Οι συνθετικές τιτλοποιήσεις έρχονται τώρα που ετοιμάζονται να πέσουν, τον ερχόμενο Οκτώβριο, οι τίτλοι τέλους του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Ο στόχος εξάλλου παραμένει ίδιος και είναι η πλήρης απαλλαγή των τραπεζικών ισολογισμών από τα «κόκκινα» δάνεια, κάτι που κατέστη εφικτό μέσα από τις εγγυήσεις του «Ηρακλή 1 και 2», που μπήκε σε εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2019 και έχει απαλλάξει μέχρι τώρα τις τράπεζες από «κόκκινα» δάνεια ύψους σχεδόν 50 δισ. ευρώ.

Ο «άθλος» θα ολοκληρωθεί με τις τελευταίες τιτλοποιήσεις που ανεβαίνουν στο άρμα του «Ηρακλή ΙΙ», όπως είναι το Frontier II, ύψους 1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας (με το αίτημα να έχει ήδη υποβληθεί), και  μέσα στον μήνα αναμένεται και η υποβολή αιτήματος από την  Τράπεζα Πειραιώς για το χαρτοφυλάκιο  Sunrise III, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Αλλά και η Attica Bank επιθυμεί να λάβει την στήριξη του «Ηρακλή». Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν τελικά θα καταφέρει να εντάξει κάποια από τις  τιτλοποιήσεις της στο πρόγραμμα. Πηγές της τράπεζας έχουν αναφέρει στο mononews.gr πως η τράπεζα θα αιτηθεί την ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» εκείνης της τιτλοποίησης, της οποίας το κόστος μπορεί να αντέξει. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Omega των 1,3 δισ. ευρώ (πρώην «Artemis»), τις  Astir I & II συνολικού ύψους 690 εκατ. ευρώ και η Metexelixis των  700 εκατ. ευρώ.

Συνθετικές τιτλοποιήσεις: το νέο «εργαλείο» των τραπεζών

Οι συνθετικές τιτλοποιήσεις, που αφορούν σε ενήμερα δάνεια τη διαχείριση των οποίων εξακολουθεί να έχει η τράπεζα, αποτελούν το νέο «εργαλείο».

Η Eurobank έκανε την αρχή και στο κομμάτι των συνθετικών τιτλοποιήσεων, με τη συναλλαγή Wave II, ύψους 700 εκατ ευρώ ενήμερων δανείων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Η  Alpha Bank ολοκλήρωσε τη δική της  συνθετική τιτλοποίηση Tokyo, ύψους 65 εκατ ευρώ, εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Και η Τράπεζα Πειραιώς είναι στην τελική ευθεία για συνθετικές τιτλοποιήσεις, λογιστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ, project που περιλαμβάνει ενήμερα στεγαστικά δάνεια, όπως και δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Μονοψήφιος δείκτης καθυστερήσεων

Σε κάθε περίπτωση ο «Ηρακλής» ήταν το μέσο που άνοιξε το δρόμο για να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.

Συγκεκριμένα στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2022:

Η Εθνική Τράπεζα είχε μειώσει σε 2,1 δισ. ευρώ το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο με στόχο το 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου και δείκτη καθυστερήσεων στο 6% (από 31% το 2019 που ξεκίνησε ο Ηρακλής).

Η Eurobank μείωσε στα 2,7 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχει στόχο να τα περιορίσει σε  2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους και να πετύχει δείκτη καθυστερήσεων 5,8% (από 33% το 2019).

Η Alpha Bank έχει στόχο ο δείκτη καθυστερήσεων να περιοριστεί στο 7% (από 45% το 2019) μέχρι το τέλος του χρόνου και στο τέλος του πρώτου τριμήνου τα προβληματικά δάνεια ήταν 4,9 δισ. ευρώ με στόχο να τα μειώσει στα 2,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.

Τέλος η Τράπεζα Πειραιώς έχει στόχο να μειώσει τον δείκτη των καθυστερήσεων στο 9% στο τέλος του 2022 (από 49% το 2019) και τα 4,7 δισ. ευρώ του προβληματικού χαρτοφυλακίου της να περιοριστεί στα 4 δις ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Alpha Bank: Αποφασίζει για τον επενδυτή του project Skyline