• Τράπεζες

    Τράπεζες: Τι έδειξαν τα κέρδη εξαμήνου, η στρατηγική Μυλωνά, Μεγάλου, Καραβία, Ψάλτη

    • NewsRoom

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    Πέραν πάσης προσδοκίας κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο. Μια πρώτη αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης των Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha δείχνει ότι το 2024 θα κλείσει με ρεκόρ κερδοφορίας, το οποίο στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα έσοδα από τόκους αλλά και στις προμήθειες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξάμηνο οι τράπεζες έκλεισαν με κερδοφορία πάνω από 2,2 δις ευρώ (Eurobank 721 εκατ., Πειραιώς 563 εκατ., Alpha Bank 322 εκατ. και Εθνική 670 εκατ.)

    Όπως όλα δείχνουν και το επόμενο εξάμηνο θα κινηθεί – εκτός απροόπτου- ιδιαίτερα θετικά καθώς η πιθανή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, δεν θα επηρεάσει άμεσα και τα αποτελέσματα των τραπεζών. Ετσι τα κέρδη του μπορούν να ξεπεράσουν τα 4 δις ευρώ, αυξημένα πάνω από 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία. Υπενθυμίζεται ότι τα κέρδη του 2023 και για τις 4 τράπεζες έφτασαν τα 3,65 δις ευρώ, οδηγώντας σε διανομή μερίσματος ύψους 840 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, τα συνολικά έσοδα για το 2023 ανήλθαν σε 10,4 δις, και με βάση τις νέες προβλέψεις, αν όλα κινηθούν ομαλά στο β ΄εξάμηνο, θα ξεπεραστεί και αυτό το νούμερο.

    Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των τραπεζών «χτίζουν» άμυνες για το μέλλον, κάνοντας ανοίγματα στο εξωτερικό, λανσάροντας νέα επενδυτικά προϊόντα αλλά και προσπαθώντας να κρατήσουν τους πελάτες τους και να αυξήσουν τα έσοδα από τις προμήθειες, δίνοντας ακόμη και πακέτα για το κόστος συγκεκριμένων συναλλαγών.

    Μεγάλου, Καραβίας, Μυλωνάς και Ψάλτης, στις αναλύσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων που έκαναν, στάθηκαν κυρίως στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, στη διανομή μερίσματος άνω των 800 δις μετά από 16 χρόνια, στην πιθανότητα buy back προκειμένου να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους, καθώς και στη μείωση των κόκκινων δανείων.

    Ωστόσο, δεν άφησαν στην άκρη τους κινδύνους και τις προκλήσεις που ελλοχεύουν και από μια αναταραχή στο εξωτερικό, όπως είδαμε τις τελευταίες δύο ημέρες στο Χρηματιστήριο.

    Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία Χανίγια της Χαμάς, η βουτιά των εσόδων για τις εταιρείες τεχνολογίας στο εξωτερικό αλλά και η πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκαλέσουν οι αμερικανικές εκλογές, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των τραπεζιτών και των αναλυτών.

    Κρίσιμος παράγοντας για τις 4 τράπεζες είναι η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, τόσο με τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων όσο και στεγαστικών. Ειδικά στον δεύτερο κλάδο παρατηρείται μια στασιμότητα που προβληματίζει αλλά οι τράπεζες περιμένουν το πρόγραμμα «Σπίτι μου» προκειμένου να υπάρξει αναζωπύρωση, αλλά και μια ή δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά τα δάνεια για όσους θέλουν να αγοράσουν ακίνητο.

    Οι προβλέψεις πάντως για την πιστωτική επέκταση είναι να ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ δίνοντας ώθηση και στα έσοδα των τραπεζών.

    Αξιοσημείωτο από τα οικονομικά αποτελέσματα και τις τοποθετήσεις των τραπεζιτών είναι η αναθεώρηση των στόχων για το έτος καθώς οι προηγούμενες προβλέψεις έχουν πιαστεί από το πρώτο εξάμηνο.

    Και τέλος, σημαντικό για τους μετόχους είναι το σχέδιο των τραπεζιτών να αυξήσουν το ποσοστό του μερίσματος που θα διαθέσουν φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.

    Αναλυτικά ας δούμε τι έκαναν στο εξάμηνο οι τράπεζες και τι είπαν οι CEO:

    Εθνική

    Αύξηση της κερδοφορίας κατά 26% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα το α’ εξάμηνο του 2024 συνεχίζοντας την εντυπωσιακή πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών.

    Τα οργανικά κέρδη μετά φόρων σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε €646 εκατ. (+27% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα των ισχυρών τάσεων στα οργανικά έσοδα.

    Η αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά +15% ετησίως και 6% σε τριμηνιαία βάση αποτυπώνει τον αυξημένο όγκο συναλλαγών, με διψήφια ποσοστά αύξησης σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες προμηθειών, ιδιαιτέρως δε στις προμήθειες από επενδυτικά προϊόντα και τη χορήγηση δανείων, με τις τελευταίες να επωφελούνται από την ανάκαμψη της νέας παραγωγής δανείων.

    Εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €31,4 δισ. σε επίπεδο Ομίλου το Α’ εξάμηνο 2024, αυξημένα κατά +€0,9 δισ. από την αρχή του έτους και +€2,4 δισ. ετησίως (+8% ετησίως), ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων2 Εταιρικής Τραπεζικής σε €2,5 δισ. το Β’ τρίμηνο 2025, με τις εκταμιεύσεις2 Λιανικής Τραπεζικής να διατηρούν τη θετική δυναμική του Α’ τριμήνου 2024.

    Συνολικά, οι εκταμιεύσεις2 του Β’ τριμήνου 2024 ανήλθαν στο πολυετές τριμηνιαίο υψηλό των €2,8 δισ.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς στάθηκε στην υψηλή ρευστότητα ύψους 9,1 δις ευρώ. Η Εθνική προχωρά σε αναθεώρηση των στόχων για τις νέες εκταμιεύσεις δανείων τα οποία μπορούν να φτάσουν το 1,4 δις ευρώ από 1,2 δις ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση σε ό,τι αφορά το μέρισμα 40% που προτίθεται να διανείμει η διοίκηση της Εθνικής για το 2024 με εκταμίευση το 2025.

    «Ως πρώτο δείγμα αυτής της πρόθεσης, μετά την επιστροφή μας στη διανομή μερισμάτων, καταβάλλοντας 30% επί των καθαρών κερδών του 2023, παίρνουμε πρόβλεψη για μέρισμα ύψους 40% επί των κερδών αυτού του έτους, φιλοδοξώντας να αυξήσουμε σημαντικά τη διανομή μερισμάτων στο μέλλον», ανέφερε ο CEO.

    Ο κ. Μυλωνάς δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να προχωρήσει η τράπεζα σε buy back εντός του 2024.

    Πειραιώς

    Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας στα €333 εκατ. το 2ο τρίμηνο, με €0,26 κέρδη ανά μετοχή, αυξημένα 42% ετησίως, ανακοίνωσε η Tράπεζα Πειραιώς. Εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,47 στο εξάμηνο, έναντι στόχου για περίπου €0,85 το 2024.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €528 εκατ. το 2ο τρίμηνο, +2% σε τριμηνιαία και +8% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα από την πιστωτική επέκταση, την αύξηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων και το σταθερό μείγμα καταθέσεων.

    Τα καθαρά έσοδα προμηθειών παρουσίασαν δυναμική επίδοση, καθώς διαμορφώθηκαν στα €179 εκατ. το 2ο τρίμηνο 2024, αυξημένα κατά 32% σε ετήσια βάση.

    Αύξηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά €1,2 δισ. στο εξάμηνο, έναντι στόχου +€1,6 δισ. για το 2024. Από τα €3,2 δισ. εκταμιεύσεων στο 2ο τρίμηνο, περίπου €1,5 δισ. διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, και περίπου €1,7 δισ. σε μεγάλες επιχειρήσεις και ναυτιλία. Η περίμετρος των δανείων Πειραιώς συνδεδεμένων με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμορφώνεται σε €1,8 δισ.

    «Τα αποτελέσματα του 6μήνου επιβεβαιώνουν ότι η τράπεζα θα υλοποιήσει τους στόχους του 2024 και ενδεχομένως να τους υπερβεί», είπε ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

    «Θα δημιουργήσουμε σημαντική αξία για τους μετόχους μας», τόνισε ο κ. Μεγάλου, σημειώνοντας ότι ο στόχος για το 16% είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Είναι η δεύτερη φορά που η τράπεζα αναθεωρεί προς τα πάνω τους στόχους για το 2024, κινούμενοι πάνω από τους στόχους με τον CEO να δηλώνει ότι ο αρχικός στόχος για την απόδοση κεφαλαίου το 2024 ήταν 14%, αυξήθηκε στο 15% και πλέον ανεβαίνει στο 16%.

    Ο κ. Μεγάλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα μορφή τραπεζικών συναλλαγών με τη Snappi να γίνεται το «όχημα» της επέκτασης της Πειραιώς στο εξωτερικό. Ο CEO της Πειραιώς ανέφερε ότι επόμενη πενταετία θα υπάρξει ανάπτυξη σε τέσσερις χώρες της ψηφιακής τράπεζας , στοχεύοντας σε έσοδα 200 εκατ. ευρώ από περισσότερους από 2.5 εκατ. πελάτες σε όλη την Ευρώπη.

