτόκια (τα NII της UBS το γ’ τρίμηνο ανήλθαν σε €518 εκατ. έναντι €528 εκατ. το β’ τρίμηνο).

Η ενημέρωση για τις τάσεις των NII θα δοθεί στα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή στις προοπτικές των επιτοκίων, ενώ το επιχειρηματικό σχέδιο θα επικαιροποιηθεί στα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του επόμενου έτους.

Η ποιότητα ενεργητικού παρέμεινε ευνοϊκή με το κόστος κινδύνου να εξακολουθεί να είναι κάτω από τις προβλέψεις για φέτος, αν και θα μπορούσε να υπάρξει μια αναπλήρωση το δ’ τρίμηνο, ανάλογα με την περαιτέρω επεξεργασία των παλαιών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Τα έσοδα από τέλη και προμήθειες ήταν εξαιρετικά το β’ τρίμηνο και ο ρυθμός εκτέλεσης για φέτος εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», εξηγεί ο αναλυτής της UBS.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλότερα επιτόκια, περικόπτουμε τα κέρδη ανά μετοχή (EPS). Η Πειραιώς μείωσε τις παραδοχές της για το επιτόκιο πολιτικής της ΕΚΤ στο 3% για φέτος (από 3,25%) και 2% για το 2025 (από 2,75%), ευθυγραμμιζόμενη πλέον με την ομάδα μακροοικονομικών της UBS, η οποία επίσης πρόσφατα αναθεώρησε προς τα κάτω το επιτόκιο στο 2% έως τον Σεπτέμβριο του 2025 από προηγούμενη προσδοκία για 2,25% έως το τέλος του 2025 και 2% έως το 2026.

Συνυπολογίζοντας αυτή την άποψη για τα επιτόκια και κάνοντας άλλες μικρές αλλαγές, καταλήγουμε εν πολλοίς σε αμετάβλητα κέρδη ανά μετοχή για φέτος, αλλά 4% χαμηλότερα για το 2025 και 2% χαμηλότερα για το 2026.

Η υψηλότερη ανάπτυξη των αμοιβών από ότι αρχικά αναμενόταν όταν το επιχειρηματικό σχέδιο δημιουργήθηκε, καθώς και οι χαμηλότερες τάσεις του κόστους κινδύνου, υποδεικνύουν επίσης δυνητική άνοδο για το 2026 στα ΕPS, προτού ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος από τις χαμηλότερες προοπτικές των επιτοκίων.

Η περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την πιθανή επιτάχυνση της απόσβεσης του DTC θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία του κλάδου για την εξέταση της πιθανής επιτάχυνσης της απόσβεσης του DTC, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να ανοίξει το δρόμο για υψηλότερες διανομές, καθώς το υψηλό επίπεδο των DTCs στο κεφάλαιο (67,9% για την Πειραιώς) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως περιορισμός.

Η Πειραιώς ανέφερε ότι θα παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τον μηχανισμό επιτάχυνσης της απόσβεσης των DTC με την προτεινόμενη λύση να είναι σχετικά απλή.

Η αποτίμηση είναι ελκυστική, με δείκτη P/TNAV στις 0,68 φορές για δείκτη ROTE 16,5% φέτος και δείκτη PE στις 4,3 φορές», καταλήγει ο Stephan Potgieter.

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs για Ελληνικές τράπεζες: Χαμηλώνει ο πήχης στις τιμές στόχους

IRIS: Πώς η έκρηξη των συναλλαγών ρίχνει τις προμήθειες στα εμβάσματα

Χρήστος Μεγάλου: Οι στόχοι της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς για τη βιωσιμότητα