ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΧΣ: Άνοιξε ο δρόμος για καταβολή μερίσματος από τις τράπεζες, μειώνονται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις
Είναι άλλωστε ενδεικτικό της κρισιμότητας των stress tests το γεγονός ότι αυτά επισπεύδονται ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί. Το ΔΝΤ περιμένει από τη διαδικασία αυτή να διαπιστώσει αν έχει δίκιο στις προβλέψεις του, τις οποίες πάντως μέχρι στιγμής απορρίπτουν κατηγορηματικά τόσο η Αθήνα, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι, και ελπίζουν πως τα αποτελέσματα των stress tests θα τους δικαιώσουν, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει και πάλι οι τράπεζες να αναζητήσουν νέα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό που περιμένουν τώρα οι τράπεζες, και αναμένεται μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, είναι οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις της που θα ληφθούν υπόψη για τα τεστ αντοχής, και κυρίως τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ, την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και την πορεία των καταθέσεων και των τιμών των ακινήτων. Από εκεί και πέρα, τον Φεβρουάριο αναμένεται η έναρξη των stress tests, που θα ολοκληρωθούν πριν τα τέλη Απριλίου, ώστε εντός του Μαΐου να είναι έτοιμο το πόρισμα της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Η ιδιαιτερότητα των φετινών stress tests είναι ότι θα διεξαχθούν με βάση το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9, που απαιτεί νέες προβλέψεις μελλοντικών ζημιών, που για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσουν και τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού πλέον οι προβλέψεις πρέπει να καθορίζονται βάσει της πιθανότητας για ζημίες από δάνεια που έχουν χορηγηθεί, και όχι βάσει της ήδη πραγματοποιηθείσας ζημίας. Έτσι, τα δάνεια που είναι μεν εξυπηρετούμενα, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να “κοκκινίσουν” στο μέλλον, θα είναι αυτά για τα οποία θα πρέπει να υπάρξουν νέες προβλέψεις. Αν αυτές οι νέες προβλέψεις συνδυαστούν και με το αναμενόμενο κόστος που θα προκύψει από τον έλεγχο των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων των τραπεζών, και συνυπολογιστούν και τα πρόσθετα κεφάλαια που θα ζητηθούν (οι τελευταίες εκτιμήσεις τα τοποθετούν στα 3 δισ. ευρώ περίπου), ο συνολικός “λογαριασμός” των stress tests εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου στα 9,5 δισ. ευρώ.
Πώς θα καλυφθούν αυτές οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests; Με μία σειρά δράσεων που θα αφορούν στη μείωση των προβλέψεων και στην αύξηση των προ προβλέψεων εσόδων τους, καθώς και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, αλλά και την πώληση των θυγατρικών τους στο εξωτερικό και των θυγατρικών τους στην Ελλάδα που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν αυτές οι δράσεις αναμένεται να αποσαφηνιστεί μέσα στο καλοκαίρι.
Πάντως, τα καλά νέα για τις τράπεζες (όχι μόνο τις ελληνικές, αλλά και πανευρωπαϊκά) είναι ότι, παρά τις ανησυχίες τους, ο SSM δεν θα αυξήσει το ελάχιστο όριο του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET 1) από το 5,5% που είναι σήμερα στο δυσμενές σενάριο, και με δεδομένο ότι οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας είναι πλέον πολύ βελτιωμένοι, ενισχυμένοι και από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αυτό αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στα επικείμενα stress tests.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: Τρία επενδυτικά funds για τα δάνεια της Alpha Bank
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλειστηριασμοί: Δείτε τα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί» την Τετάρτη
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο- Τι θα πει ο Τσίπρας για τα προαπαιτούμενα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν