ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ορατός είναι ο κίνδυνος η γεωπολιτική κρίση να «κτυπήσει» τις χορηγήσεις λιανικής και να προκαλέσει την ανατροπή των σχεδίων για εκταμιεύσεις ύψους 4 δισ. ευρω το 2022 για στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχιερηματικά δάνεια. Και την ίδια ώρα σε επιφυλακή είναι οι τραπεζίτες από το φόβο για νέα «κόκκινα».
«Δεν εκταμιεύουμε τα δάνεια που είχαμε υπολογίσει ότι θα δίναμε. Τα στεγαστικά έχουν φρενάρει, όπως και τα καταναλωτικά», λέει mononews τραπεζίτης.
Ήδη παρατηρείται κάμψη στα αιτήματα για χορήγηση στεγαστικών, τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου είναι «παγωμένα», ενώ μειωμένη είναι η ζήτηση από τα νοικοκυριά για καταναλωτικά δάνεια και ειδικά για τα fast loans, προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις. Πρόκειται για δάνεια ύψους από 2.000 έως 5.000 ευρώ.
Αντίθετα συνεχίζεται η ζήτηση για μικρά επιχιερηματικά δάνεια. Και φυσικά στα μεγάλα επιχιερηματικά δάνεια. Ενώ κάθετη είναι η πτώση στα ομολογιακά δάνεια.
Η μεγάλη εικόνα όπως διαμορφώνεται σήμερα απέχει πολύ από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που διατύπωναν οι τραπεζίτες στο τέλος του 2021. Τότε που έβλεπαν κατακόρυφη άνοδο στα αιτήματα για νέα δάνεια. Και φυσικά στα σχέδια τους δεν υπήρχε ούτε υποψία για πολεμικές συρράξεις και εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.
Στο ερώτημα αν θα υπάρξει επανασχεδιασμός από τις τράπεζες σε ότι αφορά τις επιδόσεις λιανικής για το 2022, υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος λέει στο mononews πως: «Δεν αναθεωρούμε τα σχέδια μας, με την προσμονή ότι θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Όλα εξαρτώνται από το πότε θα έχουμε εξομάλυνση. Βέβαια το ενεργειακό κόστος και τα συνεπακόλουθα του θα εξακολουθήσουν να πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι βιοτεχνίες, οι μικρές επιχειρήσεις, δυσκολεύονται από την αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας, από την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες. Δανείζονται λοιπόν προληπτικά για να «στοκάρουν» και να εξασφαλίσουν την συνέχιση της παραγωγής τους».
Ωστόσο ο τραπεζίτης παραδέχεται πως:
«Σήμερα υπάρχουν πολλά πράγματα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δηλαδή τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένας μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή και έχουν αρχίσει να φαίνονται καθυστερήσεις, όχι μεγάλες, αλλά υπάρχουν. Αν όμως συνεχίσει αυτή η κατασταση τότε θα είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση».
Οι τράπεζες υπολόγιζαν ότι φέτος οι χορηγήσεις λιανικής θα διαμορφώνονταν στα 4 δισ. ευρώ, δηλαδή για στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 30% με 35%. Ειδικότερα εκτιμούσαν 1,3 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις για στεγαστικά, άλλο 1,2 δισ, ευρώ για καταναλωτικά και στα small business στα 1,6 δισ. ευρώ.
Με τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά να βρίσκονται και πάλι «παγωμένα», οι τραπεζίτες παρακολουθούν τις εξελίξεις ελπίζοντας σε σύντομη αποκλιμάκωση της έντασης.
Ωστόσο οι διαρκείς αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας και η άνοδος στις τιμές των τροφίμων, μαζί με τον πληθωρισμό «ροκανίζουν» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και οι πιέσεις αυτές άρχισαν να φαίνονται στην εξυπηρέτηση των δανείων.
Τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται σε επιφυλακή και παρατηρούν μέρα με τη μέρα τη συμπεριφορά των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης.
Πρόκειται ουσιαστικά για δάνεια που βρίσκονται σε μία «γκρίζα» ζώνη και είναι επίφοβα να «σκάσουν» και πάλι. Τα ρυθμισμένα δάνεια είναι ύψους 15,3 δις ευρώ, ενώ δάνεια ύψους 9 δις ευρώ βρίσκονται ακόμα σε κάποιο καθεστώς κρατικής στήριξης.
Μάλιστα στην πρόσφατη Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος υπογραμμίζεται πως: «υψηλό ποσοστό δανείων σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισε πάλι καθυστέρηση. Εκτιμάται ότι, λόγω της πανδημίας αλλά και των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού, επιπλέον ποσοστό ρυθμισμένων δανείων ενδέχεται να καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο το 2022. Απαιτείται επομένως εντατικότερη προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των ΜΕΔ, όταν μάλιστα δεν έχει ακόμη καταγραφεί η πλήρης επίδραση της πανδημικής κρίσης και του πληθωρισμού στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών».
Διαβάστε επίσης:
Στεγαστικά δάνεια: Γιατί τα 900 εκατ. του 2021 δεν θα φέρουν (ακόμα) την άνοιξη
Τράπεζες: Κινδυνεύουν να «σκάσουν» δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ;