Μία άλλη διάσταση στο φλέγον ζήτημα του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας έδωσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη των συστημικών τραπεζών που συμμετείχαν στο πάνελ για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών. Ειδικότερα, σε μία τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος της Τράπεζας Πειραιώς και ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος της Alpha Bank υπογράμμισαν πως αυτήν τη στιγμή όλοι εστιάζουν στην προστασία της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των υφιστάμενων δανειοληπτών, αλλά δεν αντιλαμβάνονται πως αυτό έχει επίπτωση και στους νέους που θέλουν να πάρουν δάνειο για να αγοράσουν σπίτι ή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Όπως τόνισαν, όταν αυξάνεται το όριο της προστασίας, διατηρείται υψηλά και η αξία των ακινήτων, καθιστώντας εξαιρετικά ακριβή την απόκτησή τους για τους νέους.

«Το θέμα είναι ότι οι νέοι άνθρωποι που προσπαθούν να αγοράσουν σπίτια, δεν μπορούν γιατί είναι πολύ ακριβά. Όταν, λοιπόν, βλέπω προστασία των τιμών και των περιουσιακών στοιχείων και δεν ασκώ κριτική στο συγκεκριμένο πλαίσιο [σσ: στον νόμο Κατσέλη], πρέπει να σκεφτεί τι σημαίνει αυτό για κάποιους που θέλουν να αγοράσουν καινούργιο σπίτι, τι σημαίνει για αυτούς που θέλουν να στήσουν μια καινούργια επιχείρηση και που θα πρέπει να βάλουν ως ενέχυρο το δικό τους σπίτι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εκτιμά ότι θα βρεθεί πρακτική λύση στο πρόβλημα.

Ο κ. Αθανασόπουλος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι δεν είναι η προστασία το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά η διάρκεια της προστασίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Όπως είπε, η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών θα έδινε ανάσα στις τράπεζες, αφήνοντάς του το περιθώριο να στηρίξουν αποτελεσματικότερα ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.