Έκρηξη πλειστηριασμών αναμένεται τον Ιούνιο και Ιούλιο, με τον αριθμό να είναι τριπλάσιος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει στο mononews.gr τραπεζίτης που έχει την πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς θα ακολουθήσει και μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά πως θα είναι πολλά τα σπίτια και τα περιουσιακά στοιχεία των famous συμπατριωτών μας για τα οποία θα χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί.

Και πολλοί είναι μάλιστα οι «διάσημοι» οι οποίοι σπεύδουν σε τράπεζες και servicers ζητώντας να «παγώσουν» οι διαδικασίες του πλειστηριασμού και τα ακίνητα τους να αλλάξουν χέρια εκτός της πλατφόρμας e –auction.

Σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι αναρτημένοι 124.321 και οι 1.181 είναι προγραμματισμένοι για την επόμενη εβδομάδα.

Μέσα στο Μάιο –σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία- είναι προγραμματισμένοι 4.071 πλειστηριασμοί.

«Οι πλειστηριασμοί θα δυναμώσουν πολύ τον Ιούνιο- Ιούλιο», λέει ο τραπεζίτης και υπογραμμίζει πως «θα είναι τρεις φορές πάνω σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο».

Να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο 2018 και μέχρι την 30η Απριλίου 2022 έχουν ολοκληρωθεί συνολικά περισσότεροι από 49.800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το 84% αυτών των πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες διαχείρισης. Το 75% των πλειστηριασμών με επισπεύδουσες τράπεζες ήταν εναντίον φυσικών προσώπων.

Για παράδειγμα το 2021 πολλά ήταν τα ακίνητα των «διασήμων» που βγήκαν στο σφυρί και άλλαξαν χέρια, όπως τα μικρά ανάκτορα του Μιχάλη Γουλανδρή, ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι έχασε τέσσερα σπίτια στην καρδιά της Αθήνας. Το σπίτι του στην οδό Στησιχόρου και τρία πολυτελή διαμερίσματα στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 1.

Για το ρετιρέ της οδού Στησιχόρου που άλλαξε χέρια αντί 3,005 εκατ ευρώ επισπεύδουσα ήταν η doValue για δάνειο 2,34 εκατ. ευρώ της Eurobank.

Τα τρία διαμερίσματα της οδού Βασιλέως Γεωργίου 1 βγήκαν στο σφυρί από την Intrum. Η τιμή πρώτης προσφοράς και για τα τρία ήταν 12,57 εκατ. ευρώ και το τελικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 15 εκατ ευρώ.

Το περασμένο καλοκαίρι και το ζεύγος Λυμπέρη, ο Αντώνης και η Έλενα ήρθαν σε συμφωνία με την Eurobank και σταμάτησαν τον πλειστηριασμό για το μικρό παλάτι τους, των 1000 τετραγωνικών μέτρων στο Κεφαλάρι, μιας και είχαν βρει αγοραστή που απέκτησε το ακίνητο αντί 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Αντώνης και η Μελίνα Γλου «έχασαν» σε πλειστηριασμό τη μονοκατοικία τους στην Καστέλα που άλλαξε ιδιοκτήτη για 950.000 ευρώ.

Πριν από ένα χρόνο άλλαξε ιδιοκτήτη και η βίλα του Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο, ο οποίος την «κτύπησε» στον πλειστηριασμό και την απέκτησε αντί 1,91 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Να σημειωθεί ότι από την επεξεργασία των στοιχείων της πλατφόρμας e-auction την οποία διεξάγει σε μηνιαία βάση το iMEdD Lab προκύπτει ότι:

-Το 2021 έγιναν 1.916, εκ των οποίων 1.508 με επισπεύδουσες τις τράπεζες. Στο σφυρί βγήκαν 696 κατοικίες, εκ των οποίων 549 πλειστηριάστηκαν με επισπεύδουσες τις τράπεζες.

-Το 2020 έγιναν 9.964 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων 7.829 με επισπεύδουσες τις τράπεζες. Στο σφυρί βγήκαν 3.706 κατοικίες (για τις 3.034 επισπεύδουσες ήταν τράπεζες και servicers).

-Το 2019 έγιναν 16.587, εκ των οποίων 5.116 αφορούσαν κατοικίες. Με τις τράπεζες να επισπεύδουν περισσότερους από 14 χιλιάδες πλειστηριασμούς εκ των οποίων οι 4.370 ήταν κατοικίες.

-Και το 2018 χρονιά έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έγιναν 4.204 με τις τράπεζες να είναι επισπεύδουσες για 3.871 και για 1.200 κατοικίες.

Διαβάστε επίσης:

Αγοραστές για τα σπίτια Ηλία Λιβάνη και Φραγκίσκου Λεμονή αναζητούν οι τράπεζες

Πέφτει ακόμη ένα «κάστρο» της Αλεξάνδρας Χανδρή στην Πλάκα

Πλειστηριασμοί: 1.000 ακίνητα κάθε μήνα αλλάζουν χέρια – Ξανά στο σφυρί το Grand Chalet της Κηφισιάς