• Τράπεζες

    Τράπεζες: Στις προθεσμιακές καταθέσεις και τα Α/Κ στρέφονται οι αποταμιευτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Π. Μυλώνάς - Χρ. Μεγάλου - Β. Ψάλτης

    Π. Μυλώνάς – Χρ. Μεγάλου – Β. Ψάλτης – Φ. Καραβίας


    Στην αύξηση των υπολοίπων στις καταθέσεις προθεσμίας ποντάρουν οι τράπεζες καθώς προσφέρουν επιτόκια που σταδιακά ανεβαίνουν και στο 3%, ενώ τα συνθετα επενδυτικά προϊόντα προσφέρουν επίσης υψηλές αποδόσεις εξασφαλίζοντας το αρχικό κεφάλαιο της κατάθεσης.

    Ωστόσο την ίδια ώρα τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 4,5 δις ευρώ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν τα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 1,4 δις ευρώ και κατά 3 δις ευρώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων.

    Αν και η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προχωρά σε αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, και όπως φαίνεται έχει «κλειδώσει» νέα άνοδος κατά 0,5% μέσα στο Μάρτιο, δεν θα υπάρξει ανάλογη αύξηση και στα επιτόκια καταθέσεων για τους αποταμιευτές.

    Βέβαια τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας μέσα σε δύο μήνες πραγματοποίησαν άλμα καθώς από το 0,7% κατά μέσο όρο τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασαν μέχρι και το 3% τον Φεβρουάριο.

    Οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν το υψηλό επιτόκιο από την έναρξη της κατάθεσης, αλλά σταδιακά και ανάλογα με τη διάρκεια μπορεί να αυξηθεί μέχρι το 3%.

    Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα στην 15 μηνη προθεσμιακή κατάθεση προσφέρει επιτόκιο εως 3% για ποσά από 10.000 ευρώ, το επιτόκιο αυξάνεται ανά τρίμηνο, με ετησιοποιημένη εγγυημένη απόδοση στο 2%.  Η ΕΤΕ διαθέτει από πέρυσι και το  «Επενδυτικό Νέας Γενιάς» που συνδυάζει προστασία κεφαλαίου, μικρή διάρκεια (18 μήνες), δυνατότητα συμμετοχής από 1.000 ευρώ και ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 1,5% στη λήξη, με δυνατότητα μεγαλύτερων αποδόσεων, ανάλογα και με την πορεία των αγορών. Και έχει λανσάρει το  Α/Κ ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙΙ 5ετές –Ομολογιακό, το οποίο επενδύει κυρίως σε επιλεγμένους εταιρικούς και κυβερνητικούς ομολογιακούς τίτλους με μέρισμα 3% για το πρώτο έτος, και δυνατότητα επιπρόσθετης απόδοσης στη λήξη.

    Η Τράπεζα Πειραιώς στην 12μηνης διάρκειας προθεσμιακή κατάθεση «Αυξάνω» προσφέρει  κλιμακούμενο επιτόκιο που αυξάνεται ανά τρίμηνο και φτάνει το 2,75%, αναλόγως του ποσού κατάθεσης.

    Και ακόμα σε συνεργασία με την Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, διαθέτει το 5ετές  Αμοιβαίο Κεφάλαιο, το  Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό, το οποίο προσφέρει κάθε χρόνο μέρισμα σε μετρητά.

    Η Eurobank προσφέρει  κλιμακούμενα επιτόκια μέχρι  2,5% στις προθεσμιακές της καταθέσεις, καθως και αποταμιευτικό πρόγραμμα που επενδύει στο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Dis GF Target Maturity III Ομολογιακό, 5ετούς διάρκειας της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, με απόδοση 3,1%.

    Κλιμακούμενο επιτόκιο ως 3% προσφέρει και η Alpha Bank στην προθεσμιακή της κατάθεση Alpha Πρόοδος Plus, και  ανάλογη απόδοση προσφέρει και το Alpha Target Maturity I 2028 ομολογιακό Αμοιβαίο  Κεφάλαιο της Alpha Asset Management.

     Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος και χρηματοδότης στην πρώτη συναλλαγή συγκέντρωσης στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ

    Wood & Company: Νέα αύξηση της τιμής στόχου της Τράπεζας Πειραιώς – Στα 3,8 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