Το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων, τα προγράμματα  εθελουσίας για την αποχώρηση του προσωπικού και το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση της τηλεργασίας είναι τα τρία μείζονα θέματα που «καίνε» σήμερα τις συνδικαλιστικές ενώσεις  των τραπεζών.

Και είναι τα θέματα στα οποία θα επιμείνει η ΟΤΟΕ στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα με τις τραπεζικές διοικήσεις. Οι αυξήσεις στους μισθούς έρχονται σε δεύτερο πλάνο, καθώς τα λουκέτα στα καταστήματα οδηγούν στην έξοδο χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους κάθε χρόνο και ταυτόχρονα δημιουργούν νέα δεδομένα και σε επίπεδο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.

Το 2010 οι τράπεζες –ήταν σαφώς περισσότερες- είχαν δίκτυο 4.000 καταστημάτων και 64.000 εργαζόμενους.

Το 2020 ο αριθμός των καταστημάτων είχε μειωθεί στα 1.620 και ο αριθμός των εργαζομένων στις 32.000.

Η πρόβλεψη θέλει οι συστημικές τράπεζες να εξυπηρετούν την πελατεία τους με δίκτυο 1.000 -1.100 καταστημάτων, με ανάλογη μείωση στον αριθμό των εργαζομένων.

Η ψηφιοποίηση και η ανάπτυξη των συναλλαγών μέσα από τα εναλλακτικά δίκτυα, οδηγούν μαθηματικά σε μικρότερο και πιο ευέλικτο σε επίπεδο εξυπηρέτησης δίκτυο. Εξάλλου οι τραπεζίτες ήδη από το 2018 έχουν αναφέρει ότι 250 καταστήματα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες εξυπηρέτησης των πελατών της κάθε τράπεζας.

 «Το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί, ο «εφιάλτης» είναι η διαρκής συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr  ο Στάθης Χαρίτος, πρόεδρος του Union Eurobank, καθώς η τράπεζα ενημέρωσε πως θα προχωρήσει στο κλείσιμο 25 ακόμα καταστημάτων μέσα στο έτος, τα περισσότερα στην περιφέρεια,  όπως αναφέρει ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης. Ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν και οι Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.

Μάλιστα ο κ. Χαρίτος  χαρακτηρίζει συγκυριακή τη στροφή των καταναλωτών στα εναλλακτικά δίκτυα, που είναι αποτέλεσμα των περιορισμών λόγω της πανδημίας και υποστηρίζει πως οι έρευνες δείχνουν ότι οι πελάτες επιθυμούν την επαφή με τον τραπεζοϋπάλληλο για την εξυπηρέτηση τους αλλά και σε συμβουλευτικό επίπεδο.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τραπεζίτες και την ΟΤΟΕ θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του μήνα με την Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων να διεκδικεί:

1) Ρήτρα προστασίας της απασχόλησης.

2) Ανάκτηση απωλειών, αποκατάσταση του Ενιαίου Κλαδικού Μισθολογίου και κάλυψη των αναμενόμενων απωλειών  των εργαζομένων από τον πληθωρισμό.

3) Κλαδική Επιτροπή Ενημέρωσης και Διαβούλευσης για την τηλεργασία και τις νέες ψηφιακές εφαρμογές.

4) Ρυθμίσεις για καθολική και αποτελεσματική εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων του κλάδου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

5) Ρυθμίσεις για την τηλεργασία. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία αναδείχθηκαν από τις μέχρι σήμερα εφαρμογές της τηλεργασίας.

6) Εξωτερικές αναθέσεις εργασιών. Οι τραπεζοϋπάλληλοι ζητούν να εκλείψουν πρακτικές είτε μέσω δανεισμού εργαζομένων είτε με την ανάθεση υπεργολαβιών, για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών των τραπεζών.

7) Ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας – στεγαστικά δάνεια. Θα ζητηθεί η διατήρηση των ρυθμίσεων που ισχύουν για τα στεγαστικά δάνεια των εργαζομένων του κλάδου και κατά τη διάρκεια της νέας ΣΣΕ.

8) Συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα Δ.Σ. των Τραπεζών, σύμφωνα και με την κρατούσα εταιρική πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

9) Βελτίωση διατάξεων για τις άδειες με αποδοχές, με έμφαση στην προστασία της οικογένειας, της μητρότητας και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

10) Βελτίωση ειδικών παροχών, καθώς και οικονομική ενίσχυση από τις Τράπεζες ερευνητικών-επιμορφωτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Διαβάστε επίσης

Στ. Χαρίτος (Union Eurobank)-Β. Νάκος (σύλλογος εργαζομένων Τρ. Πειραιώς): Η τηλεργασία θα επηρεάσει το σύνολο της οικονομίας