Τις παραδοχές της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για τα τα stress tests περιμένουν μέσα στην εβδομάδα οι Ελληνες τραπεζίτες και εστιάζουν στο δυσμενές σενάριο και ειδικά στην πρόβλεψη που αφορά τη μείωση στις τιμές των ακινήτων.

Οι τραπεζίτες σε γενικές γραμμές είναι αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής, καθώς έχουν περιορίσει σημαντικά και σε μονοψήφιο ποσοστό το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων τους. Θεωρούν ότι δεν θα αυξηθούν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια διότι εφάρμοσαν αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια στις νέες χορηγήσεις δανείων. Και κυρίως έχουν να επιδείξουν δυναμική κερδοφορίας.

1

Τα σενάρια της άσκησης για το βασικό και το δυσμενές σενάριο θα ανακοινωθούν μέσα στη βδομάδα. Οι τραπεζίτες δεν ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ύφεση, αλλά για το ποσοστό μείωσης στις τιμές των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ότι αφορά την Ελλάδα το δυσμενές σενάριο θα προβλέπει ύφεση στο 4%, πληθωρισμό άνω του 5%, ανεργία άνω του 15% και υποχώρηση των τιμών ακινήτων από 6%-10%. Να σημειωθεί πως το δυσμενές σενάριο έχει ως στόχο να εξετάσει τις αντοχές των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες και οι συγκεκριμένες παράμετροι ήταν οι αναμενόμενες από τις ελληνικές τράπεζες.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρονται στους λόγους αισιοδοξίας σχετικά με την έκβαση της άσκησης αντοχής και όπως λένε:

– οι 4 συστημικές εμφάνισαν κερδοφορία πάνω από 2 δισ. ευρώ στο 9μηνο,

– βγήκαν στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων MREL και άντλησαν πάνω από 3 δισ. ευρώ,

– η επιχειρηματική πίστη εμφανίζει δυναμική συνεπικουρούμενη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης,

– οι νέες χρηματοδοτήσεις δόθηκαν με αυστηρά κριτήρια και δεν εμπεριέχουν τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια.

Ωστόσο αναφέρουν ότι λόγω της ανόδου των επιτοκίων οι τράπεζες θα καταβάλουν στους πελάτες τους πάνω από 1 δισ. ευρώ για τόκους των λογαριασμών καταθέσεων.

Το stress test αφορά όλες τις συστημικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, και οι ελληνικές τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank θα «τεσταριστούν» με τα στοιχεία ισολογισμού μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Tα αποτελέσματα της άσκησης θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου και μάλιστα η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αναλυτική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για τις ελληνικές τράπεζες (σε κάθε άσκηση αντοχής του ευρωσυστήματος επιλέγονται διαφορετικές τράπεζες, για τις οποίες δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα).

Οι τράπεζες θα υποβάλλουν τα υποδείγματα της άσκησης στις αρχές Μαρτίου στην ΕΚΤ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τρεις φάσεις συζητήσεων προκειμένου τα στοιχεία να αναλυθούν, να εμπλουτιστούν και να δοθούν διευκρινίσεις.

Διαβάστε επίσης:

Νέος γύρος αύξησης των επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed την ερχόμενη εβδομάδα