Στο 3,25% διαμορφώνεται πλέον το βασικό επιτόκιο του ευρώ –μετά την 3η μείωση του από την ΕΚΤ κατά 0,25%- και όσοι έχουν δάνεια επιχειρηματικά, επαγγελματικά, καταναλωτικά θα δουν τις δόσεις τους να μειώνονται, ενώ αντίθετα οι καταθέτες θα υποστούν νέο «ψαλίδισμα» στις αποδόσεις των αποταμιεύσεων τους.

Τα επιτόκια στα στεγαστικά σταθερού επιτοκίου δεν επηρεάζονται, όμως για τους «πράσινους» δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ισχύει το «πάγωμα» των επιτοκίων μέχρι τον Απρίλιο του 2025, δηλαδή το επιτόκιο αναφοράς παραμένει «κλειδωμένο» στο 2,70% για όσα δάνεια συνδέονται με Euribor 1 μήνα και στο 2,85% για Euribor 3 μηνών. Στις 18 Οκτωβρίου το euribor 1 μήνα βρισκόταν στο 3,147% και το euribor 3 μηνών στο 3,20%.

Αυτά τα «πράσινα στεγαστικά» υπολογίζονται στις 500 χιλιάδες δάνεια. Και για παράδειγμα σε ένα «πράσινο» στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 ετών, το επιτόκιο του παραμένει «κλειδωμένο» στο 5,35% (euribor 3 μηνων 2,85% + 2,5% spread), και η δόση του διαμορφώνεται στα 690 ευρώ. Το ίδιο δάνειο χωρίς την «προστασία» επιτοκίου από τις τράπεζες και παρά τις τρεις μειώσεις επιτοκίων, ο δανειολήπτης θα έπρεπε να καταβάλει 709 ευρώ.

Χαμηλότερη δόση θα καταβάλουν και οι «κόκκινοι» δανειολήπτες των οποίων τα στεγαστικά δάνεια διαχειρίζονται οι servicers, καθώς οι ρυθμίσεις γίνονται με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Το σερί των μειώσεων ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 0,25%, στο 3,75%, και αυτή ήταν η πρώτη μείωση του από το 2019, ενώ το επιτόκιο είχε παραμείνει στο ύψος ρεκόρ του 4% για 9 μήνες. Ακολούθησε η δεύτερη μείωση του επίσης κατά 0,25% στις 11 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 17 Οκτωβρίου, όπου και μειώθηκε στο 3,25%. Βέβαια η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε πως: Δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία για το τι θα κάνουμε τον Δεκέμβριο και συμπλήρωσε: «είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως».

Στο 5,5% η «ψαλίδα» ανάμεσα σε επιτόκια δανείων και καταθέσεων.

Τα στοιχεία τώρα της Τράπεζας Ελλάδος δείχνουν ότι τον Αύγουστο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,53%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,06%.

Και έτσι το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,53%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται οι πιστωτικές κάρτες, τα ανοικτά δάνεια και οι υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς, παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,93%, ενώ το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,10% και διαμορφώθηκε στο 12,44%.

Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 4,46% και το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 0,05% στο 6,43%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 0,08% και διαμορφώθηκε στο 7,40%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,58% και το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,24% στο 5,67%.

Το μέσο επιτόκιο τώρα στις καταθέσεις προθεσμίας για τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 1,88% και για τις επιχειρήσεις στο 2,98%.

Διαβάστε επίσης:
Τουρκία-Μεσανατολικό: Συλλυπητήρια Ερντογάν για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γαχία Σινουάρ

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ (Axios)

Παντρεύεται ο Χάρης Δούκας τη Γεωργία Πολυτάνου στη Θήβα