Οι  συστημικές τράπεζες βρίσκονται  σε καλό δρόμο ώστε να πετύχουν το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022 μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων -με την  Eurobank να το έχει πετύχει από το 2021-, αναφέρουν οι θεσμοί στην 13η Έκθεση αξιολόγησης τους,  ωστόσο το «καμπανάκι» εξακολουθεί να ισχύει για τα κορονοδάνεια, καθώς επισημαίνουν πως «ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών θα φανεί μέχρι το τέλος του έτους».

Με τη βοήθεια του «Ηρακλή» ο  δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 15% τον Σεπτέμβριο του 2021, έχοντας υποχωρήσει σημαντικά από 30,1% στο τέλος του 2020 και 40,6% στο τέλος του 2019, ωστόσο  παραμένει ο υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων από  68,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και 47,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 περιορίστηκε σε 20,9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021, με τα «κόκκινα» δάνεια να μειώνονται κατά  80,5% σε σύγκριση με το υψηλό των 107,2 δις ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου 2016.

1

Οι τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή»  θα επιτρέψουν στις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα με χορηγήσεις νέων δανείων, σημειώνει η Εκθεση. Όμως οι  πρόσφατες τιτλοποιήσεις  δημιουργούν αυξημένες ανάγκες προβλέψεων, που έχουν αντίκτυπο στα κεφάλαια των τραπεζών. Και παρότι κάποιες τράπεζες προχώρησαν σε επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου, ωστόσο η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών παραμένει μία από τις χαμηλότερες στη ζώνη του ευρώ και με σημαντικές επιπτώσεις λόγω των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Και ενώ οι ισολογισμοί των τραπεζών απαλλάχθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος των «κόκκινων» δανείων, τα 72,2 δις ευρώ πέρασαν στην διαχείριση των servicers. Παράλληλα συνεχίζονται –με περιορισμένο ρυθμό- οι καθαρές εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο  οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται.

Σύμφωνα με την Έκθεση υπάρχει ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών που εξακολουθεί να επωφελείται από κάποια μορφή στήριξης, κυρίως μέσω δύο προγραμμάτων προσωρινής επιδότησης δόσεων για τους πληγέντες από τον κορονοϊό, δηλαδή τα προγράμματα  «Γέφυρα» Ι και ΙΙ, όπως και από τα προϊόντα «step up» που προσφέρουν οι τράπεζες σε πελάτες  που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες και τα μορατόρια στον τουριστικό- ξενοδοχειακό κλάδο.

«Ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόνο το 2022» σημειώνουν  χαρακτηριστικά οι θεσμοί στην Έκθεση τους.

Στο μέλλον, για να διατηρηθούν χαμηλά τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες θα πρέπει να προσφέρουν βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις. Ταυτόχρονα, οι πλειστηριασμοί θα είναι «ζωτικής σημασίας» όταν δεν είναι εφικτή η επιτυχής αναδιάρθρωση.

Διαβάστε επίσης

Μαρία Φατζικμανώλη – Νατάσσα Πασχάλη: Γιατί το μέλλον είναι στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Πλειστηριασμοί: 1.000 ακίνητα κάθε μήνα αλλάζουν χέρια – Ξανά στο σφυρί το Grand Chalet της Κηφισιάς

Καίτη Κουτσολιούτσου, Γιώργος Γλου γλίτωσαν για άλλη μια φορά τα παλατάκια τους από τον πλειστηριασμό