Τέλος το «fit and proper» για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Σύντομα θα μπορούν και πάλι επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς να μετέχουν στα ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων, προσφέροντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους για κρίσιμους τομείς της πραγματικής οικονομίας. Το «fit and proper» θα παραμείνει για τα εκτελεστικά μέλη των ΔΣ.

Αυτό αναφέρει στο mononews.gr πηγή του οικονομικού επιτελείου, καθώς το θέμα των αλλαγών στον νόμο που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη των Θεσμών με τους αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα άλλα θέματα ήταν: το σχήμα «Ηρακλής ΙΙ», οι πλειστηριασμοί, ο πτωχευτικός, το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ».

Τα καλά νέα της χθεσινής σύσκεψης είναι ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων για τις τιτλοποιήσεις και τις αλλαγές στον νόμο για το ΤΧΣ.

Αλλά και στο θέμα των πλειστηριασμών, οι Θεσμοί φαίνεται πως δέχτηκαν τη συμβιβαστική λύση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, -επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του mononews.gr- να περιοριστεί η περίμετρος προστασίας και να μην βγουν στο σφυρί κατοικίες μέχρι 150.000 ευρώ (από 200.000 ευρώ) ώστε να προστατευθούν τα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ συζητήθηκε η δυνατότητα συμμετοχής του Ταμείου στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, το θέμα της ευθύνης των μελών του ΤΧΣ, το μέλλον του Ταμείου. Ο ρόλος του ΤΧΣ θα επανακαθοριστεί, καθώς έχουν εκλείψει οι ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλαν την δημιουργία του.

Το άλλο θέμα για τις αλλαγές του ΤΧΣ αφορά το περιβόητο «fit and proper»,  που το  2015 –με το τρίτο μνημόνιο-  είχε σαν αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι τότε διοικήσεις των τραπεζών, τα εκτελεστικά μέλη των ΔΣ, αλλά και όλα σχεδόν τα μη εκτελεστικά μέλη που συμμετείχαν στα  διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, και ας ήταν στελέχη με εμπειρία σε όλο το φάσμα της αγοράς. Στη θέση τους τοποθετήθηκαν «ακριβοπληρωμένοι» ξένοι, οι οποίοι είχαν πλήρη άγνοια για τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς.

Τα κριτήρια για τη συμμετοχή στα ΔΣ των τραπεζών μη εκτελεστικών μελών γίνονται πιο ελαστικά. Ενώ θα εξακολουθήσουν να είναι αυστηρά σε ότι αφορά την επιλογή των εκτελεστικών μελών, τα οποία θα συνεχίσουν να περνάνε από τα «φίλτρα» επάρκειας του SSM, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή.

Σε ό,τι αφορά το σχήμα «Ηρακλής ΙΙ», οι Θεσμοί και συμφωνούν και επείγονται για την ενεργοποίησή του, όπως αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος στο mononews.gr.

Αλλά και οι τράπεζες πιέζουν για να προχωρήσει το συντομότερο το νέο σχήμα του «Ηρακλή», καθώς εκτιμούν ότι μέσα στο τρέχον έτος οι τρεις συστημικές τράπεζες θα πέσουν σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs και το 2022 θα βρεθούν και οι τέσσερις πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι γκρίζες ζώνες που εξακολουθούν να υπάρχουν στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τις τράπεζες αφορούν τις καθυστερήσεις για την έναρξη του νέου πτωχευτικού και στο  πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ».

Τα «αγκάθια» στον  πτωχευτικό έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση έκδοσης των ΚΥΑ, καθώς απαιτούνται 53 υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει η «Δεύτερη Ευκαιρία», αλλά και τον φορέα που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα που θα επαναμισθώνονται στους πτωχευμένους ιδιοκτήτες τους. Ο φορέας σύμφωνα με το νόμο πρέπει να είναι ιδιωτικός, ωστόσο συζητείται για μία μικρή μεταβατική περίοδο 7-8 μηνών να είναι δημόσιος. Οι Θεσμοί δεν συμφωνούν και θεωρούν ότι ανακύπτει θέμα κρατικής βοήθειας.

Για το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», θέλουν μικρή περίμετρο προστασίας, που να αφορά και να προσφέρει επιδότηση μόνο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το θέμα είναι ακόμα στην αρχή του και δεν αναμένεται άμεσα η ενεργοποίηση του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης

Μάχη του υπουργείου Οικονομικών με τους Θεσμούς για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Τράπεζες: Συναντήσεις CEOs με υπουργούς και θεσμούς για κόκκινα δάνεια, «Ηρακλή», πτωχευτικό-Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς

Χρήστος Σταικούρας: Οι δυσκολίες λίγο πριν την επιστροφή των θεσμών