• Τράπεζες

    Τζέιμι Ντίμον κατά κεντρικών τραπεζών: Οι προβλέψεις τους έπεσαν έξω

    • NewsRoom
    Jamie Dimon, CEO της J.P. Morgan Chase

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase


    Ταπεινότητα στις προβλέψεις τους για το επόμενο έτος ζήτησε ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον από τις κεντρικές τράπεζες.

    Ο 67χρονος διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος κάνει πάντα αίσθηση με τις παρεμβάσεις του για την οικονομία, επέκρινε σκληρά τις κεντρικές τράπεζες για τις προβλέψεις τους σχετικά με την οικονομία 18 μήνες πριν, αναφέροντας ότι έπεσαν 100% έξω.

    H σύγκριση με τη δεκαετία του ’70

    Κατά την ομιλία του σε πάνελ της συνόδου κορυφής της Future investment Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Ντίμον ανέφερε: «Οι δημοσιονομικές δαπάνες είναι υψηλότερες από ποτέ εν καιρώ ειρήνης και υπάρχει ένα περίεργο συναίσθημα για το ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις διαχειρίζονται όλα αυτά τα πράγματα», δήλωσε στη συζήτηση που συντόνιζε ο συνιδρυτής της Carlyle Group, David Rubenstein. «Είμαι επιφυλακτικός για το τι θα συμβεί το επόμενο έτος».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan προχώρησε σε συγκρίσεις με το 1970, όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στα ύψη με την Fed να προχωράει σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων χωρίς όμως να βάλλει ουσιαστικά τις αυξήσεις τιμών, αναφέροντας ότι η σημερινή κατάσταση του θυμίζει εκείνη την εποχή των υψηλών δαπανών και της μεγάλης σπατάλης.

    Η θέση του για τα επιτόκια

    «Δεν νομίζω ότι έχει καμία απολύτως διαφορά αν τα επιτόκια αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης ή παραπάνω», δήλωσε. «Να είστε προετοιμασμένοι γιατί δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί».

    Νωρίτερα, ο Ρέι Ντάλιο, διευθύνων σύμβουλος της Bridgewater Associates αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία, όπως το δημόσιο χρέος, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και η ευρύτερη αναταραχή.

    Ο Ντίμον επέκτεινε την κριτική του εναντίον των κεντρικών τραπεζών και στις πρωτοβουλίες τους για την κλιματική αλλαγή, κατηγορώντας τις ότι δεν έχουν σαφή στρατηγική.

    «Θα κάνουμε τις ανακαλύψεις που χρειαζόμαστε, αλλά αυτό θα γίνει αργότερα και  οφείλεται στη δική μας ανικανότητα», σχολίασε.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ΤτΕ φιλοξενεί τη συνεδρίαση της ΕΚΤ – Συνάντηση Στουρνάρα με Λαγκάρντ στην Αθήνα

    TBI bank και Finclude ενώνουν δυνάμεις για την «Open Banking» εποχή

    Deutsche Bank: Γιατί η Alpha Bank θα ωφεληθεί περισσότερο από τις συμφωνίες σε Ελλάδα και Ρουμανία



    ΣΧΟΛΙΑ