Να αναθερμάνουν τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια επιδιώκουν οι τράπεζες, λανσάροντας και διαφημίζοντας νέα προγράμματα για αγορά κατοικίας.

Μάλιστα προσφέρουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης για το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και με επιτόκια που ξεκινούν από το 3%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι οι συνολικές εκταμιεύσεις των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν στο 1,18 δισ. ευρώ και υπολείπονταν κατά 120 εκατ. ευρώ από τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για καταναλωτικά δάνεια, τα οποία ανήλθαν στο 1,3 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι οι τράπεζες το 2023 χορηγούσαν κατά μέσο όρο 99 εκατ. ευρώ το μήνα για αγορά στέγης, ποσό που ήταν μειωμένο κατά 2 εκατ. ευρώ το μήνα σε σχέση με το 2022, που οι στεγαστικές χορηγήσεις έφτασαν τα 1,212 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα τη «χρυσή» δεκαετία 2000-2010 όταν οι τράπεζες χορηγούσαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια το μήνα.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή Τράπεζας Ελλάδος για το 2023, η μείωση της ζήτησης από τα νοικοκυριά για στεγαστικά δάνεια οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων και στην επιδείνωση των αποταμιεύσεων τους.

Ωστόσο το δεύτερο τρίμηνο του 2023 με το πρόγραμμα Σπίτι μου παρατηρήθηκε αύξηση στα αιτήματα για λήψη στεγαστικών δανείων.

Νέο δάνειο από την Εθνική με επιτόκιο 3%

Πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε καμπάνια διαφημίζοντας νέο στεγαστικό δάνειο, «Το Πρώτο μου Σπίτι», που απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους έως και 45 ετών και απαιτεί χαμηλότερη ίδια συμμετοχή στο 10% καθώς η χρηματοδότηση φτάνει μέχρι το 90% της εμπορικής αξίας, για για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ).

Το δάνειο έχει διάρκεια έως 40 χρόνια, προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου που ξεκινά από 3%, μηδενική δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου και επιπλέον προσφέρει προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα για προσωπικό δάνειο «ΕΞΠΡΕΣ», προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετα έξοδα που συνδέονται με την κατοικία.

Μάλιστα όπως ανέφερε μιλώντας στο Συνέδριο των Δελφών ο Παντελής Μαραβέας, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Retail Segments, Bank Analytics και Lending Products «μέσω της Εθνικής Τράπεζας χορηγείται 1 στα 3 στεγαστικά δάνεια»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Εθνική κατάφερε να έχει 32% μερίδιο στην αγορά στεγαστικών δανείων, μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η μείωση των επιτοκίων θα αναθερμάνει τη ζήτηση

Οι μειώσεις των επιτοκίων που θα ξεκινήσουν πιθανόν τον Ιούνιο, αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.

Στο μεταξύ οι τράπεζες έχουν επεκτείνει μέχρι τον Απρίλιο του 2025 το «πάγωμα» των επιτοκίων για τους συνεπείς δανειολήπτες, διατηρώντας σταθερή τη δόση των δανείων με υποθήκη κατοικία.

Το μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι τον Απρίλιο, αφορά όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς και τα ρυθμισμένα κόκκινα δάνεια που αποπληρώνονται, τα οποία εκταμιεύτηκαν πριν από το 2023.

Συγκεκριμένα τα επιτόκια παραμένουν «παγωμένα» στο 2,70% για όσα δάνεια έχουν επιτόκιο αναφοράς το Euribor 1 μήνα, στο 2,85% για Euribor 3 μηνών και στο 1,20% (επιτόκιο για Saron) για δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Στην περίπτωση που τα επιτόκια μειωθούν περισσότερα από το πλαφόν που έχουν βάλει οι τράπεζες οι δανειολήπτες θα ευνοηθούν από τη μείωση πληρώνοντας χαμηλότερες δόσεις.

«Κόφτης» στο ύψος χρηματοδότησης

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος –με την υπ. αριθμ. 227/1/08.03.2024 Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής ΤτΕ, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2025- έχει βάλει «κόφτη» στο ανώτατο όριο χρηματοδότησης για την απόκτηση κατοικίας.

Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο από τον επόπτη και αποσκοπεί στην προστασία των δανειοληπτών, καθώς στο παρελθόν οι τράπεζες χορηγούσαν στεγαστικά δάνεια στο 120% της αξίας του ακινήτου.

Συγκεκριμένα τα στεγαστικά δάνεια που θα χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες θα φτάνουν στο 90% της αξίας του ακινήτου για εκείνους τους δανειολήπτες που δανείζονται για πρώτη φορά και στο 80% για εκείνους που έχουν ήδη και άλλα δάνεια. Για τους πρώτους η δαπάνη για την εξυπηρέτηση του δανεισμού τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματος τους και για τους δεύτερους το 40%.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 οι ελληνικές τράπεζες είχαν στα χαρτοφυλάκια τους στεγαστικά δάνεια ύψους 28,08 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ), ενώ οι servicers είχαν υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια ύψους 21,646 δισ. ευρώ.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην Πράξη της ΤτΕ τα μέτρα στοχεύουν στην πρόληψη ή τον περιορισμό των συστημικών κινδύνων που απορρέουν από την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και συνδέονται με τη χρηματοδότηση νοικοκυριών ή/και επιχειρήσεων με εξασφάλιση οικιστικά ή επαγγελματικά ακίνητα.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Αλλάζουν όλα στις χορηγήσεις – Ακριβότερα τα δάνεια στις… ενεργοβόρες επιχειρήσεις

Η μεγάλη, ψηφιακή ανατροπή στις τράπεζες έχει ήδη ξεκινήσει

ΤτΕ: Τα υψηλά επιτόκια έβαλαν «μαχαίρι» σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια