ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κεντρική τράπεζα δεν έχει ολοκληρώσει την αύξηση του βραχυπρόθεσμου στόχου των επιτοκίων, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς.
Σε συνέντευξή τους στους Financial Times που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη δήλωσε εκτός άλλων ότι “Έχουμε επισημάνει ότι πιστεύουμε πως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για να φέρουμε την πολιτική σε αυτήν την αρκετά περιοριστική στάση ώστε να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%.
Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση να επιτύχουμε σταθερότητα τιμών όχι σε διάστημα άνω των 10 ετών, αλλά σε λίγα χρόνια”.
Ωστόσο, δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με το πόση σύσφιξη αναμένει από τη Fed, ενώ σηματοδοτεί ότι είναι πιθανό τα επιτόκια να αυξηθούν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα περισσότερο κατά τη διάρκεια του έτους.
Σημειώνεται ότι τα ισχυρά στοιχεία κατά κοινή ομολογία ωθούν τη Fed να αυξήσει ξανά τα επιτόκια στο τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με τον Γουίλιαμς, η οικονομία δεν έχει ακόμη αισθανθεί τον πλήρη αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων.
“Δεν έχουμε ακόμη τα πλήρη αποτελέσματα της περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόσαμε”, είπε, προσθέτοντας ότι “αυτά είναι ακόμη μπροστά μας, αν και έχουμε ήδη κάποια από τα αποτελέσματα σε ορισμένους ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς”, υπογράμμισε.
Τόνισε ακόμη ότι η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά εργασίας έρχονται σε καλύτερη ισορροπία και δεν βλέπει τη χώρα να πέφτει σε ύφεση.
“Είναι σαφώς μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας με πολύ καλή ανάπτυξη θέσεων εργασίας”, είπε ο Γουίλιαμς, προσθέτοντας ότι όσο αφορά τα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό δεν βλέπει αδυναμία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι “υπάρχουν σίγουρα σημάδια επιβράδυνσης των πραγμάτων όσο αφορά την κατεύθυνση της ζήτησης στην εργασία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, είπε πως “Δεν έχω ύφεση στις προβλέψεις μου. Έχω αρκετά αργή ανάπτυξη”.
Διαβάστε επίσης:
Σε υψηλό 15μήνου η στερλίνα- Στο 6,25% βλέπουν τα επιτόκια της Βρετανίας οι traders
S&P: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη για την επενδυτική βαθμίδα
Μπόστιτς (Fed): Ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει χωρίς νέες αυξήσεις επιτοκίων