ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν ανησυχούμε» τονίζει ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στο mononews.gr ερωτηθείς σχετικά με τις τράπεζες που «έσκασαν στις ΗΠΑ» και σημειώνει χαρακτηριστικά πως: Ήταν ειδικές περιπτώσεις που αποκάλυψαν τα εποπτικά κενά που είχαν ανοίξει επί Τραμπ, τονίζοντας ότι η FED και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντέδρασαν αστραπιαία. Ενώ σε ότι αφορά την Ευρώπη σημειώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εποπτείας από τις αρμόδιες αρχές.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ελληνικές ούτε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σημειώνει και ο CEO Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, που βρίσκεται στο Λονδίνο για το roadshow της τράπεζας.
Όπως εξηγούν τα τραπεζικά στελέχη: Η SVB είναι μια μη συστημική τράπεζα των ΗΠΑ με μια πολύ ιδιαίτερη δομή ενεργητικού – παθητικού. Η συντριπτική πλειοψηφία της καταθετικής της βάσης, περίπου το 87%, βρίσκεται εκτός των ορίων εγγύησης των καταθέσεων (όπως αυτές ισχύουν σε Ε.Ε. και ΗΠΑ). Ήταν επικεντρωμένη σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, επιχειρηματικά κεφάλαια και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Από την πλευρά του ενεργητικού, η SVB κατείχε σημαντικό όγκο επενδύσεων με χαρακτηριστικά που δεν ταίριαζαν με το προφίλ ρευστότητας και επιτοκίου των καταθετών τους. Ως μη συστημική τράπεζα, εξαιρούνταν από συγκεκριμένους ρυθμιστικούς περιορισμούς αναφορικά με τη ρευστότητα, τον επιτοκιακό κίνδυνο και το κεφάλαιο.
Οι εμπορικές συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη οφείλουν να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές ενώ υποβάλλοντα σε τακτικά stress tests γύρω από τη δομή του ισολογισμού τους όσον αφορά τις εκροές ρευστότητας και καταθέσεων, τον κίνδυνο επιτοκίου και τα εποπτικά κεφάλαια. Έχουν, επίσης, σημαντικά διαφορετική καταθετική βάση και σύνθεση περιουσιακών στοιχείων.
Ειδικά οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν μια ισχυρή διαφοροποιημένη καταθετική βάση λιανικής, με τη συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων να είναι εντός των ορίων εγγύησης των καταθέσεων. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι σχετικά χαμηλός, τα χαρτοφυλάκια δανείων τους είναι κυρίως σε κυμαινόμενο επιτόκιο ενώ το 15-20% του ενεργητικού τους είναι επενδεδυμένο σε υψηλής ποιότητας και εμπορευσιμότητας ομόλογα.
Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και ακραίες συνθήκες από πλευράς σεναρίων ρευστότητας.
Και επειδή κάθε φορά που «φταρνίζονται» οι ΗΠΑ κρυολογεί η Ευρώπη, οι Έλληνες τραπεζίτες διευκρινίζουν πως οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών (όπως και των ευρωπαϊκών) προστατεύονται με συγκεκριμένους κανόνες αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) που εφαρμόζουν στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων, κάτι που δεν ισχύει για τις αμερικανικές τράπεζες.
«Δεν αγοράζουμε στον ¨γάμο του καραγκιόζη¨ ομόλογα, λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, τα ομόλογα που έχουμε στα χαρτοφυλάκια μας είναι στο 15% των asset μας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πάνω από 80% στην SVB
Επιπλέον τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών έχουν την εγγύηση της EKT.
Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, οι μη συστημικές τράπεζες ζήτησαν να εξαιρούνται των κανόνων σε ότι αφορά την έκθεση τους σε ομόλογα και το πέτυχαν.
Η SVB, διέθετε μεγάλη ρευστότητα και επένδυσε σε ομόλογα. Όταν η αξία των ομολόγων υποχώρησε (λόγω της ανόδου των επιτοκίων) για να καλύψει τη ζημιά ανακοίνωσε ότι θα πάει σε αύξηση κεφαλαίου. Αυτό θορύβησε τους καταθέτες της και έτσι ξεκίνησε ένα bank run, που οδήγησε στην κατάρρευση της.
Στο μεταξύ οι αναταράξεις είναι ισχυρές σε ότι αφορά τις τραπεζικές μετοχές, σύμφωνα με το Bloomberg oι χρηματοοικονομικές μετοχές παγκοσμίως έχασαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή τους αξία σε δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές μείωσαν την έκθεσή τους στις τράπεζες -από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία- στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.
Διαβάστε επίσης
Moody’s: Σε «αρνητικές» υποβαθμίζει τις προοπτικές για τις αμερικανικές τράπεζες