ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οκτώ με εννέα χρόνια νωρίτερα, στο έτος 2033 αντί του 2041, φέρνουν την απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου – που ήταν 12,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου – οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Χθες το μεσημέρι συναντήθηκαν με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα οι CEOs των συστημικών τραπεζών Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) και τον ενημέρωσαν για το σχέδιο τους να φέρουν νωρίτερα την απόσβεση του DTC.
Στην συνάντηση μετείχαν επίσης η υποδιοικητής της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής της εποπτείας Γιάννης Τσικριπής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τραπεζίτες ενημέρωσαν τον επόπτη, ότι θα διπλασιάσουν το ετήσιο ποσό απόσβεσης του DTC, από τα περίπου 750 εκατ. ευρώ στο 1,3- 1,5 δις ευρώ το χρόνο. Σε γενικές γραμμές η κάθε τράπεζα μείωνε την απαίτηση κατά 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, ποσό που θα αυξηθεί στα 350 εκατ. ευρώ με 400 εκατ ευρώ για την κάθε μία.
Στόχος τους είναι να «καθαρίσουν» και τον τελευταίο «σκελετό» που τους άφησε η κρίση, οκτώ με εννιά χρόνια νωρίτερα, δηλαδή μέχρι το 2033 –ανάλογα με την τράπεζα -, αντί του 2041.
Μάλιστα για το σχέδιο τους αυτό οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν ενημερώσει και τον SSM, προκειμένου να λάβουν την έγκριση του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος που θα τους επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων μεγαλύτερου ύψους, στο 50% των κερδών τους, ως ανταμοιβή στους μετόχους τους.
Σήμερα το πρωί η Τράπεζα Πειραιώς, με την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων θα ανοίξει πρώτη τα χαρτιά της, για την χρονική διάρκεια πλήρους απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου. Ανάλογες ανακοινώσεις θα κάνουν και οι υπόλοιπες τράπεζες με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μήνου.
Το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου ήταν στο τέλος Ιουνίου 2024 στα 12,5 δις ευρώ και συγκεκριμένα τα 3,6 δις ευρώ αφορούσαν την Εθνική Τράπεζα, τα 3,2 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 3,11 για την Eurobank και τα 2,5 δις ευρώ για την Alpha Bank.
Ο αναβαλλόμενος φόρος ήταν ένα μέτρο φορολογικής βοήθειας που δόθηκε στις τράπεζες με το νόμο Χαρδούβελη, ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που υπέστησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI, και το «κούρεμα».
Ο νόμος έδινε στις τράπεζες τη δυνατότητα να συμψηφίσουν κάποιες από τις απώλειες του κουρέματος με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν στο μέλλον, και ότι αυτή η απαίτηση θα αναγνωρίζεται στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εξαρτάται από τη μελλοντική κερδοφορία τους.
Διαβάστε επίσης
Αναβαλλόμενος φόρος: Τι συζήτησαν Στουρνάρας και τραπεζίτες
Eurobank: Ενισχύει την εξυπηρέτηση πελατών με την υπηρεσία «Mobility»