ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι «πράσινες» χρηματοδοτήσεις είτε αφορούν σε μεγάλα έργα υποδομών (ΑΔΜΙΕ, ΔΕΔΗΕ) είτε στην παραγωγή ενέργειας (ΑΠΕ), είτε και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων θα κυριαρχήσουν και φέτος.
Το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -ΑΠΕ, φυσικό αέριο, υποδομές- είναι ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ, ενώ ετοιμάζονται να χρηματοδοτήσουν με «πράσινα δάνεια» τα νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους και μέσα από προγράμματα όπως είναι το Εξοικονομώ.
Το «πράσινο» αποτύπωμα είναι πλέον πρωταρχικός στόχος των τραπεζών , οι οποίες υιοθετούν τα κριτήρια ESG στις χρηματοδοτήσεις τους και δεσμεύονται να κατευθύνουν τα κεφάλαια που διαχειρίζονται σε βιώσιμες επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα είναι η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για τη χώρα –όπως και για την ΕΕ- και ο προϋπολογισμός για τα «πράσινα» έργα της επόμενης 10ετίας υπολογίζεται στα 45 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες –και στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης – στηρίζουν κάθε επενδυτικό έργο ενεργειακής εξοικονόμησης και μετάβασης σε ενεργειακό μίγμα χαμηλού άνθρακα.
Και στηρίζουν τους πελάτες τους με μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα, στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι και η δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Παράλληλα οι τράπεζες στηρίζουν – συμβουλευτικά και χρηματοδοτώντας- τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην προσπάθεια τους προς την «πράσινη» μετάβαση οι οποίες υλοποιούν πλήθος μικρών και μεσαίων έργων που στοχεύουν στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αξιοποίηση της ηλιακής ή αιολικής ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες έχουν λανσάρει και προωθούν και στο κομμάτι του retail «πράσινα» δάνεια για νοικοκυριά, όπως στεγαστικά, που προσφέρονται με ελκυστικότερα επιτόκια, αλλά και δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κομμάτι του κτιριακού τομέα –κατοικίες, δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις- ευθύνεται για το 35% με 40% της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG και οι προδιαγραφές βιώσιμης ανάπτυξης όπως οριοθετούνται από τα νέα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, φέρνει και νέους κανόνες στην κατεύθυνση των «πράσινων» χρηματοδοτήσεων.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Το σχέδιο επιστροφή στο… banking
Θεσμοί: «Τρέξτε» τους πλειστηριασμούς, σταματήστε τις καθυστερήσεις
Εθνική Τράπεζα: Επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Finastra για το πρότυπο ISO 20022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί