Η πλεονάζουσα ρευστότητα των 200 εκατ. ευρώ και  η συγκράτηση των  spread στα επιτόκια δανείων είναι οι δύο βασικοί λόγοι που οι τράπεζες δεν προχωρούν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Αν και οι  τέσσερις συστημικές τράπεζες προβλέπουν  επιπλέον έσοδα από τόκους, λόγω της ανόδου των επιτοκίων του ευρώ,  ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι να συγκρατηθούν χαμηλά τα spread δανεισμού.

Εξάλλου με τον πληθωρισμό στο 12% τα επιτόκια καταθέσεων ακόμα και αν αυξηθούν 2%, όση δηλαδή είναι η αύξηση από την  ΕΚΤ και πάλι οι αποδόσεις τους θα είναι αρνητικές.

Αν όμως μετακυληθεί στο ακέραιο η αύξηση του 2% στα επιτόκια καταθέσεων θα πρέπει να αυξηθούν ίσως και περισσότερο τα επιτόκια χορηγήσεων. Με ότι αυτό σημαίνει κυρίως για τα επιχειρηματικά δάνεια και μάλιστα σε μία εποχή που «τρέχουν» πολλά επενδυτικά έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης.

Βέβαια οι  τράπεζες το τελευταίο διάστημα  γίνονται αποδέκτες παραπόνων από τους καταθέτες που ζητούν υψηλότερες αποδόσεις. Το  μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας διαμορφώνεται στο 0,11% και υπολείπεται σημαντικά από το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο που προσφέρουν οι τράπεζες της  ευρωζώνης και  είναι στο 0,35%.

Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι  και οι αυξήσεις στα επιτόκια δανείων είναι σημαντικά χαμηλότερες, καθώς είναι της τάξης του 0,4%.

Οι τράπεζες επιδιώκουν συγκρατώντας χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού να διατηρηθεί μία ελάχιστη ζήτηση στα δάνεια λιανικής –καθώς τα αιτήματα έχουν μειωθεί σημαντικά-,  ενώ αντίθετα οι επιχειρηματικές χορηγήσεις και ειδικά τα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο που κάνει τη διαφορά και θα συντηρήσει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr  η  πλεονάζουσα ρευστότητα που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα δεν δημιουργεί πιέσεις για την προσέλκυση καταθέσεων και συγκρατεί τα επιτόκια καταθέσεων χαμηλά. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 183 δις ευρώ (από 133 δις ευρώ που ήταν στις αρχές του 2019).

Πάντως η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχιστεί με την επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να έρχεται τον Δεκέμβριο και θα είναι της τάξης του 0,5% με 0,75%, σύμφωνα με τον Κλάας Νοτ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, όπως αναφέρει το Reuters.

Μάλιστα ο Νότ ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης πως «είμαστε ακόμα στο πρώτο ημίχρονο και τον Δεκέμβριο θα  κάνουμε ένα ακόμα  σημαντικό βήμα», σημειώνοντας  πως το 2023 οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι  μικρότερες. Πάντως ο στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να επανέλθει στο 2% τους επόμενους 18 με 24 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Απογειώνονται τα επιτόκια δανεισμού, καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων

Αύξηση στις τιμές στόχους για τις τράπεζες από τη Eurobank Equities

Μεγαλώνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων – δανείων