• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Αισιόδοξα και δυσμενή σενάρια για ενέργεια και χρυσό λόγω Μεσανατολικού – Πού θα φτάσουν οι τιμές

    • Μαρία Βε
    Sergio Ermotti, CEO της UBS

    Sergio Ermotti, CEO της UBS


    Περαιτέρω αύξηση στις τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων αναμένουν οι αναλυτές της UBS από την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, δεν θεωρούν ότι θα εκτιναχθούν οι τιμές, καθώς πιστεύουν στην αποφυγή ενός πολύπλευρου και διαρκείας πολέμου μεταξύ Ισραήλ, Ιράν και των συμμάχων τους.

    Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της UBS, το Brent θα διαπραγματεύεται περίπου στα 87 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

    Η ελβετική τράπεζα προβλέπει ότι οι ενεργειακές ροές από τη Μέση Ανατολή θα συνεχιστούν χωρίς διακοπές, ενώ εκτιμά ότι οι μετοχές θα υποστηριχθούν από μία ήπια οικονομική προσγείωση (soft economic landing) στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα ενισχυθεί από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, τα ισχυρά κέρδη και τα αισιόδοξα νέα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ιστορικά, οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών συγκρούσεων στις αγορές, συνήθως εξασθενούν γρήγορα.

    Για παράδειγμα, εξηγούν ότι το 1941, ο S&P 500 κινήθηκε υψηλότερα στο 12μήνο μετά την έναρξη μιας γεωπολιτικής κρίσης, στα δύο τρίτα των περιπτώσεων, ενώ τις μισές φορές οι αγορές χρειάστηκαν μόλις ένα μήνα για να ανακάμψουν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1941 πραγματοποιήθηκε η επίθεση της πολεμικής αεροπορίας του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού εναντίον του Αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού στο Περλ Χάρμπορ, όπου σηματοδοτήθηκε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

    Χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα γεωπολιτικά γεγονότα με τον υψηλότερο αντίκτυπο στον S&P 500.

    Κίνδυνος να εκτοξευτεί η τιμή πετρελαίου

    Οι αναλυτές της UBS πιστεύουν σε ένα λιγότερο αρνητικό σενάριο όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εντούτοις, προειδοποιούν για τις επιπτώσεις μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή.

    Τυχόν διακοπές στον εφοδιασμό πετρελαίου μέσω του κρίσιμου στενού του Ορμούζ ή ζημιές σε βασικές υποδομές, θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν την τιμή του αργού Brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για αρκετές εβδομάδες”.

    Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του Brent σκαρφάλωσε πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, αφού για λίγο σημείωσε άνοδο πάνω από 5% την Τρίτη μετά από την εκτόξευση περίπου 200 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ και την απειλή του πρωθυπουργού Νετανιάχου για αντίποινα, που αυξάνει τους κινδύνους για τις προμήθειες αργού πετρελαίου από την περιοχή.

    Καθώς η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών, η άνοδος του αργού εγείρει ανησυχίες και στους επενδυτές, για το πιο σημαντικό εμπόρευμα στον κόσμο.

    Την ίδια στιγμή, η UBS προτρέπει τους επενδυτές να εξετάσουν στρατηγικές, προκειμένου να μειώσουν τον αντίκτυπο των διακυμάνσεων της αγοράς στα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά να προσέξουν τυχόν ρευστοποιήσεις.

    Το ασφαλές “καταφύγιο”

    Ο χρυσός – το ασφαλές “καταφύγιο” σε περιόδους γεωπολιτικής σταθερότητας – παραμένει ελκυστικός, ειδικά ενόψει προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο και τις περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, την ισχυρή ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες και την αυξανόμενη ζήτηση των traders, μέσω των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων.

    Μάλιστα, οι αναλυτές της UBS κάνουν λόγο για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στα 2.750 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους και στα 2.900 δολάρια έως το τελευταίο τρίμηνο του 2025, από 2.670 – 2.680 δολάρια που κυμαίνεται σήμερα.

    Σε κάθε περίπτωση, η γεωπολιτική αστάθεια και οι ραγδαίες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, ενισχύουν την αβεβαιότητα για το μέλλον.

    Όπως εξηγούν οι αναλυτές της UBS, παρόλο που στα συμφέροντα του Ιράν είναι να διατηρήσει σταθερές τις ροές ενέργειας – καθώς εξαρτάται και το ίδιο από τις εξαγωγές πετρελαίου – οποιοδήποτε εμπόδιο θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

    Στα θετικά σενάρια περιλαμβάνεται και η τυχόν επιθυμία του Ιράν για αποκλιμάκωση της έντασης, με αντάλλαγμα την ανακούφιση από τις οικονομικές κυρώσεις.

    Τι θα κάνουν Ισραήλ και Ιράν;

    Παρόλα αυτά, οι μελλοντικές ενέργειες των Ισραήλ και Ιράν θεωρούνται κρίσιμες, με υπαρκτό τον κίνδυνο να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερης κλίμακας πόλεμο, με τη συμμετοχή και άλλων μελών του “Άξονα της Αντίστασης”, μιας ομάδας Ιρανών συμμάχων, ορκισμένων εχθρών του Ισραήλ.

    Σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει σκληρή αντίδραση εάν δεν σταματήσει τα “εγκλήματά του”, όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος.

    Είχε προηγηθεί το φονικό πλήγμα του Σαββάτου, εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, αφού έμαθε ότι επρόκειτο να συναντηθεί με υψηλόβαθμους διοικητές του κινήματός του, στο υπόγειο αρχηγείο του στη νότια Βηρυτό.

    Η δήλωσή του Πεζεσκιάν έρχεται μια ημέρα μετά τα κύματα βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε ως αντίποινα το Ιράν κατά του Ισραήλ και την αποστολή στρατευμάτων του στα σύνορα με τον Λίβανο.

    Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι θα ανταπαντήσει στο Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γερμανία: Κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή μετά την επίθεση στο Ισραήλ – Καλεί τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Ιράν

    Μασούντ Πεζεσκιάν (Ιράν): Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τα «εγκλήματα» διαφορετικά θα αντιμετωπίσει σκληρή αντίδραση

    Ισραήλ: Ο στρατός εισέβαλε για λίγο σε δύο σημεία στον νότιο Λίβανο – Η Χεζμπολάχ ανέφερε μάχες με Ισραηλινούς στρατιώτες



    ΣΧΟΛΙΑ