ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Με το διαβατήριο της επιτυχούς ολοκλήρωσης των ασκήσεων αντοχής, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα και βάζουν σε εφαρμογή το πλάνο της επόμενης μέρας, που περιλαμβάνει τρεις βασικούς στόχους: Τη μείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων, τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φυσικά την επιστροφή των καταθέσεων.
Σε τέσσερις μέρες, το Σάββατο 5 Μαΐου, στις 11 το πρωί, θα ανακοινωθούν και επισήμως τα αποτελέσματα του stress test. Είναι ήδη γνωστό ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση. Η εξέλιξη αυτή –όπως έχουν παραδεχθεί και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης- είναι άκρως θετική, όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες και τους μετόχους τους, αλλά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Οι ελληνικές τράπεζες «κέρδισαν» το στοίχημα της άσκησης αντοχής, καθώς είχαν λάβει αυξημένες προβλέψεις ειδικά στο μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών τους δανείων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο φέτος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έλαβαν πρόσθετες προβλέψεις σχεδόν 7 δισ. ευρώ (τα 5,7 δισ. ευρώ αφορούν τις προληπτικές προβλέψεις λόγω του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9).
Τώρα γυρίζουν σελίδα και ρίχνονται ξανά στη… μάχη για να κερδίσουν:
- Το στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 95,7 δισ. ευρώ. Τα προβληματικά δάνεια θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 31 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Οι αναδιαρθρώσεις μεγάλων –προβληματικών σήμερα- επιχειρήσεων, θα δώσει τον τόνο για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που διεξάγονται πλέον σε όλη την επικράτεια έχουν οδηγήσει πολλούς «εξαφανισμένους» δανειολήπτες που συστηματικά απέφευγαν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, να δώσσουν το παρόν στις τράπεζες και να ζητήσουν ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα οι τράπεζες δρομολογούν την πώληση δανείων ύψους 11,6 δισ. ευρώ –επιχειρηματικά κυρίως και σε μικρότερο βαθμό καταναλωτικά-, πλειστηριασμούς ενυπόθηκων ακινήτων για δάνεια 10,6 δισ. ευρώ (επιχειρηματικά και στεγαστικά), ενώ θα προχωρήσουν και σε διαγραφές δανείων ύψους 10,6δισ ευρώ. Βασικός στόχος είναι επίσης να επαναφέρουν στην κανονικότητα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια ύψους 21,1 δισ. ευρώ, δάνεια τα οποία θα ρυθμιστούν με ευνοϊκό τρόπο, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει και μερική άφεση χρέους, δηλαδή «κούρεμα».
- Εμφαση δίνουν στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σιγά-σιγά ανοίγουν οι στρόφιγγες δανεισμού –αν και τα κριτήρια έχουν γίνει πιο αυστηρά-, για τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους που επενδύουν στην καινοτομία και είναι εξωστρεφείς. Τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία μικρή ζήτηση για δάνεια και από νοικοκυριά.
- Τέλος το μεγάλο στοίχημα εξακολουθεί να είναι η επιστροφή των καταθέσεων. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, και ότι ελεύθερο προς ανάληψη σστο 100% το «νέο χρήμα» που επιστρέφει στα τραπεζικά γκισέ. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μέχρι τώρα τα υπόλοιπα των καταθέσεων εμφανίζουν αύξηση –με κάποιες διακυμάνσεις- που προσεγγίζει τα 10δις ευρώ. Η επιστροφή των καταθέσεων είναι κομβικής σημασίας καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες να εστιάσουν στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και στην πλήρη απεξάρτηση τους από τον ELA (σήμερα διαμορφώνεται στα 13 δισ. ευρώ).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους
- Ο Χάρης Βαφειάς στο My Story: Το πάθος με τα αυτοκίνητα, γιατί πούλησε τα supercars, η τραπ, οι φιλίες και το Dragon’s Den ως ψυχοθεραπεία
- ΟΤΕ: Αποχωρήσεις στελεχών με τη σφραγίδα του Κώστα Νεμπή
- Έλον Μασκ: Τρεις λόγοι για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του 2025