Ισχυρή ζήτηση προσελκύουν οι ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών οι οποίες από την αρχή του χρόνου έχουν αντλήσει από τη διεθνή αγορά 3,45 δισ. ευρώ.

Είναι δε χαρακτηριστική η παρουσία των διεθνών επενδυτών που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές των τραπεζών και εν γένει της ελληνικής οικονομίας.

1

Τα κεφάλαια που αντλούν οι τράπεζες συνεισφέρουν  στην κάλυψη των υποχρεώσεων τους σχετικά με την  Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), ενώ μέρος τους θα χρησιμοποιηθεί και για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Οι ελληνικές τράπεζες  στο πλαίσιο του MREL, σύμφωνα με τα  στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης πρέπει από το τέλος  Σεπτεμβρίου του 2023 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 να προχωρήσουν σε εκδόσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ.

Ήδη έχουν καλυφθεί  -και με την προχθεσινή έκδοση της Eurobank-  τα 4,95 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 1,65 δισ. ευρώ.

Χτίζουν λοιπόν κεφαλαιακά μαξιλάρια καθώς βρίσκονται εν αναμονή και της απόφασης του SSM για τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους από τα κέρδη του 2023, με τις διοικήσεις να έχουν ανακοινώσει μερισματική πολιτική από 10% μέχρι 25% με 30%.

Ειδικότερα σε δύο εκδόσεις από την αρχή του χρόνου έχουν  προχωρήσει η Eurobank , η Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα και μία φορά βγήκε στις αγορές η Alpha Bank.

Eurobank

Μόλις προχθές η Eurobank άντλησε 650 εκατ. ευρώ (αρχικό ποσό έκδοσης 500 εκατ ευρώ) και απόδοση  5%. Η ζήτηση ήταν ισχυρή για το  7ετές senior preferred ομόλογο της τράπεζας καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,4 δισ. ευρώ και η έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από 2 φορές. Το ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης στις 30 Απριλίου 2031, με δυνατότητα ανάκλησης στις 30 Απριλίου 2030 και ετήσιο τοκομερίδιο 4,875%.

Η τράπεζα συγκέντρωσε εντολές από 101 διαφορετικούς επενδυτές.

Στην κατανομή, οι ξένοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της έκδοσης, με σημαντική συμμετοχή από Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία (25%), Ιταλία (14%), Γαλλία (12%) και Γερμανία (6%). Όσον αφορά τους επενδυτές, 54% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Fund Managers), 29% σε Τράπεζες και Τράπεζες Ιδιωτών (Private Banks), 8% σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (Hedge Funds) και 7% σε Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Η Eurobank  βγήκε στις  αγορές και τον Ιανουάριο και άντλησε 300 εκατ. ευρώ με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2, 10ετούς διάρκειας του οποίου το  τελικό επιτόκιο ανήλθε στο 6,375%. Και σ αυτήν την έκδοση το  ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μεγάλο, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 6 φορές,

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές Απριλίου βγήκε στις αγορές και άντλησε  με ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας 500 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο είναι 6ετούς διάρκειας με δικαίωμα ανάκλησης τα 5 έτη και απόδοση 5%.

Η τράπεζα δέχθηκε προσφορές  πάνω από 1,3 δις. ευρώ (υπερκάλυψη 2,7 φορές) και η έκδοση συγκέντρωσε το « ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού θεσμικών επενδυτών» από περισσότερους από 110 διαχειριστές κεφαλαίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πειραιώς.

Αναφορικά με την κατανομή, το 58% διατέθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία, το 18% σε τράπεζες, το 17% σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και το 7% σε λοιπούς επενδυτές. Η τράπεζα είχε δείκτη MREL τον Δεκέμβριο 2023 25,6%, επίπεδο υψηλότερο από τον στόχο που έχει θέσει ο επόπτης για τον Ιανουάριο 2025 που είναι 24,9%

Η Πειραιώς είχε προχωρήσει και  στις 9 Ιανουαρίου στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2, αντλώντας  500 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές που δέχθηκε ξεπέρασαν το 1,8 δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να έχει υπερκάλυψη κατά 3,7 φορές. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από 145 θεσμικούς επενδυτές, οδήγησε την τελική απόδοση στο 7,375%, έναντι αρχικού στόχου 7,750%. Αναφορικά με την κατανομή, το 62% διατέθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 22% σε τράπεζες και το 16% σε λοιπούς επενδυτές.

Εθνική Τράπεζα

Στις 20 Μαρτίου η Εθνική Τράπεζα με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης άντλησε από τις αγορές 500 εκατ ευρώ, με απόδοση  5,875%. Το ομόλογο έχει διάρκεια 11,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 6,25 έτη.

 Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 140 επενδυτών, συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας πάνω από  3,6 φορές το ποσό της έκδοσης. Πάνω από το 80% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Άνω του 70% κατανεμήθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων (Asset Managers), ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η Εθνική είχε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης στις 22 Ιανουαρίου και συγκέντρωσε 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές που δέχθηκε από 200 και πλέον επενδυτές ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης. Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη.

Η ισχυρή ζήτηση οδήγησε την απόδοση του ομολόγου στο 4,5% (από το αρχικό 5%), ενώ το  85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές (Asset Managers, Ασφαλιστικά και  Συνταξιοδοτικά Ταμεία).

Ηδη από τον Ιανουάριο φέτος η τράπεζα είχε δείκτη MREL 25,7%,  υπερκαλύπτοντας κατά 44μβ. τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2025.

Alpha Bank

Στις αρχές Φεβρουαρίου η Alpha Bank  βγήκε στις αγορές με 6ετές senior preferred ομόλογο, που μπορεί να ανακληθεί στην πενταετία.

Άντλησε 400 εκατ. ευρώ, με την τιμολόγηση του ομολόγου να υποχωρεί στο 5,125% (από την αρχική 5,5%),  ενώ οι προσφορές που δέχθηκε ξεπέρασαν το 1,25 δισ. ευρώ, με την Alpha Bank να κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων θεσμικών.

Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση ομολόγου που έχει ημερομηνία ανάκλησης μέσα στη χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο κάλυψης των MREL υποχρεώσεων της τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Κάποιος έπρεπε να σταματήσει τους αδίστακτους μεσάζοντες της Visa και Mastercard, το κάνει ο Χατζηδάκης – Άρθρο παρέμβαση

Τράπεζες: Αγωνία για την απόφαση του SSM για τα μερίσματα

Θωρακισμένο το ΙRIS από τις ηλεκτρονικές απάτες – Ευάλωτες οι πληρωμές με κάρτες