Χρονιά των τραπεζικών deals θα είναι το 2023 καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «φεύγει» οι ιδιώτες επενδυτές έρχονται στις τράπεζες.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θέλουν να «ελευθερωθούν» από τα δεσμά του Ταμείου. Είναι θέμα γοήτρου να επιστρέψουν σε καθεστώς απόλυτης ιδιωτικοποίησης. Και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς  από το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group, το οποίο έχει υποβάλλει συγκεκριμένη προσφορά, ενώ το το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) ενδιαφέρεται για  το 20% της Εθνικής Τράπεζας.

1

Η  συμμετοχή του Ταμείου ανέρχεται στο  40% στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ,  στο  27% στην Τράπεζα Πειραιώς,   στο 9% στην Alpha Bank και μόλις στο  1,4% στη Eurobank.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, στη βάση της στρατηγικής αποεπένδυσης σύμφωνα με την έκθεση της συμβούλου Rothschild.  Αυτό σημαίνει ότι παρά τις όποιες ενστάσεις διατυπώνονται από παράγοντες της αγοράς  περί αβεβαιότητας γύρω από τα ελληνικά assets λόγω εκλογών η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της που είναι η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών αφήνοντας πίσω την σκοτεινή περίοδο  των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Μόλις λοιπόν  υπάρξει το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας στην αγορά, που θα είναι σύννομο με τις απαιτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τότε το Ταμείο θα εξετάσει τις προσφορές που έχει δεχθεί, αλλά και αυτές που θα αναζητήσει μέσα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε συνεργασία με διεθνείς   επενδυτικές τράπεζες.

Για να προχωρήσει θα πρέπει να έχει και την  επίσημη επιβεβαίωση από ανεξάρτητο σύμβουλο ότι η τιμή διάθεσης  είναι δίκαιη (fairness opinion), αφού η  τιμή στο ταμπλό δεν είναι η βάση καθορισμού της τιμής διάθεσης που θα πουλήσει το Ταμείο. Η διαδικασία θα είναι πλειοδοτική. Δηλαδή το ΤΧΣ θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό και θα καλέσει τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορές.

Όπως έχει γράψει το mononews.gr είναι πολύ πιθανό η διαδικασία αποχώρησης του ΤΧΣ να  ξεκινήσει από την  Πειραιώς, καθώς υπάρχει κατατεθειμένη προσφορά από το ιταλικό επενδυτικό κεφάλαιο  ΙΟΝ Group. Σύμφωνα με την επιστολή ενδιαφέροντος προς το ΤΧΣ, το  ΙΟΝ προσφέρει 452,4 εκατ. ευρώ (1,34 ευρώ ανά μετοχή), για να αποκτήσει  το σύνολο των μετοχών που διαθέτει το Ταμείο στην Πειραιώς.

Φυσικά, όταν ανοίξει η διαδικασία για τη διάθεση του ποσοστού στην Πειραιώς,  το ΙΟΝ θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του και την προσφορά του.  Να σημειωθεί ότι το Ταμείο «τρέχει» τη διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλου αποεπένδυσης για την Τράπεζα Πειραιώς

Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα,  η διαδικασία είναι πιο σύνθετη. Η Εθνική είναι το μεγάλο asset του Ταμείου, της οποίας κατέχει το 40,4%. Οι Άραβες έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον να αποκτήσουν το 20% της ΕΤΕ, ωστόσο το PIF δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη προσφορά,  ούτε έχει προχωρήσει σε due diligence.Σύμβουλος αποεπένδυσης για την Εθνική Τράπεζα έχει οριστεί η Goldman Sachs.

Τα πράγματα είναι πιο απλά για την  Alpha Bank, στην οποία το ΤΧΣ κατέχει το  9%, ενώ  φαίνεται πως το ενδιαφέρον από τον ιδιοκτήτη της Reggeborgh και του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ Χένρι Χόλτερμαν είναι ουσιαστικό. Άλλωστε ο ίδιος κατέχει το 7% των μετοχών της Alpha Bank.

Τι ορίζει ο νόμος

Συγκεκριμένα για την  στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ ο νόμος 4941/2022 προβλέπει ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία διάθεσης του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει το Ταμείο. Η διάθεση μπορεί να γίνεται τμηματικά ή άπαξ, κατά την κρίση του Ταμείου και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

To Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου συντάσσει αιτιολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία κατέχει το Ταμείο, καθώς και ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα, για τις οποίες λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής του Ταμείου σε αυτό.

Η στρατηγική αποεπένδυσης τηρεί τις αρχές του ανταγωνισμού και διέπεται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, από τις ακόλουθες αρχές:

(α) την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος,

(β) τις συνθήκες της αγοράς, τις μακροοικονομικές συνθήκες, και τις συνθήκες που διέπουν τον κλάδο των πιστωτικών ιδρυμάτων,

(γ) τις ευλόγως αναμενόμενες συνέπειες της στρατηγικής αποεπένδυσης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την αγορά και την ευρύτερη οικονομία της χώρας,

(δ) τον σεβασμό στην αρχή της διαφανούς δράσης,

(ε) την αναγκαιότητα κατάρτισης χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της στρατηγικής αποεπένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τη διάρκεια του Ταμείου,

(στ) την ανάγκη διάθεσης σε εύλογο και έγκαιρο χρονικό διάστημα,

(ζ) την ανάγκη επιστροφής του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα σε καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση.

Η στρατηγική αποεπένδυσης περιλαμβάνει προβλέψεις, ενδεικτικά, για τα ακόλουθα:

(α) τις ενδεδειγμένες ανταγωνιστικές διαδικασίες προσφορών και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές,

(β) τις απαιτήσεις διαφάνειας και συμμόρφωσης με την νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς, και

(γ) τις πιθανές μεθοδολογίες διάθεσης.

Διαβάστε επίσης

Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί την κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη

Attica Bank: Δεν έλαβε απόφαση για τα «κόκκινα» δάνεια το ΔΣ