Σε πέντε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη λειτουργία τους εστιάζουν οι τράπεζες στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Ο επόμενος μήνας είναι η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς οι τράπεζες γνωστοποιούν τα σχετικά τους ημερολόγια.

Ξεκινώντας από την Τράπεζα Πειραιώς, στις 4 Αυγούστου, και καταλήγοντας με τα αποτελέσματα της Eurobank, στις 31 Αυγούστου, ο επόμενος μήνας έχει άλλους δύο σταθμούς: την 5η Αυγούστου με την ανακοίνωση του πρώτου εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας και την 26η Αυγούστου που θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Alpha Bank.

Εξάλλου, σημειώνεται πως σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών. Τα πιστωτικά ιδρύματα, ή τουλάχιστον κάποια από αυτά, θα εξηγήσουν τα αποτελέσματα της άσκησης που πρέπει να σημειωθεί πως πραγματοποιείται με στοιχεία στο τέλος του 2020 τα οποία έχουν εν πολλοίς ξεπεραστεί, αφού οι τράπεζες προχώρησαν εν των μεταξύ σε κεφαλαιακές ενισχύσεις ενώ είχαν εξυγιάνει ήδη τους ισολογισμούς τους μέσω του «Ηρακλή».

Πού θα κάνουν focus οι τράπεζες στα αποτελέσματα εξαμήνου

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα 6μήνου, τα πιστωτικά ιδρύματα κάνουν για μια ακόμη φορά focus στα NPEs, στη χορήγηση νέων δανείων, στο κόστος κινδύνου, τις προμήθειες και στο κόστος λειτουργίας. Άλλωστε, όλα τα παραπάνω είναι πολύ κρίσιμα ώστε οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μια κανονικότητα όπου ως τέτοια μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει την απωλεσθείσα ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να παράγουν κέρδη.

Υπενθυμίζεται πως κάποιες από τις συστημικές τράπεζες έχουν «υποσχεθεί»Ε κερδοφορία εντός του 2023 ενώ κάποιες άλλες έναν χρόνο αργότερα.

Τι αναμένουν να δουν οι αναλυτές το προσεχές χρονικό διάστημα

Η περαιτέρω μείωση των NPEs μέσω «Ηρακλή», με πωλήσεις ή  και μέσω ρυθμίσεων αλλά και η προσμέτρηση πιθανών νέων NPEs μετά τη λήξη των μορατορίων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σταθμό για τους ισολογισμούς των τραπεζών ώστε να εξυπηρετηθούν οι στόχοι για μονοψήφια ποσοστά NPEs μέσα στο έτος.

Η εκτίμηση παραμένει πως οι ισολογισμοί των συστημικών τραπεζών εξυγιαίνονται και πως τα ληγμένα μορατόρια δεν έχουν  μέχρι στιγμής επιδράσει αρνητικά στο μέγεθος των «κόκκινων» δανείων ενώ όλες οι τράπεζες  έχουν δώσει παράταση σε ότι αφορά τα δάνεια στον τουριστικό τομέα που είναι και αυτός ο οποίος βάλλεται περισσότερο στα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια.

Η πιστωτική επέκταση, απ’ όπου και θα προκύψουν τα κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων, είναι επίσης από τα σημαντικότερα μεγέθη για τις καταστάσεις τους. Τα  δάνεια που χορηγήθηκαν και τα οποία σε σημαντικό βαθμό είναι εγγυημένα από τα ταμεία του Δημοσίου και της ΕΕ στέκονται βοηθητικά στα αποτελέσματα των τραπεζών. Συγχρόνως έχει ανοίξει για τα καλά και η αντίστοιχη προοπτική μέσα στο χρόνο και με τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλωστε οι τράπεζες σε κάθε περίσταση ανακοινώσεων πραγματοποιούν εκτιμήσεις για την πιστωτική επέκταση του έτους.

Ο σωστός και διαρκής υπολογισμός του κόστους κινδύνου είναι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την οικονομική εξέλιξη  των πιστωτικών ιδρυμάτων και είναι ο δείκτης εκείνος που κατά βάση οδηγεί τις αποφάσεις των τραπεζών τόσο σε νέες χορηγήσεις όσο και στην αλλαγή κατηγορίας στα χαρτοφυλάκια των δανείων δηλαδή υγιή δάνεια που ενδέχεται να οδεύσουν στις κατηγορίες 2 και 3. Παράλληλα το κόστος κινδύνου οδηγεί συχνά και τον τρόπο υπολογισμού των προβλέψεων των τραπεζών.

Το κόστος λειτουργίας και η περαιτέρω μείωσή του σε χαμηλότερα επίπεδα με κλείσιμο καταστημάτων, εθελουσίες, περιορισμό δραστηριοτήτων και ενίσχυση του ψηφιακού μοντέλου των τραπεζών αποτελεί επίσης μια μεταβλητή σημαντική στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση