ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δυστυχώς οι προβλέψεις των CEOs για το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων που θα δημιουργήσει η πανδημία θα διαψευσθούν».
Αυτό λέει στο mononews.gr τραπεζίτης και σημειώνει πως: Οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέπουν «ασφαλείς» προβλέψεις. Σίγουρα όλοι μας δουλεύουμε στην κατεύθυνση τα νέα «κόκκινα» δάνεια να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Όμως θα είναι τριπλάσια σε σχέση με τα 5 δις ευρώ των σημερινών εκτιμήσεων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούν σε σύντομο χρόνο και αποτελεσματικά οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος θα αποτυπωθεί τα δύο τρίμηνα που θα ακολουθήσουν τη λήξη των moratorium. Τα νέα «κόκκινα» θα είναι στην περιοχή των 15 δισ. ευρώ, συμπληρώνει.
Οι λόγοι είναι προφανείς, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα.
Η ελληνική κυβέρνηση στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2021 έλαβε υπόψη το δυσμενές σενάριο που προβλέπει ύφεση 10,5% για το 2020 και ρυθμό ανάπτυξης 4,8% για το 2021 (αναθεωρώντας επίσης επί τα χείρω την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,5%).
Αλλά και η κ. Ελκε Κένιχ, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) –που είναι η νέα αρχή εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης-, πρόσφατα δήλωσε ότι το ύψος των νέων NPL θα εξαρτηθεί από την ένταση της ύφεσης και τη δυναμική της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει όταν λήξει η περίοδος των moratorium.
Ένας από τους αστάθμητους παράγοντες που «φοβούνται» οι Έλληνες τραπεζίτες είναι αν τα moratoria –που πάνε σε παράταση και για το πρώτο τρίμηνο του 2021– θα επιτείνουν υπάρχουσες ανωμαλίες σε ότι αφορά την κουλτούρα πληρωμών.
Όπως λένε τραπεζικά στελέχη η μετάβαση στην ομαλή αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει σταδιακά, διότι κάποιος που δεν έχει εξυπηρετήσει το δάνειο του για σχεδόν 1 χρόνο θα πρέπει βήμα- βήμα να επανέλθει στην κανονική εξυπηρέτηση.
Ο άλλος παράγοντας είναι πόσοι, συνεπείς προ πανδημίας, δανειολήπτες θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους. Και αυτό επειδή πολλές επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά και πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν μέρος των εισοδημάτων τους, ή και να βρεθούν στην ανεργία.
Οι CEOs των ελληνικών τραπεζών ανέφεραν στους διεθνείς αναλυτές –στην ενημέρωση για τα αποτελέσματα 9μηνου- τις εκτιμήσεις τους για το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων. Ειδικότερα:
Ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, εκτίμησε πως δάνεια ύψους έως 1,3 δισ. ευρώ –το 20% από τα 4,9 δισ. ευρώ- που έχουν υπαχθεί σε moratorium θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία η Eurobank έχει «παγώσει» δάνεια 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 48% στεγαστικά, 29% εταιρικά και 23% δάνεια μικρών επιχειρήσεων.
Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του κ. Βασίλη Ψάλτη, CEO της Alpha Bank, ο οποίος ανέφερε ότι τα «νέα κόκκινα» της πανδημίας θα διαμορφωθούν στο 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ποσοστό 20% με 25% από τα 4,2 δισ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα σε αναστολή πληρωμών θα «κοκκινίσουν» όταν λήξουν τα μορατόρια.
Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου εκτιμά ότι στο «κόκκινο» θα γυρίσουν δάνεια ύψους 1δις ευρώ, ήτοι το 25% των moratorium που διαμορφώθηκαν σε περίπου 5,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2,1 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,7 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 1,3 δισ. ευρώ εταιρικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πειραιώς, επί συνόλου δανείων 5,3 δισ ευρώ, τα οποία είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες, στα τέλη Σεπτεμβρίου παρέμεναν σε αναστολή δάνεια 3 δισ. ευρώ, ενώ είχε λήξει η αναστολή δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ, χωρίς να ζητηθεί παράταση από τους πελάτες. Και το 75% των δανείων για τα οποία έληξε η αναστολή επανήλθαν σε κανονική εξυπηρέτηση.
Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά στο 1δις ευρώ το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων που θα «γεννηθούν» από την πανδημία, με το 15% με 20% αυτών να προέρχεται από τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών. Σε καθεστώς moratorium έχουν μπει δάνεια ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ στεγαστικά, 200 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και 2,1 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια.
Διαβάστε ακόμα:
– Νέα μορατόριουμ πληρωμών αποφασίζει η ΕΒΑ – Ποια δάνεια θα πάρουν αναστολή πληρωμής δόσεων
– Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των δανείων στην Cepal
– Μεγάλου: Στα €5,4 δισ. οι χρηματοδοτήσεις έως τα τέλη του 2020
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών