Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της ΤτΕ – Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank
Περιεχόμενα
Επτά μέρες προθεσμία –μέχρι τις 5 Ιουλίου-, δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Attica Bank, και στον βασικό μέτοχο της δηλαδή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 72,5%, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία μετόχων που θα οδηγήσει στην εξυγίανση της, στη συγχώνευση με την Παγκρήτια και στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.
Η Attica Bank χθες το απόγευμα ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024, με επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους 8,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 0,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023
Η τράπεζα παρουσιάζει για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο λειτουργική οργανική κερδοφορία, με ανάπτυξη των εργασιών, θετική πιστωτική επέκταση και υλοποιεί χωρίς καθυστερήσεις το επιχειρηματικό της σχέδιο.
Σχέδιο που περιλαμβάνει την εξυγίανση του ισολογισμού από τα προβληματικά χαρτοφυλάκια, με την ένταξη τους στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3», την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Ωστόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υπογραφή της συμφωνίας μετόχων, δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο να χαθεί το «εργαλείο» του «Ηρακλή» για τις δύο τράπεζες, ενδεχομένως να δημιουργηθεί θέμα επιβίωσης των δύο τραπεζών, αλλά και να προκληθούν αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα.
Και για το λόγο αυτό ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, έστειλε επιστολή στην Διοίκηση της Attica Bank (και στην Παγκρήτια).
Η επιστολή
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2024 η Attica Bank:
«Επιπρόσθετα, την 27η Ιουνίου 2024, η Τράπεζα έλαβε επιστολή από την Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία επισημαίνεται ότι με ημερομηνία αναφοράς 31.03.2024, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας υπολείπονται του περιθωρίου Κεφαλαιακής Κατεύθυνσης του Πυλώνα ΙΙ (Pillar 2 Guidance«P2G»). Σημειώνεται ότι το P2G αποτελεί κεφαλαιακή κατεύθυνση και όχι κανονιστικά δεσμευτική απαίτηση η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση πιθανών ζημιών σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων.
Διευκρινίζεται ότι η Τράπεζα πληροί τις δεσμευτικές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, Tier 1 και Συνολικού Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας.
Περαιτέρω, στην επιστολή επισημαίνεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τη σκοπούμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα η Τράπεζα καλείται να ενημερώσει εγγράφως την ΤτΕ έως την 5.7.2024 για τον τρόπο διασφάλισης της συμμόρφωσης της νέας τραπεζικής οντότητας που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση με τους ελάχιστους εν ισχύι υποχρεωτικούς εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημίες σε περίπτωση υπαγωγής των χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ».
Επιπρόσθετα, ζητείται να προσκομιστεί άμεσα σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων τόσο επί της αρχής, όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων.
Σημειώνεται ότι έως σήμερα, δεν έχει περιέλθει σε γνώση της διοίκησης τελική καταληκτική συμφωνία των μετόχων».
Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας
Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις τράπεζες και θα αποτελέσει την πύλη για να έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που είναι αποκλεισμένες.
Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι του 2022 η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εστιάσει στην εξυγίανση της Attica, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε μία ισχυρή τράπεζα.
Ενώ και ο SSM έχει στο μικροσκόπιο του όλες τις ενέργειες που αφορούν την εξυγίανση των δύο τραπεζών.
Ελένη Βρεττού: Στόχος μας παραμένει η πλήρης εξυγίανση
Στρατηγικά, μετά την επίτευξη αυξανόμενης κερδοφορίας, ο στόχος μας παραμένει η πλήρης εξυγίανση, μεγέθυνση και εκσυγχρονισμός της τράπεζας με υψηλή ρευστότητα και ικανοποιητική κεφαλαιακή βάση.
Σε αυτό αναμένουμε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μετόχων στο αμέσως προσεχές διάστημα που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε το σχεδιασμό μας τόσο για την πιθανή υπαγωγή της τράπεζας στο σχέδιο “Ηρακλής ΙΙΙ”, όσο και την επίτευξη της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα και ακόλουθη ανακεφαλαιοποίηση.
Βασική μας φιλοδοξία είναι ο υπό δημιουργία 5ος τραπεζικός πυλώνας να θέσει πάλι στο επίκεντρο τον πελάτη και την καλύτερη εξυπηρέτησή του ανεξαρτήτως μεγέθους», δήλωσε χαρακτηριστικά η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού.
«Κόκκινα» δάνεια
Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα παρουσίασαν αύξηση κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της μεταφοράς παλαιότερων χορηγήσεων του legacy χαρτοφυλακίου της τράπεζας σε καθεστώς MEA, στο πλαίσιο της οριστικής εξυγίανσης του ισολογισμού και διαφάνειας της Τράπεζας. Εξαιρουμένων των χορηγήσεων του legacy χαρτοφυλακίου, ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε στο 54,2%, μειωμένος κατά 270 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,6 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αθέτησης στη νέα παραγωγή για δάνεια που εκταμιεύθηκαν από το 2021, είναι μικρότερα από 1%.
Αναφορικά με το στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας, η περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού θα εξεταστεί παράλληλα με την τελική υπαγωγή μέρους των ΜΕΑ της στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ», ταυτόχρονα και με τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ενδεχόμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, για τα οποία επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί απόφαση από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας. Οποιαδήποτε απόφαση εκ μέρους της Διοίκησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», θα ληφθεί υπό την αξιολόγηση της επίπτωσης που θα επιφέρει στα αποτελέσματα της Τράπεζας και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τυχόν επιπτώσεις θα αντισταθμίζονται από άλλες αντίστοιχες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ των βασικών μετόχων της Τράπεζας.
Διαβάστε επίσης
Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Η πράσινη μετάβαση είναι επένδυση, όχι κόστος
Κίνδυνος για νέο Brain Drain – Προειδοποιήσεις Στουρνάρα για διαρροή ανθρώπινου ταλέντου