Αλλεπάλληλες θα είναι οι εθελούσιες έξοδοι στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2024- αρχές του 2025 καθώς θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους σε λιγότερους από 6.000 και τον αριθμό των καταστημάτων τους στα 250.

Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου είναι στις  περισσότερες περιπτώσεις  διαρκείας, καθώς η ολοκλήρωση τους τραβάει σε μάκρος και φυσικά είναι περισσότερο στοχευμένα, αφού το δίκτυο συρρικνώνεται αλλά και διευθύνσεις καταργούνται.

Και όπως χαρακτηριστικά λέει στο mononews.gr τραπεζίτης «οι τράπεζες πλέον από σημεία συναλλαγής μετατρέπονται σε σημεία εξυπηρέτησης, θα λειτουργούν περισσότερο ως  συμβουλευτικά κέντρα».

Τις επόμενες μέρες η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα εθελουσίας  εξόδου το οποίο θα αφορά κυρίως τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα καταστήματα του δικτύου που θα κλείσουν, αλλά και σε διευθύνσεις που καταργούνται.

Ενώ η τελευταία εθελούσια έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς που  έληξε επισήμως την περασμένη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, θα συνεχιστεί ατύπως μέχρι το τέλος του έτους.

Οι παροχές των προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης κινούνται στην ίδια λογική σε όλες τις τράπεζες, με το maximum αποζημίωσης και bonus να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 150.000 με 180.000 ευρώ, ωστόσο –λόγω ηλικίας, ετών υπηρεσίας, θέσης κλπ- το ποσό που λαμβάνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι που αποχωρούν δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Τα μεγαλύτερα προγράμματα θα «τρέξουν» στις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική.

Η μεν Τράπεζα Πειραιώς στο τελος Ιουνίου 2022 είχε 8.500 εργαζόμενους και δίκτυο με 408 καταστήματα. Στόχος της είναι η μείωση των εργαζομένων στους 6.000 μέχρι το 2025, με ανάλογο περιορισμό του δικτύου καταστημάτων. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα έκλεισε το πρώτο εξάμηνο φέτος 6 καταστήματα.

Η δε Εθνική Τράπεζα έχει δίκτυο 339 καταστημάτων και ο αριθμός των εργαζομένων της είναι  7.130 άτομα. Να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ δεν έκλεισε κανένα κατάστημα το πρώτο εξάμηνο φέτος.

Σε πολύ καλύτερη θέση βρίσκονται οι τράπεζες Eurobank και Alpha Bank.

Συγκεκριμένα η Eurobank βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο να έχει δίκτυο 250 καταστημάτων, με τον αριθμό τους σήμερα να είναι 274 και κοντά στον στόχο για 6.000 εργαζομενους, καθώς απασχολεί 6.130 άτομα.

Από την πλευρά της, η  Alpha Bank έχει πετύχει τον στόχο τόσο για τον αριθμό εργαζομένων όσο και  καταστημάτων. Το δίκτυο της αριθμεί 287 καταστήματα και απασχολεί 5.320 εργαζόμενους.

Σημειώνουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022  οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έβαλαν λουκέτο σε 43 καταστήματα του δικτύου τους, με τον αριθμό των καταστημάτων να διαμορφώνεται στα 1.308, από 1.351 στο τέλος Δεκεμβρίου 2021. Βέβαια ο αρχικός σχεδιασμός τους προέβλεπε το κλείσιμο 120 μονάδων, ωστόσο η νέα κρίση ανέστειλε για λίγους μήνες την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Η συρρίκνωση του δικτύου έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στην επαρχία, καθώς πολλές περιοχές έχουν μείνει χωρίς τραπεζικό κατάστημα, σε κάποιες δεν υπάρχει ούτε ΑΤΜ, με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομική δραστηριότητα  της κάθε περιοχής.

Τα νέα δεδομένα οδηγούν σε ριζική αναδιάταξη το δίκτυο των τραπεζών, οι οποίες επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και ταυτόχρονα οι πελάτες  πραγματοποιούν  ηλεκτρονικά τον μεγαλύτερο όγκο των συναλλαγών τους. Παράλληλα οι τράπεζες  προχωρούν στην ψηφιοποίηση επιπλέον διαδικασιών και  δημιουργούν ειδικές υποδομές μέσα στα καταστήματα, ώστε οι περισσότερες συναλλαγές να πραγματοποιούνται  αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίχως να εμπλέκονται εργαζόμενοι.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Ποια τα κίνητρα και οι στόχοι

Alpha Bank: Στο 7,25% η απόδοση του senior preferred ομόλογου των 400 εκατ. ευρώ

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ με τράπεζες και servicers: Πόσο μειώνονται τα περιθώρια των επιτοκίων για την ρύθμιση οφειλών