ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καθαρά κέρδη 3,66 δισ. ευρώ εμφάνισαν στο 9μηνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την ισχυρή κερδοφορία να τους επιτρέπει μεγαλύτερες διανομές μερισμάτων, αλλά και ταχύτερη απόσβεση του DTC.
Την ισχυρότερη επίδοση εμφάνισε η Eurobank με καθαρά κέρδη 1,135 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Εθνική με 985 εκατ. ευρώ, η Πειραώς με 882 εκατ. ευρώ και τέλος η Alpha με 665,8 εκατ. ευρώ.
Κοινός τόπος και για τις τέσσερις συστημικές είναι ότι φέρνουν μία οκταετία νωρίτερα τον μηδενισμό της αναβαλλόμενης φορολογίας, δηλαδή το 2033, αντί του 2041, ενισχύοντας κατά 29% τις ετήσιες αποπληρωμές.
Η Eurobank έχει DTC 3,1 δις ευρώ στο 36% με βάση το CET1 (από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των συστημικών ομίλων), η Εθνική 3,7 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύει το 55% των κεφαλαίων της τράπεζας, η Πειραιώς 3,1 δις ευρώ και η Alpha Bank με 2,4 δις ευρώ.
Η ισχυρή κερδοφορία τις οδήγησε στην αναθεωρηση της μερισματικής τους πολιτικής.
Όπως σημείωσε ο CEO Eurobank Φωκίων Καραβίας παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου στους αναλυτές, η τράπεζα αναβάθμισε τον στόχο για διανομή του 50% (αντί για 40%) των κερδών στους μετόχους, τόσο με μετρητά, όσο και με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, διευκρινίζοντας ωστόσο πως: το υψηλότερο μέρισμα θα δοθεί αν τα πλεονάζοντα κεφάλαια της τράπεζας δεν χρησιμοποιηθούν για την αξιοποίηση ευκαιριών εξαγορών και συγχωνεύσεων (στους τομείς τραπεζών, ασφαλιστικών και asset management) ή για επιταχυνόμενη αύξηση των χορηγήσεων της τράπεζας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος σημείωσε στους αναλυτές πως: η ισχυρή οργανική δημιουργία κεφαλαίων μας παρέχει σημαντική στρατηγική ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής διανομής κεφαλαίου στους μετόχους. Θα μπορούσαμε λοιπόν να κινηθούμε πάνω από το 40%, πέριξ στο 50%, με διανομή μετρητών και buyback.
Από την πλευρά του ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πως η τράπεζα σχεδιάζει να διανείμει μέρισμα πάνω από 350 εκατ. ευρώ, με μετρητά και επαναγορά μετρητών, που αντιστοιχεί στο 35% των κερδών του 2024 (αντί της αρχικής πρόβλεψης για 25%), ενώ για τη χρήση του 2025 ο προγραμματισμός είναι διανομή μερίσματος 50% των κερδών και χαρακτήρισε το πρόγραμμα buy back ως «ιδιαίτερα ελκυστικό».
Σύμφωνα με τον CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη η τράπεζα θα διανείμει το 35% από τα κέρδη του 2024 με στόχο η διανομή να ανέβει στο 50% το 2026. «Την τριετία 2024 – 2027 η τράπεζα θα διανείμει συνολικά στους μετόχους της 1,2 δισ. ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά με το μείγμα να περιλαμβάνει μετρητά, αλλά και buyback.
Eurobank
Η Eurobank είναι η τράπεζα με 100 δισ. ευρώ ενεργητικό και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καραβίας: «Για πρώτη φορά, ενοποιούμε πλήρως την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, μετά την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής. Έτσι, το μέγεθος του ισολογισμού μας προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, με 50 δισ. ευρώ δάνεια και 75 δισ. ευρώ καταθέσεις και μια ισορροπημένη κατανομή σε τρεις βασικές αγορές: Την Ελλάδα με 60% του ενεργητικού, την Κύπρο με 27% και τη Βουλγαρία με 11%. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας υπό τον κ. Μιχάλη Λούη, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank Cyprus, θα αναδείξει τις συνέργειες, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες από την ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας».
Με την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 12,8% στην Ελληνική, η συμμετοχή της Eurobank στην κυπριακή τράπεζα ανεβαίνει στο 68,81% και μετά τις 8 Φεβρουαρίου ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει σε νέα Δημόσια Πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα: Το χαρτοφυλάκιο των δανείων έχει αυξηθεί οργανικά κατά περισσότερο από 2 δισ. ευρώ και η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι στο σύνολο του έτους θα πετύχει πιστωτική επέκταση 3,5 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να διαθέτει σήμερα τον χαμηλότερο δείκτη «κόκκινων» δανείων στο 2,9%.
Εθνική Τράπεζα
«Πετύχαμε αξιοσημείωτα οικονομικά αποτελέσματα το 3ο τρίμηνο, με την ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση και τον υψηλής ρευστότητας ισολογισμό μας να παραμένουν βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα» υπογράμμισε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς παρουσιάζοντας τις επιδόσεις της τράπεζας στους αναλυτές και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Εθνική θα ξεπεράσει τον στόχο για πιστωτική επέκταση 1,5 δισ. ευρώ για το 2024, καθώς είναι στην «ουρά» σειρά έργων.
Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 18,7%, ενώ ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 21,5%, με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 17,5%, έναντι στόχου 16% για το 2024 (επί οργανικών κερδών μετά φόρων). Επίσης ο δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο 26,6%, υπερκαλύποντας τον εποπτικό στόχο 25,3% Ιανουαρίου 2025.
Ο επικεφαλής της Εθνικής αναφορικά με την πρόσφατη διάθεση ποσοστού 10% της τράπεζας που προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, σημείωσε πως «η επιτυχία της συναλλαγής αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, στα ισχυρά μεγέθη της ΕΤΕ, στη στρατηγική μας και στην αξιοπιστία μας σε ότι αφορά την υλοποίηση των στόχων μας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής η πιστωτική επέκταση στο 9μηνο άγγιξε το 1 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ως αποτέλεσμα των ισχυρών εκταμιεύσεων Εταιρικής Τραπεζικής άνω των 4 δισ.ευρώ (+15% ετησίως), ενώ θετικά κινήθηκαν και τα δάνεια Λιανικής Τραπεζικής με εκταμιεύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2024. Ο δείκτης «κόκκινων» δανείων περιορίστηκε στο 3,3%
Τράπεζα Πειραιώς
«Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεών μας», υπογράμμισε ο Χρήστος Μεγάλου, τονίζοντας πως το 3ο τρίμηνο είναι το «καλύτερο ever», με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 318 εκατ. ευρώ (στα 882 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη 9μηνου).
Η ενίσχυση της κερδοφορίας οδηγεί στην αναθεώρηση των στόχων μέχρι το τέλος του έτους και συγκεκριμένα: Κέρδη ανά μετοχή στα 0,90 ευρώ (από 0,80 ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος), απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 17%, αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15%, συνολικός δείκτης κεφαλαίων 20%, ενήμερο χαρτοφυλάκιο 33 δισ. ευρώ και μείωση των «κόκκινων» δανείων στο 3%.
Η Πειραιώς πέτυχε πιστωτική επέκταση στο 9μηνο 1,9 δισ ευρώ, ξεπερνώντας ήδη τον στόχο έτους που ήταν 1,6 δις ευρώ. Από τα 2,8 δισ. ευρώ εκταμιεύσεων δανείων το τρίτο τρίμηνο, περίπου 1,3 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, και 1,3 δισ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις, με το χαρτοφυλάκιο λιανικής να βρίσκεται σε «νεκρό σημείο».
Η τράπεζα διαθέτει ισχυρό προφίλ ρευστότητας, με δείκτη κάλυψης 244% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις 63% και έχει ήδη πετύχει την τελική δεσμευτική απαίτηση για τον δείκτη MREL ο οποίος διαμορφώθηκε στο 29,1% τον Σεπτέμβριο 2024, έναντι στόχου 27,9% για τον Δεκέμβριο του 2025.
Alpha Bank
Στην ανοδική αναθεώρηση μιας σειράς μεγεθών, προχωρά η Διοίκηση της Alpha Bank, όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Ψάλτης παρουσιάζοντας τους νέους στόχους της τράπεζας στους αναλυτές. Όπως είπε η αναβάθμιση έρχεται ως απόρροια, τόσο των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων, όσο και της ουσιαστικής προόδου στην υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων. Έτσι, το νέο guidance προβλέπει: RoTBV 14% (από >13,5% τον Αύγουστο), συνολικά έσοδα περίπου 2,2 δισ. ευρώ (από 2,1 δισ. ευρώ), προσαρμοσμένα EPS 0,34 ευρώ (από 0,33 ευρώ).
Ολοκληρώσαμε νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό το σκέλος της συνεργασίας μας με την UniCredit στη Ρουμανία και επιταχύναμε την έκδοση AT1 ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αυτές οι ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα ο δείκτης CET1 να ανέλθει στο 16,5%, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής στη Ρουμανία, υλοποιώντας έτσι, τη στοχοθεσία μας για το ύψος κεφαλαίων και MREL 15 μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Επιπλέον, δρομολογήσαμε σειρά δράσεων για την περαιτέρω μείωση του δείκτη NPE και τώρα προβλέπουμε τη μείωσή του κάτω από το 4% μέχρι το τέλος του έτους, επιτυγχάνοντας το στόχο του επιχειρηματικού μας σχεδίου δύο χρόνια νωρίτερα, υπογράμμισε ο επικεφαλής της τράπεζας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η τράπεζα πέτυχε 1,2 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση στο 9μηνο, και η Alpha αναβάθμισε τον ετήσιο στόχο στα 2 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Μυλωνάς (Εθνική): Το πλάνο για διανομή μερίσματος και αναβαλλόμενο φόρο
Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Στόχος το 2025 να διανεμηθεί στους μετόχους το 50% των κερδών
Eurobank: Ο Φωκίων Καραβίας, ο… Ειρήναρχος Βαρνάβας και το παρασκήνιο του διπλού deal στην Κύπρο