ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι τα 3 στα 10 «κόκκινα» στεγαστικά τελούν υπό το καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη. Ενώ στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου σε καθεστώς νομικής προστασίας βρίσκεται το 14,5%.
Πιο συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2019 θα βγουν σε πλειστηριασμό:
Στεγαστικά δάνεια ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ θα ρυθμιστούν δάνεια ύψους 8,6 δισ. ευρώ και οι διαγραφές θα είναι 2,2 δισ. ευρώ.
Επιχειρηματικά δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ θα βγουν στο σφυρί. Θα ρυθμιστούν δάνεια ύψους 9,9 δισ. ευρώ. Δάνεια ύψους 7,3 δισ. ευρώ θα πωληθούν. Και άλλα 5,9 δισ. ευρώ θα διαγραφούν.
Ωστόσο, για τους πλειστηριασμούς ειδικά, μένει να δούμε στην πράξη πόσοι θα αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ειδικότερα από τις αναφορές για τους αναθεωρημένους στόχους μείωσης που υπέβαλλαν στην ΤτΕ τα πιστωτικά ιδρύματα, προκύπτει ότι:
Όλες οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο την αύξηση των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, με το εύρος του στόχου να κυμαίνεται σε 42%-50% το 2019, από 20%-33% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις προσφέρονται για περίοδο μεγαλύτερη των δύο ετών και υποδεικνύουν λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν δανειολήπτη στη βιωσιμότητα και τελικά στην εξυπηρέτηση του δανείου. Σε σύγκριση με τη στοχοθεσία του προηγούμενου έτους, οι τράπεζες επιβεβαίωσαν τη μεταστροφή τους προς μακροπρόθεσμες λύσεις.
Όλες οι τράπεζες στοχεύουν στην ενίσχυση των προσπαθειών τους για καταγγελία των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών -δηλαδή πάνω από 2 χρόνια- και στην προσφυγή σε ένδικα μέσα, έτσι ώστε το ποσοστό των μη καταγγελλομένων δανείων με καθυστέρηση άνω των 720 ημερών να μειωθεί δραστικά μέχρι το τέλος του 2019. Και συγκεκριμένα στο 0% με 6% για τις ΜΜΕ (από 10%-21% τον Ιούνιο 2017) και στο 2% με 13% για τις μεγάλες επιχειρήσεις (από το 16%-35% που ήταν τον Ιούνιο 2017).
Στόχος είναι για το 92% με 99% των καταγγελλομένων δανείων να ασκηθούν ένδικα μέσα (πλειστηριασμοί) μέχρι το τέλος του 2019.
Σύμφωνα με τη στοχοθεσία οι τράπεζες εκτιμούν ότι στην επικίνδυνη ζώνη θα βρίσκονται τον Δεκέμβριο 2017 στεγαστικά δάνεια ύψους 27,7 δισ. ευρώ. Το ποσό πρέπει να έχει μειωθεί στα 20,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, δηλαδή κατά 7 δισ. ευρώ.
Από τα στεγαστικά των 27,7δισ ευρώ, το 30% (δηλαδή τα 8,3 δισ. ευρώ) βρίσκεται κατά από την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη.
Τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσουν είναι οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, αλλά και οι πλειστηριασμοί για τα σπίτια των στρατηγικά κακοπληρωτών.
Τα καταναλωτικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα οι τράπεζες τα υπολογίζουν στα 11,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο φέτος και θα πρέπει να υποχωρήσουν στα 6,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Εδώ θα κυριαρχήσουν οι διαγραφές και οι πωλήσεις.
Τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τον Σεπτέμβριο φέτος έκλεισαν στα 58,4 δισ ευρώ και θα πρέπει να μειωθούν κατά 21 δισ ευρώ (στα 37,4 δισ. ευρώ) στο τέλος του 2019.
Οι πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις -όπως και οι από «κοινού λύσεις» για να επανέλθει στην κανονικότητα σημαντικός αριθμός δανείων (9,9 δισ. ευρώ) – θα είναι τα βασικά εργαλεία επίτευξης του στόχου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πλειστηριασμοί: Γιατί ο Τσίπρας ψάχνει στηρίγματα στους τραπεζίτες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο καθοριστικός ρόλος του Ε9 στα «κόκκινα δάνεια» – Σε πλειστηριασμό και το «Αίολος Κεντέρης»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οριστικό: Ματαιώνονται οι αυριανοί πλειστηριασμοί σε Αθήνα-Πειραιά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το δικαστήριο αποφάσισε: Το κλεμμένο ρολόι του Τζον Λένον ανήκει στην Γιόκο Όνο
- Εταιρεία real estate ιδρύει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος
- Generali: Ισχυρή ανάπτυξη και άλμα 5% στα κέρδη τριμήνου
- Η Κωτσόβολος συμμετέχει για 7η συνεχή χρονιά στην έκθεση XENIA 2024 με το «K2B – Business empowerment by Kotsovolos»