Τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα κεφάλαια τους καλούνται να μετρήσουν τώρα οι τράπεζες.

Ο φόβος για νέα «κόκκινα» δάνεια επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά και την σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες που εποπτεύει ότι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το ενδεχόμενο επιχειρηματικών χρεοκοπιών.

Με την ενεργειακή καταιγίδα να απειλεί να βγάλει εκτός αγοράς πολλές επιχειρήσεις λόγω υψηλού κόστους, αλλά και με τα νοικοκυριά να προσπαθούν να διαχειριστούν τα αυξημενα μηνιαία έξοδα οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται και πάλι σε επιφυλακή.

Και πλέον προχωρούν μόνες τους σε ένα διαρκές stress test μετρώντας μέρα τη μέρα τον κίνδυνο της ενεργειακής απειλής.

Εξάλλου ΕΚΤ και SSM έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να διασφαλίσουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν νέα «κόκκινα» δάνεια, και έχει ζητήσει να εντοπίσουν και να παρακολουθούν στενά εκείνους τους πελάτες τους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Η συζήτηση για το πώς επηρεάζονται οι τράπεζες από μία διακοπή των ροών φυσικού αερίου θα ξεκινήσει στην ΕΚΤ στα τέλη του μήνα, αφού προηγουμένως οι τράπεζες της ευρωζώνης στείλουν η κάθε μία τις εκτιμήσεις τους και αφού επαναξιολογήσουν τα επίπεδα κεφαλαίων τους «λαμβάνοντας υπόψη επαρκώς συντηρητικά και επικαιροποιημένα δυσμενή μακροοικονομικά σενάρια», όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία.

Αν και το πρώτο εξάμηνο του έτους όλες οι συστημικές τράπεζες έπιασαν μονοψήφιο δείκτη καθυστερήσεων, με τα «κόκκινα» δάνεια να υποχωρούν στα 11,2 δισ. ευρώ, η απειλή είναι μπροστά, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο mononews.gr.

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων καθυστερούμενων δανείων αλλά και τις επιπτώσεις στο σύστημα από ενδεχόμενες χρεοκοπίες επιχειρήσεων, όπως και από την αδυναμία εξυπηρέτησης του δανεισμού τους από τα νοικοκυριά.

Τα πρώτα ανησυχητικά σημαδια έχουν φανεί. Και έχουν να κάνουν με τα δάνεια που εμφανίζουν μικρή καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση τους. Αυτές οι καθυστερήσεις αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο φέτος κατά 1,6 δισ. ευρώ, και έφτασαν συνολικά τα 5,1 δισ. ευρώ.

Αυτές οι καθυστερήσεις αφορούν στο μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματικά δάνεια και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι βγαίνουν έστω και σε μικρή καθυστέρηση δάνεια που ήταν μέχρι τώρα ενήμερα. Και συνολικά σύμφωνα με την ΤτΕ υπολογιζονται στα 9 δις ευρώ τα δάνεια –ρυθμισμένα και ενήμερα- που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα εξυπηρέτησης και να βρεθούν στο «κόκκινο».

Διαβάστε επίσης:

Δύο τράπεζες αναζητούν κεφάλαια

Σενάρια για μπλακάουτ το χειμώνα – Τι φοβούνται οι ευρωπαϊκές τράπεζες για τις συναλλαγές και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης

Τουρισμός: Red alert από Marriott και τραπεζίτες – Ετοιμαστείτε για ένα δύσκολο 2023