• Τράπεζες

    Τράπεζες: Ποιους στόχους βάζουν τώρα Καραβίας, Ψάλτης, Μεγάλου και Μυλωνάς

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


    Η ενδυνάμωση της πιστωτικής επέκτασης και το «ξύπνημα» της στεγαστικής πίστης είναι ο μεγάλος στόχος των συστημικών τραπεζών για το 2024, ενώ όπως όλα δείχνουν έχουν κερδίσει το στοίχημα για τη διανομή μερίσματος –έστω και με μικρή έκπτωση στο ποσοστό του- από τα κέρδη του 2023.

    Ανάμεσα στους στόχους τους είναι η διατήρηση της κερδοφορίας τους και οι επενδύσεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

    Eurobank

    Η Eurobank είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες, μόλις δηλαδή δοθούν οι εγκρίσεις από τους επόπτες, να «τρέξει» την δημόσια πρόταση για την Ελληνική Τράπεζα, , με στόχο το ποσοστό της να αυξηθεί στο 65%.

    Μάλιστα όπως ανέφερε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας «ο ρόλος της Ελληνικής Τράπεζας θα είναι σημαντικός στην επέκταση των εργασιών στην ευρύτερη περιοχή, με αιχμή το wealth managent».

    Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας είναι αισιόδοξη σε ότι αφορά τις νέες εκταμιεύσεις και θεωρεί ότι θα είναι ισχυρότερη το επόμενο διάστημα σε σύγκριση με το 2023. Σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank:

    «Το πρώτο τρίμηνο υπήρξε πολύ δυνατό, γεγονός που μας κάνει αισιόδοξους πως το 2024 θα κλείσει με καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 2,3 δισ. ευρώ συνολικά σε επίπεδο Ομίλου».

    Τα καθαρά κέρδη της Eurobank ανήλθαν στα 287 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2024, τα κέρδη ανά μετοχή και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκαν σε 0,08 ευρώ και 19,9% αντίστοιχα.

    Η τράπεζα αναμένει την απόφαση του επόπτη για διανομή μερίσματος 9 σεντς/μετοχή, ότι θα διαμορφωθεί δηλαδή στο 30% των κερδών του 2023, το οποίο θα δοθεί στους μετόχους σε μετρητά.

    Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο της επαναγοράς μετοχών (share buybacks) συνδυαστικά με τη διανομή μετρητών. Ενώ στόχος είναι το μέρισμα να αντιστοιχεί στο 40% των κερδών του 2024 και στο 50% το 2025.

    Alpha Bank

    «Ο στόχος μας είναι να μοιράσουμε στους μετόχους 1,1 δισ. ευρώ –με μερίσματα και επαναγορά μετοχών- την επόμενη τριετία» ανέφερε προ ημερων στην ενημέρωση των αναλυτών μετά την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

    Η τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα προχωρήσει στην επαναγορά ιδίων μετοχών συνολικού ποσού 61 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 37 εκατ. μετοχές με βάση την σημερινή αξία.

    Σύμφωνα με τον Βασίλη Ψάλτη η επαναγορά των μετοχών θα γίνει καθώς εκτιμάται ότι η σημερινή αποτίμηση της τράπεζας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Μάλιστα όπως ανέφερε στους αναλυτές «ήταν ο έμπρακτος τρόπος να εκφράσουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην εσωτερική αξία της μετοχής μας και στη χρηματιστηριακή τιμή».

    Η Alpha Bank έχει ζητήσει την έγκριση του επόπτη για να διανείμει σε μέρισμα 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023. Το 50% αυτών, δηλαδή τα 61 εκατ. θα δοθούν με τη μορφή μερίσματος και τα υπόλοιπα 61 με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buy back).

    Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2024, ανήλθαν σε 211,1 εκατ. ευρώ και όπως έχει ανακοινωθεί η Alpha έλαβε πρόβλεψη 24 μονάδων βάσης με σκοπό τη διανομή μερίσματος ύψους 35% από τα κέρδη του 2024, ποσοστό το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 50% το 2025 και το 2026.

    Υψηλά έχει και τον πήχη χρηματοδοτήσεων, με τα στελέχη της τράπεζας να σημειώνουν ότι ανακάμπτουν και οι χορηγήσεις λιανικής. Και παράλληλα η τράπεζα σχεδιάζει την επόμενη μέρα της συνεργασίας της με την UniCredit σε όλες τις επιμέρους πτυχές της.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Να διατηρήσει την πρωταγωνιστική θέση της στις εκταμιεύσεις δανείων στοχεύει η Τράπεζα Πειραιώς, τόσο σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και στο κομμάτι της λιανικής, με την τράπεζα να έχει συνολικά χορηγήσει 500 εκατ ευρώ μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου».

    Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι εκταμιεύσεις δανείων διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να έχει δείκτη NPE 3,5%, ενώ το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στα 30 δισ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά το μέρισμα ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου εξέφρασε την ικανοποίηση του που η τράπεζα θα διανείμει και πάλι μετά από 16 χρόνια μέρισμα ύψους 80 εκατ. ευρώ στους μετόχους της.

    Στο τέλος Μαρτίου ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,7%, ενσωματώνοντας αυξημένη πρόβλεψη 25% για διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη του 2024.

    Η Πειραιώς εμφάνισε καθαρά κέρδη 279 εκατ. ευρώ, πέτυχε καθαρά έσοδα από τόκους 518 εκατ. ευρώ (+16% σε ετήσια βάση), ενώ το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2,1%.

    Αυξημένα κατά 19% (σε ετήσια βάση) ήταν και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες που ανήλθαν στα 145 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 193 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα στο 29%, μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά για ακόμη ένα τρίμηνο.

    Εθνική Τράπεζα

    Το placement για τη διάθεση του υπολοίπου 18% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα δώσει νέα δυναμική στην Εθνική.

    Η διάθεση του ποσοστού –στο σύνολο του ή τμήματος αυτού- θα δρομολογηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024 ώστε η συναλλαγή να ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή του έτους.

    Εκτός από τη διάθεση του 18%, ο μεγάλος στόχος του Παύλου Μυλωνά, CEO της Εθνικής Τράπεζας είναι να πετύχει φέτος η ΕΤΕ οργανική κερδοφορία 1,2 δισ. ευρώ. Στόχος επιτεύξιμος καθώς τα καθαρά οργανικά κέρδη το 1ο τρίμηνο ανήλθαν σε 320 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 45% ετησίως.

    Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 358 εκατ ευρώ, με τον δείκτη CET1 1 να διαμορφώνεται στο 18,6% και ο συνολικός δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 21,3%.

    Η Εθνική αναμένει την έγκριση του SSM για να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος που αντιστοιχεί στο 30% των κερδών του 2023

    Ο άλλος μεγάλος στόχος για το 2024 της Εθνικής είναι η πιστωτική επέκταση, με την τράπεζα να έχει εκταμιεύσει από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Απριλίου δάνεια ύψους 2 δισ ευρώ.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης οι εκταμιεύσεις ήταν ύψους 1,1 δισ ευρώ το πρώτο τρίμηνο και άλλα 850 εκατ ευρώ εκταμιεύθηκαν τον Απρίλιο, υπογραμμίζοντας πως τα εγκεκριμένα αλλά μη εκταμιευμένα επιχειρηματικά δάνεια πέραν των εκταμιεύσεων του Απριλίου ανέρχονται σε 2,9 δισ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισχυρή πιστωτική επέκταση φέτος.

    Ενισχυμένες ήταν και οι εκταμιεύσεις λιανικής που ανήλθαν στα 400 εκατ ευρώ το πρώτο τρίμηνο, με αιχμή του δόρατος τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά.

    Διαβάστε επίσης: 

    Eurobank: Γιατί οι αναλυτές ποντάρουν ότι θα ξεπεράσει εύκολα το φετινό guidance

    Alpha Bank: Η επαναγορά μετοχών φέρνει στο προσκήνιο τις μετοχές της τράπεζας – Αύξηση της τιμής στόχου μετά τα αποτελέσματα

    Φωκίων Καραβίας: Σε μετρητά το μέρισμα 30% για το 2023 – Θα φτάσει το 50% το 2025



    ΣΧΟΛΙΑ