ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση και μάλιστα σε πολύ ανταγωνιστικά spreads, τα οποία δεν απέχουν σημαντικά από αυτά των μεγάλων επιχειρήσεων, σημείωσε ο ο Θοδωρής Τζούρος, Chief Corporate & Investment Banking της Πειραιώς, μιλώντας 5ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, The World in Transition.
Τα spreads διαμορφώνονται στην περιοχή του 1,8% με 2,2%, την ώρα που για τις μεγάλες επιχειρήσεις η οροφή είναι το 1,5%.
Και συμπλήρωσε πως οι συστημικές τράπεζες -με δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 60% έναντι 107% του μέσου όρου στην Ευρώπη-, έχουν υπερβάλλουσα ρευστότητα, την οποία θέλουν να αξιοποιήσουν. Ωστόσο η ζήτηση για νέα δάνεια από νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι σημαντικά χαμηλότερη και υπολείπεται του ποσού που έχουν τη δυνατότητα και διάθεση να προσφέρουν οι τράπεζες.
Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Τζούρος τη διετία 2022 -2023 η πιστωτική επέκταση στις επιχειρήσεις ανήλθε στα 9,4 δισ. ευρώ, παρά τα υψηλά επιτόκια και ακόμα υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επωφελούνται σήμερα από τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, με εγγυοδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα δάνεια, με δυνατότητες επιδότησης επιτοκίου για επενδυτικούς σκοπούς και για κάλυψη αναγκών κεφαλαίων κίνησης.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2023 – 2024, τα δανειακά υπόλοιπα των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες διαμορφώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριου στα 64,7 δισ. ευρώ.
Καταμερισμός δανείων
Μάλιστα, στις μεγάλες επιχειρήσεις αναλογεί το 44% επί του συνολικού υπολοίπου, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις 23%, στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις 19% και στις μικρές επιχειρήσεις 15%. Ωστόσο στις μεγάλες επιχειρήσεις αντιστοιχεί μόλις το 1/25 του πλήθους των δανείων καθώς χρηματοδοτούνται με μεγαλύτερα ποσά, από ό, τι οι επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους. Να σημειωθεί ότι το μέσο ποσό δανείου που συνάπτεται για τις επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, για τις μεσαίες 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση αξία δανειακής σύμβασης για τις επιχειρήσεις μικρού ή πολύ μικρού μεγέθους δεν υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ. Με τα επιτόκια να διαμορφώνονται από 6,3% για τις μεγάλες επιχειρήσεις έως 7,6% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Σε ότι αφορά τώρα τα νέα δάνεια σύμφωνα με την ΤτΕ τον Μάιο, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, ήταν θετική κατά 105 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 730 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετα αρνητική κατά 7 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (έναντι αρνητικής καθαρής ροής 26 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα).
Επίσης αρνητικό πρόσημο κατά 32 εκατ. ευρώ είχε και χρηματοδότηση προς τα νοικοκυριά (έναντι αρνητικής καθαρής ροής 34 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα).
Τον ίδιο μήνα οι επιχειρήσεις αύξησαν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες κατά 559 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 154 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 274 εκατ. ευρώ , ύστερα από την αύξηση 348 εκατ. ευρώ που σημείωσαν τον Απρίλιο.
Διαβάστε επίσης
Τζούρος (Πειραιώς): Οι τράπεζες έχουν δώσει δάνεια €9,4 δισ. σε επιχειρήσεις την τελευταία 2ετία
Θόδωρος Τζούρος (Τρ. Πειραιώς): Σημαντικές ευκαιρίες για βιώσιμες επενδύσεις
Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 65 επενδύσεων ύψους €3,68 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike