ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι συστημικές λύσεις –όπως είναι το σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- και η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη είναι «εργαλεία» που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος για το έτος 2018, η κυβέρνηση και η ΤτΕ βρίσκονται σε συνεννόηση για την υιοθέτηση τέτοιου είδους συστημικών λύσεων με σκοπό την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ.
Ακόμα σημειώνεται πως «οι δρομολογούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι εστιασμένες στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να μη δημιουργούν ηθικό κίνδυνο έναντι των συνεπών οφειλετών και να έχουν ελεγχόμενες επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών».
Στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για τη διαχείριση του προβλήματος των ΜΕΔ, η ΤτΕ έχει από καιρό προτείνει μία συστημική λύση, η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση σε Εταιρίες Ειδικού Σκοπού σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που είναι εγγεγραμμένη στους ισολογισμούς των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό, υπογραμμίζεται στην έκθεση του διοικητή, αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα, τα ΜΕΔ και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Σύμφωνα με την Έκθεση, οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν στην κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Εξάλλου «η επιτυχής επίλυση του προβλήματος των NPLs αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία στην προσπάθεια της να επιτύχει διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς η χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, λόγω δομής και μεγέθους, αλλά και των νοικοκυριών, γίνεται κυρίως μέσω τραπεζικού δανεισμού».
Τον Δεκέμβριο του 2018 ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο και διαμορφώθηκε στο 45,4%, ή στα 81,8δις ευρώ (από το υψηλό των 107,2 δις ευρώ του Μαρτίου 2016). Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες χαρτοφυλακίων, ο δείκτης ΜΕΔ διαμορφώθηκε σε 44,5% για το στεγαστικό, 53% για το καταναλωτικό και 44,6% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2021 τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν υποχωρήσει κάτω από το 20%, ωστόσο και πάλι το ποσοστό τους θα είναι σχεδόν εξαπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ-28.
Σύμφωνα με την Έκθεση η υποχώρηση του αποθέματος των ΜΕΔ κατά τη διάρκεια του 2018 οφείλεται κυρίως σε διαγραφές ύψους 5,9 δισεκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3,6 δισεκ. ευρώ αφορούν καταγγελμένες απαιτήσεις, κυρίως επιχειρηματικών δανείων) και πωλήσεις ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ.
Σχετική βελτίωση εμφανίζουν το 2018 οι εισπράξεις από ρευστοποιήσεις, καθώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παράγουν τα πρώτα αποτελέσματα. Γενικά, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρά τις βελτιώσεις στο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης παραμένουν περιορισμένες. Ωστόσο είναι θετικό ότι το δ’ τρίμηνο του 2018 οι πιστώσεις που είχαν παρουσιάσει καθυστέρηση στο παρελθόν αλλά άρχισαν και πάλι να εξυπηρετούνται (cured) δεν υπερέβαιναν πλέον τις νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων (defaulted) που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου.