ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δύο συναντήσεις θα έχουν μέσα στην βδομάδα οι CEOs των συστημικών τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό για όλα τα τρέχοντα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ από σήμερα ξεκινούν και οι συναντήσεις των τραπεζικών επιτελείων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Οι συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφορούν αφ΄ ενός την χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων όπως είναι το ΤΕΠΙΧ και αφ΄ ετέρου την πορεία των «κόκκινων» δανείων, την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», καθώς ανοίγει μέσα στη βδομάδα η συζήτηση με τους θεσμούς, τον πτωχευτικό και φυσικά τους πλειστηριασμούς.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Βασίλης Ψάλτης (Alpha) και Φωκίων Καραβίας (Eurobank) έχουν ραντεβού κάθε Τρίτη πρωί μέσω τηλεδιασκεψης με τους κ.κ. Σταϊκούρα και Ζαββό για θέματα χρηματοδοτήσεων.
Τώρα στην ατζέντα θα προστεθεί και μία μηνιαία συνάντηση που θα αφορά τις εξελίξεις των τιτλοποιήσεων και την εικόνα αναφορικά με την πορεία των νέων προβληματικών δανείων που «γεννά» η πανδημική κρίση και τα lockdown, καθώς μεγάλοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκονται επί μακρόν με κατεβασμένα ρολά.
Τα ίδια θέματα δηλαδή: πτωχευτικός, πλειστηριασμοί, Ηρακλής ΙΙ, και ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βρίσκονται και στην ατζέντα των θεσμών στις συναντήσεις που θα έχουν τόσο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσο και με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και τα τραπεζικά επιτελεία.
Ειδικότερα τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την DGComp για το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», ώστε να ετοιμαστεί με κάποιες βελτιώσεις του ισχύοντος μοντέλου και να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Μάιο. Στόχος είναι μέσα από νέο κύκλο τιτλοποιήσεων οι τράπεζες να απαλλαγούν από το παλαιό απόθεμα προβληματικών δανείων, αλλά και από τα νέα προβληματικά δάνεια της πανδημικής κρίσης, τα λεγόμενα κορωνοδάνεια.
Στον «Ηρακλή» εντάχθηκαν το 2020 τιτλοποιήσεις ύψους 32 δις ευρώ και εκτιμάται ότι ανάλογου ύψους θα είναι και οι τιτλοποιήσεις του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙ». Δηλαδή θα «καθαρίσουν» οι ισολογισμοί των τραπεζών από άλλα 30-32 δις ευρώ «κόκκινα» δάνεια με το Δημόσιο να προσφέρει εγγυήσεις της τάξης των 11-12 δισ. ευρώ.
Προβληματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση σε ότι αφορά την έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού νόμου, της «Δεύτερης Ευκαιρίας» καθώς εκκρεμούν 50 ΚΥΑ για να ξεκινήσει η εφαρμογή του, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβάλλονται τα αιτήματα και θα γίνεται η αξιολόγηση τους από τους πιστωτές (τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία).
Ηδη τα προσχέδια των πρώτων ΚΥΑ έχουν σταλεί προς έγκριση στους θεσμούς, ενώ μόνο για τις τράπεζες και την διαχείριση των δανείων θα πρέπει να εκδοθούν 15 ΚΥΑ.
Οι πλειστηριασμοί παραμένουν «παγωμένοι» μέχρι και το τέλος Μαΐου 2021 με απόφαση της κυβέρνησης, καθώς μέσα σε συνθήκες lockdown και αβεβαιότητας για χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό η προστασία της πρώτης κατοικίας κρίθηκε απαραίτητη.
Ωστόσο οι τράπεζες ζητούν να επιτραπούν πράξεις που έχουν να κάνουν με πλειστηριασμούς που έχουν ολοκληρωθεί και αφορούν τη μεταβίβαση και τη διανομή του εκπλειστηριάσματος, την έκδοση διαταγών πληρωμής, την επιβολή κατασχέσεων, που επίσης έχουν «παγώσει».
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο νόμο για το ΤΧΣ, με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Το Ταμείο με το νέο νόμο θα μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών χωρίς να ενεργοποιούνται οι ρήτρες BRRD (περί τραπεζικής εξυγίανση) και η συμμετοχή δεν θα θεωρείται κρατική βοήθεια (state aid).
Διαβάστε επίσης:
Στοπ στις μεταβατικές ρυθμίσεις για τους «κόκκινους» δανειολήπτες λέει ο SSM
Νέα τιτλοποίηση «μαμούθ» ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς
Γιάννης Στουρνάρας: Στους CEOs των τραπεζών η πρόταση της ΤτΕ για τη bad bank