ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τετρακόσιες περίπου επιχειρήσεις έχουν ήδη «μπριφάρει» οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των 12-18 δισ. ευρώ που θέλουν να διανείμουν ως χορηγήσεις υποστηρικτικές των 31 δισ. ευρώ που αποτελούν πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τους οποίους οι ίδιες τράπεζες θα κληθούν να διανείμουν.
Οι επιχειρήσεις με τις οποίες συζητούν διάφορα projects δεν είναι άλλες από εκείνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή επιχειρήσεις στο κομμάτι της ενέργειας, της ψηφιακής μεταρρύθμισης, της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη.
Μάλιστα, η οργάνωση και ο σχεδιασμός των τραπεζών ξεκινάει από τις μεγαλύτερες εξ αυτών και θα επεκταθεί με βάση τα πελατολόγιά τους και στις μικρότερες.
Και ενώ από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών εκφράζονται όλο και συχνότερα αιτιάσεις πως οι τράπεζες περιορίζονται σε έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων προκειμένου να διανείμουν τις χρηματοδοτήσεις, τα πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να σχεδιάζουν με προσεκτικά βήματα την «επόμενη ημέρα».
Τα ομολογιακά ελευθερώνουν πόρους
Όπως παρατηρούν έγκυροι παράγοντες, οι μεγαλύτερες εκ των επιχειρήσεων μειώνουν τον δανεισμό τους με την έκδοση ομολογιακών δανείων τα οποία οι τράπεζες υποστηρίζουν. Έτσι έχουμε δει τις ενεργειακές επιχειρήσεις να προχωρούν άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ αντιστοίχως σχεδιασμοί ακούγεται πως υπάρχουν και από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο βαθμό που οι συνθήκες το επιτρέψουν. Δι’ αυτού του τρόπου ελευθερώνονται πόροι από τις τράπεζες για να διατεθούν στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξή της.
Τι εξετάζουν οι ξένοι επενδυτές
Το επενδυτικό ενδιαφέρον από την πλευρά του έχει τις διερευνητικές τους όψεις όπως θα φανεί και από το επικείμενο roadshow του Χρηματιστηρίου που θα λάβει χώρα μέσα στην εβδομάδα μια και θα διεξαχθεί με διαδικτυακή έδρα της Νέα Υόρκη από τις 8 έως τις 11 Ιουνίου.
Πορεία της οικονομίας, υποστήριξη επιχειρήσεων από τράπεζες και κλάδους που θα πρωταγωνιστήσουν είναι τα κυρίαρχα θέματα που αναμένεται να τεθούν από τους ξένους επενδυτές κατά τη διάρκεια του roadshow, το οποίο είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό event για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Πολύ λιγότερη αναμένεται πλέον να είναι η ενασχόληση των διεθνών επενδυτών με τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών τουλάχιστον σε ότι αφορά τον κλάδο, μιας και το θέμα φαίνεται ήδη δρομολογημένο.
Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις που πολύ συχνά ακούγονται τον τελευταίο καιρό για τον αναβαλλόμενο φόρο και τον τρόπο με τον οποίον τελικώς θα τον αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, καθώς το χρέος και λόγω της περιόδου Covid παραμένει σε επίπεδα υψηλά, τα πιστωτικά ιδρύματα υποστηρίζουν πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι δια της κερδοφορίας αλλά και δια της βελτίωσης της ποιότητας των κεφαλαίων, κάτι με το οποίο οι τράπεζες ασχολούνται ενεργά.
Το προσεχές διάστημα και έως ότου τα πιστωτικά ιδρύματα ασχοληθούν με τα projects του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία και προετοιμάζουν συνετά, τα πιστωτικά ιδρύματα θα ασχοληθούν επισταμένως με το πώς θα υποστηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πρόβλημα ρευστότητας λόγω Covid αλλά με προοπτική ανάπτυξης.
Διαβάστε ακόμη:
Τι ζητάει η βιοτεχνία από το υπουργείο ο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης
Βάλντις Ντομπρόβσκις: Εντός Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»