ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Aμετάβλητο στο “μηδέν τοις εκατό” (0%) διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα για το β΄ τρίμηνο του 2024, με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1η Απριλίου 2024.
Το ποσοστό αυτό ορίστηκε για πρώτη φορά το α΄ τρίμηνο του 2016 και παραμένει μηδενικό έκτοτε.
Σύμφωνα με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 202/1/11.03.2022, η οποία καθορίζει τη διαδικασία εφαρμογής και τη μεθοδολογία καθορισμού του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας, η ΤτΕ, αξιολογεί ανά τρίμηνο την ένταση του κυκλικού συστημικού κινδύνου και την καταλληλότητα του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την τυποποιημένη διαφορά των πιστώσεων προς το ΑΕΠ, τον οδηγό αποθέματος ασφαλείας και, κυρίως, πρόσθετους δείκτες για τη συσσώρευση του κυκλικού συστημικού κινδύνου.
Ο οδηγός αποθέματος ασφαλείας, όπως ορίζεται στη Σύσταση ΕΣΣΚ/2014/1 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board – ESRB), είναι “μηδέν”, δεδομένου ότι η τυποποιημένη διαφορά των πιστώσεων προς το ΑΕΠ παραμένει αρνητική από το γ΄ τρίμηνο του 2012 και, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το γ΄ τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε -34,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Η ΤτΕ εξετάζει και ορισμένους πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση του κυκλικού συστημικού κινδύνου, που αφορούν τις πιστωτικές εξελίξεις, τη δανειακή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα, τα οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα, τις εξωτερικές ανισορροπίες, τον τραπεζικό τομέα και τις αγορές κεφαλαίων.
Η ανάλυση των πρόσθετων δεικτών αναδεικνύει την απαρχή συσσώρευσης κυκλικών συστημικών κινδύνων σε επιμέρους τομείς, όπως οι τιμές των οικιστικών ακινήτων και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Συνολικά, ωστόσο, επιβεβαιώνει την εκτίμηση περί απουσίας υπέρμετρης πιστωτικής επέκτασης και συνάδει με τη διατήρηση του υφιστάμενου επιπέδου του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας (0%) για το β΄ τρίμηνο του 2024.
Σημειώνεται ότι το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας αποτελεί εργαλείο μακροπροληπτικής πολιτικής, που αποβλέπει στην αποτροπή της συσσώρευσης κυκλικών συστημικών κινδύνων και στη διαμόρφωση κατάλληλου επιπέδου πιστωτικής επέκτασης και μόχλευσης τόσο στην ανοδική όσο και στην καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου.
Περισσότερα στοιχεία για τη μακροπροληπτική πολιτική θα βρείτε εδώ
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο
Ποιοι είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου
ΓΣΕΒΕΕ: Κέρδη για σχεδόν 6 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ο δισεκατομμυριούχος Χουσάιν Σατζουανί θα επενδύσει 20 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη data centers στις ΗΠΑ
- Tesla: Προκαταρκτική έρευνα στις ΗΠΑ για τη λειτουργία κλήσης οχήματος χωρίς οδηγό
- Austriacard: Nέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών – Κατώτατη τιμή το €1
- Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 11 και 12 Ιανουαρίου στη Λεωφόρο Αθηνών