    Eurobank

    Θετικές επιδόσεις κατέγραψε η Eurobank κατά το Α΄ εξάμηνο 2024, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να  αυξάνονται κατά 8,6% έναντι του Α΄ Εξαμήνου 2023 και να διαμορφώνονται σε 1.132 εκ. ευρώ, λόγω κυρίως των εσόδων από χορηγήσεις, ομόλογα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

    Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 4,7% σε ετήσια βάση το Α΄ εξάμηνο 2024 και ανήλθαν σε €283εκ., κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του Δικτύου και τη Διαχείριση Περιουσίας, αντιστοιχώντας σε 71 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού.

    Tα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση σε €1.415εκ. Τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 9,7% έναντι του Α΄ Εξαμήνου 2023 σε €1.460εκ.

    Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 10,2% σε ετήσια βάση στα €958εκ., ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 13,0%έναντι του Α΄ Εξαμήνου2023 σε €1.003εκ.

    Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 15,5% σε ετήσια βάση το Α΄ εξάμηνο 2024 σε €814εκ.

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 22,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €732εκ. το Α΄ εξάμηνο 2024. Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €721εκ. και περιλαμβάνουν €99εκ. κέρδος από την απόκτηση επιπλέον συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου (negative goodwill) καθώς και €101εκ. κόστος από την εθελουσία αποχώρηση εργαζομένων στην Ελλάδα. Τα κέρδη ανά μετοχή και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκαν σε €0,20 και 18,5% αντίστοιχα.

    O CEO της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας τόνισε: «Πιάσαμε αρκετούς από τους στόχους που είχαμε θέσει, από το πρώτο εξάμηνο του έτους». Ο CEO της τράπεζας εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των χορηγήσεων κυρίως προς τις επιχειρήσεις αλλά και για απόκτηση ακινήτων ενώ προέβλεψε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα παραμείνουν σταθερά.

    Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Καραβίας για την υπόθεση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, όπου ολοκληρώθηκε η Δημόσια Προσφορά. Οπως ανέφερε θα υπάρξει αλλαγή της διοίκησης ώστε με το «νέο management να υπάρξουν συνέργειες» και τόνισε ότι: «Προς το παρόν οι δύο τράπεζες Ελληνική και Eurobank Κύπρου θα έχουν ξεχωριστή λειτουργία. Ο χρόνος της συγχώνευσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά και από τους μετόχους μειοψηφίας».

    Alpha Bank

    Στα 322,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο α’ εξάμηνο του 2024.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώνονται στα 437 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTBV) με βάση τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους είναι 13,6%. Ο δείκτης FL CET1 είναι 14,8% και η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή στα 2,86 ευρώ.

    • Τα Καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €322,5 εκατ. το α’ εξάμηνο 2024, ενισχυμένα κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων καθώς και της βελτίωσης του κόστους και των προβλέψεων, τα οποία απορρόφησαν πλήρως την επίπτωση από την επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ.

    Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες ανήλθαν σε €100,1 εκατ., ενισχυμένα κατά 3,5% σε τριμηνιαία.

    Ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας στάθηκε ιδιαίτερα στην κερδοφορία της τράπεζας αντί της προβολής ενός αναπτυξιακού όγκου, επισημαίνοντας ότι τα spreads έχουν συμπιεστεί και γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα κέρδη.«Είμαστε στην αγορά και κοιτάμε τις εξελίξεις, αλλά πάντα το βασικό κριτήριο είναι χρηματοοικονομικό», υπογράμμισε.

    Εκτίμησε ότι ο καθαρός δανεισμός της τράπεζας θα είναι στα 38 δις ευρώ τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη ένα ισχυρό κύμα δανείων που θα εκταμιευτεί το επόμενο εξάμηνο.

    Διαβάστε επίσης:

    «Λευκός καπνός» στη δημόσια πρόταση για την Epsilon Net, με τη συγκέντρωση μετοχών να ξεπερνά το 90% – Ολο το παρασκήνιο
    «Μπρα ντε φερ» Μητσοτάκη – Τζιτζικώστα για τη… Μαρία Μπούρα – Αποκλειστικό παρασκήνιο μιας υπόγειας ρήξης
    Πώς οι Big Tech απέτυχαν να πείσουν τη Wall Street πως οι δαπάνες στο AI αποδίδουν
     



    ΣΧΟΛΙΑ