Χρονιά επιστροφής στις τραπεζικές εργασίες, ύστερα από μία δεκαετία διαχείρισης κρίσεων, είναι το 2022 για τις ελληνικές τράπεζες, με τις διοικήσεις τους να έχουν στόχο νέες χορηγήσεις πάνω από 20 δις ευρώ.

Δίνουν έμφαση στην ενίσχυση του retail, δηλαδή στα στεγαστικά, καταναλωτικά, και στα δάνεια μικρών επιχειρήσεων, στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων –και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προσβλέπουν στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους, την αύξηση των εσόδων, την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και φυσικά την ικανοποίηση των μετόχων τους με επαναφορά του μερίσματος, με τις τράπεζες Eurobank και Εθνική να το πετυχαίνουν πρώτες.

Για το 2022 στόχος είναι να χρηματοδοτήσουν με τουλάχιστον 1,3 με 1,5 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά για την αγορά στέγης, με τις αντίστοιχες εκταμιεύσεις για το 2021 να κυμαίνονται στα 850-900 εκατ ευρώ.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός της  Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 6,2 δισ. ευρώ με το 1,3 δισ. ευρώ να κατευθύνεται σε δάνεια λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά) και 4,9 δις ευρώ επιχειρηματικά δάνεια. Το 2021 η Πειραιώς κινήθηκε λίγο πάνω από τα 6 δις ευρώ.

Ο σχεδιασμός για την Εθνική Τράπεζα είναι νέα δάνεια 4,5 με 5 δισ. ευρώ για το 2022 με το 2021 η παραγωγή να διαμορφώνεται πάνω από τα 4 δισ. ευρώ.

Oι εκταμιεύσεις της  Eurobank στο 9μηνο του 2021 διαμορφώθηκαν στα 5,3 δισ. ευρώ και το πλάνο της τράπεζας προβλέπει νέες χορηγήσεις στην περιοχή των  5 δις ευρώ για το 2022.

Στα 3,8 δις ευρώ διαμορφώθηκαν οι εκταμιεύσεις της Alpha Bank  στο 9μηνο 2021 με στόχο 3 δις ευρώ ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση την περίοδο 2022-2024.

Ιδιαίτερη στόχευση έχουν στην ενίσχυση της λιανικής τραπεζικής και ειδικά στο κομμάτι της στεγαστικής πίστης, καθώς εκτιμούν ότι η ζήτηση φέτος θα ενισχυθεί Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα ανακάμψει με ρυθμό 30%-40% το 2022, με τα χαμηλά επιτόκια και τα δάνεια σταθερού επιτοκίου, που «κλειδώνουν» τις δόσεις για διάρκεια και μέχρι 30 χρόνια, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της.

Και παράλληλα θα συνεχίσουν τις κινήσεις τους σε ότι αφορά τόσο στην περαιτέρω μείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων, με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού  NPEs μέσα στο 2022.

Και φυσικά επιταχύνουν τις κινήσεις τους για την πλήρη ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, με την  αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων και των αποχωρήσεων προσωπικού με προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Το 2022 θα συνεχίσουν και την έξοδο τους στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων μέσω εναλλακτικών ομολόγων καθώς στόχος είναι την επόμενη τριετία ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας τους να διαμορφωθεί στο 26% (από 15% περίπου σήμερα).

Διαβάστε επίσης 

Eurobank: Women in Banking – Σπάζοντας τη «γυάλινη οροφή» των τραπεζών