ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επείγει για τις τράπεζες η αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων στέγης, τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν με δραστικό τρόπο σε βάθος χρόνου και, κυρίως, με ρυθμίσεις συμβατές με την τρέχουσα οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών.
Αλλά και η αναδιάρθρωση μη βιώσιμων επιχειρήσεων είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο για τις τράπεζες αφού μπορεί να «πρασινίσουν» δάνεια ύψους 16 δισ. ευρώ, αλλά για την ελληνική οικονομία καθώς θα «ελευθερωθεί» εγκλωβισμένο παραγωγικό δυναμικό ύψους 28,4 δισ. ευρώ, αξία που αντιστοιχεί στο 16,3% του ΑΕΠ, όπως σημειώνει μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για τους στόχους μείωσης των δανείων, φαίνεται για άλλη μια φορά ότι εξακολουθεί να είναι μεγάλος ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους.
Τα προβληματικά στεγαστικά τον Μάρτιο ήταν 27,5 δισ. ευρώ και σε «βαθύ κόκκινο» τα 20,5 δισ. ευρώ, ενώ δανειολήπτες με 8,5 δισ. ευρώ στεγαστικά έχουν ζητήσει την προστασία του Νόμου Κατσέλη.
Είναι δεκάδες χιλιάδες οι δανειολήπτες που περιμένουν την έκδοση δικαστικής απόφασης, για την σωτηρία των σπιτιών τους.
«Split» στα στεγαστικά
Οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση είναι ετοιμες να ρυθμίσουν ουσιαστικά τα στεγαστικά, με τη μέθοδο του «split». Θα «σπάνε» δηλαδή το δάνειο σε δύο μέρη, όπου το ένα τμήμα θα εξυπηρετείται κανονικά και το δεύτερο θα μένει «παγωμένο» και στη λήξη της ρύθμισης -συνήθως 15ετούς διάρκειας- και εφ’ όσον ο δανειολήπτης την έχει τηρήσει το παγωμένο κομμάτι θα διαγράφεται.
Και ακόμα περιμένουν τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη που θα ψηφιστούν άμεσα, για να εντοπίσουν χιλιάδες στρατηγικούς κακοπληρωτές – που έχουν βρει «άσυλο» στο νόμο.
Εξάλλου σύντομα οι τράπεζες θα καλέσουν τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες –που οι υποθέσεις τους εκκρεμούν για εκδίκαση- και θα τους προτείνουν ρυθμίσεις σύμφωνες με τις πρόνοιες του νόμου Κατσέλη.
Οι εταιρείες «ζόμπι» τώρα θα πρέπει να πάνε άμεσα σε αναδιάρθρωση: να απορροφηθούν από βιώσιμες επιχειρήσεις, για να ανασάνουν όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά στο σύνολο της η οικονομία.
Σύμφωνα με την μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς στις μη βιώσιμες επιχειρήσεις είναι εγκλωβισμένο παραγωγικό δυναμικό (όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στην αξία του ενεργητικού τους) ύψους 28,4 δισ. ευρώ, αξία που αντιστοιχεί στο 16,3% του ΑΕΠ.
Το αποτέλεσμα είναι ότι παραμένουν σε λειτουργία επιχειρήσεις, που σωρεύουν χρέη και υποχρεώσεις προς κάθε κατεύθυνση –εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες. Και καθώς λειτουργούν με χαμηλό βαθμό παραγωγικότητας, συμπιέζουν προς τα κάτω την παραγωγικότητα ολόκληρης της οικονομίας και εγκλωβίζουν παραγωγικούς συντελεστές (κεφάλαιο και εργασία), στερώντας πόρους από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους
- Ο Χάρης Βαφειάς στο My Story: Το πάθος με τα αυτοκίνητα, γιατί πούλησε τα supercars, η τραπ, οι φιλίες και το Dragon’s Den ως ψυχοθεραπεία
- ΟΤΕ: Αποχωρήσεις στελεχών με τη σφραγίδα του Κώστα Νεμπή
- Έλον Μασκ: Τρεις λόγοι για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του 2025