Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

UBS: Ανεβάζει τις τιμές στόχους για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ)

Η ελβετική τράπεζα UBS και ο αναλυτής Stephan Potgieter αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα με νέες τιμές στόχους στα €2,32 από €2,30 για την πρώτη και στα €11,2 από €11 για τη δεύτερη, με τις συστάσεις να διατηρούνται σε αγορά (buy).

Αναφορικά με τη μετοχή της Alpha Bank επισημαίνει ότι αναβαθμίζει τα φετινά σταθμισμένα κέρδη ανά μετοχή (adj. EPS) κατά 4% και για το 2026 κατά 2%. Τα adj. EPS του β’ τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις με αναβαθμισμένη καθοδήγηση που υποδεικνύει περίπου 7% άνοδο σε σχέση με το consensus για το 2024.

«Αναβαθμίζουμε τα φετινά κέρδη κατά 4% στα 0,33 ευρώ σύμφωνα με την καθοδήγηση της εταιρείας, αν και οι αλλαγές στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις μας είναι μικρές. Η αδύναμη πιστωτική εικόνα του β’ τριμήνου ξεχωρίζει, ενώ απαιτείται ισχυρή ανάκαμψη της εταιρικής πίστωσης στο β’ εξάμηνο για να επιτευχθεί η πρόβλεψή μας.

Η εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επιταχύνθηκε με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειώνεται από 6% σε 4,7% με κόστος κάτω από τη γραμμή 100 εκατ. ευρώ.

Η πιστωτική ποιότητα παραμένει ασθενέστερη από τις αντίστοιχες εταιρείες με την κάλυψη των προβλέψεων να είναι χαμηλότερη, αλλά και οι προβλέψεις για τις πιστωτικές ζημιές έχουν επίσης μειωθεί. Η τιμή στόχος μας αυξάνεται 1% υψηλότερα στα €2,32, υποδεικνύοντας σημαντική άνοδο για τη μετοχή», σημειώνει η τράπεζα.

Για την Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι μετά από ένα ισχυρό β’ τρίμηνο, με τα βασικά καθαρά κέρδη (core PAT) να ξεπερνούν το consensus κατά 6% και με αναβαθμισμένη εταιρική καθοδήγηση, αυξάνει την πρόβλεψή της για τα EPS κατά 6% για φέτος και 4% υψηλότερα μέχρι το 2026, αφήνοντάς την πάνω από 10% πάνω από το consensus της Refinitiv, αλλά κάτω από την εταιρική καθοδήγηση για core EPS πάνω από €1,40 (εκτίμηση UBS €1,37).

Η τιμή στόχος της είναι 2% υψηλότερη στα €11,20, υποδεικνύοντας σημαντική κεφαλαιακή ανοδική πορεία, ενώ βλέπει επίσης τη δυνατότητα για υψηλότερες από τις προγραμματισμένες διανομές με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο δείκτης CET1 συνεχίζει να συσσωρεύεται (β’ τρίμηνο 18,3% μετά τη συσσώρευση μερίσματος).

Η UBS θεωρεί ότι η υψηλή κερδοφορία της είναι ελκυστική, καθώς βλέπει ότι ο δείκτης αποδοτικότητας ROTE διατηρείται στο 18% (προσαρμοσμένο για επίπεδο CET1 14%).

«Η αναβάθμιση των EPS κατά 6% για φέτος προέρχεται από ένα συνδυασμό υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους (NII) κατά 2%, υψηλότερων εσόδων από προμήθειες (1,3%), χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων κατά -2,5% και χαμηλότερων χρεώσεων για πιστωτικές ζημιές -7%.

Μια βασική τάση είναι ότι τα NII διατηρούνται καλύτερα από το αναμενόμενο, με το καθαρό περιθώριο τόκων (NIM) να αναμένεται τώρα γύρω στο 3,00% από 2,90% προηγουμένως (το beta των καταθέσεων παραμένει χαμηλό), γεγονός που οδηγεί σε αναβάθμιση των προοπτικών για τα NII, δηλαδή μικρή αύξηση για φέτος έναντι συρρίκνωσης προηγουμένως (1%-3%).

Αν και είμαστε κοντά στις προβλέψεις της εταιρείας, δεν φτάνουμε ακριβώς στο καθοδηγούμενο βασικό EPS των €1,40 μέχρι το 2026, καθώς προβλέπουμε περίπου σταθερό NII (εκτίμηση UBS -0,8% ετησίως), υψηλή αύξηση των εσόδων από προμήθειες (εκτίμηση UBS +9,5% ετησίως), πολύ χαμηλή αύξηση του κόστους (εκτίμηση UBS +1,4% ετησίως) και χαμηλότερο κόστος κινδύνου (εκτίμηση UBS επιβάρυνση απομείωσης -8,1% ετησίως).

Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι το core PAT θα διατηρηθεί κοντά στα €1,3 δισ. ετησίως (€1,25 δισ. έως το 2026) έναντι του στόχου της διοίκησης για πάνω από €1,3 δισ.», καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

Αυγουστιάτικο sell-off στις παγκόσμιες αγορές – Σε χαμηλό έξι μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χρηματιστήριο: «Έγραψε» τις 1.355 μονάδες ο δείκτης! Βουτιά πάνω από 6% στις τράπεζες, σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές

Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima, ΑΒΑΞ, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, METLEN, Profile και Fourlis