Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τρόμος πάνω από το Βερολίνο. Νέα κεφάλαια ή bail in για την Deutsche Bank;

Deutsche Bank

Αναπόφευκτη θεωρεί η Citigroup την άντληση κεφαλαίων για την Deutsche Bank, τον γερμανικό κολοσσό ο οποίος έχει δει την μετοχή του να βουτά σε ιστορικά χαμηλά και την κεφαλαιοποίησή του να αγγίζει πλέον τα 16 δισ. δολάρια . Και αυτό όταν οι αρχές των ΗΠΑ ζητούν να καταβάλει ως πρόστιμο 14 δις.δολ. Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, η Deutsche bank διατηρεί δείκτη Core Tier 1 στο 11,2% (pro-forma) αλλά και πάλι ο στόχος της είναι το 11% μέχρι το τέλος του 2016, με την διοίκηση να αναμένει να έλθει σε συμβιβασμό σε τέσσερις από τις πέντε βασικές δικαστικές εκκρεμότητες αυτού του έτους.

Σύμφωνα με τη Citi, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει η Deutsche Bank να ανεβάσει τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας στο 12,25%, που αποτελεί και τον μεσοπρόθεσμο στόχο της διοίκησης.

Επιπλέον, ο δείκτης μόχλευσης της γερμανική τράπεζας ο οποίος διαμορφώνεται  στο 3,4%, είναι χαμηλότερος από τον στόχο της τράπεζας στο 4,5% έως το 2018 και μια δημόσια εγγραφή της PostBank φαίνεται όλο και πιο δύσκολη να προχωρήσει.

Όπως σημειώνει η Citi, ακόμα και αν τα δικαστικά κόστη θα ανέλθουν στα 2,6 δισ. δολ. μεταξύ β΄ εξαμήνου του 2016 και του 2017 – πολύ λιγότερα από τα 14 δισ. δολ. που προτείνουν ως διακανονισμό οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, και αν προχωρήσει επιτυχώς στην πώληση του 70% της Postbank έως το τέλος του 2017 με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,4, και πάλι ο δείκτης CET 1 θα διαμορφωθεί στο 11,6% έως τα τέλη του 2018, γεγονός που σημαίνει ότι θα εμφανίζει έλλειμμα 3 δισ. δολ. έναντι του στόχου του 12,5% και δείκτη μόχλευσης 3,9%, που μαθηματικά σημαίνει έλλειμμα 8 δισ. ευρώ για το στόχο του 4,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Γιατί η Deutsche Bank είναι η πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο

Η Citi προσθέτει ότι αν και η διοίκηση δεν θα είναι τόσο πρόθυμη να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με την μετοχή της να διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,3, η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση είναι η περαιτέρω μείωση του ισολογισμού, η οποία θα ήταν ακόμη πιο επιζήμια για τα κέρδη. Έτσι, η έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης μοιάζει αναπόφευκτη.

Όπως τονίζει, όσο περισσότερο καθυστερεί η Deutsche Βank να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της αγοράς καθώς και τον προβληματικό της ισολογισμό, τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα για την τράπεζα.

Όπως προειδοποιεί η Citi, η διεύρυνση των πιστωτικών spreads της DB μπορεί να επιδεινώσει τους φόβους της αγοράς, να οδηγήσει σε αρνητικά δημοσιεύματα και να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των αγορών.

“Η Deutsche Bank χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια. Μπορεί να επιλέξει να περιμένει έως ότου επιλυθούν τα νομικά ζητήματα, αλλά όσο υποχωρεί η τιμή της μετοχής τόσο πιο δύσκολη γίνεται η άντληση κεφαλαίων”, καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.