Τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης προηγούμενων οφειλών τους προς τις τράπεζες  έχουν πλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από το νέο  χρηματοδοτικό «εργαλείο»  Pan European Guarantee Fund.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπογράψει συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) για τη χορήγηση εγγυημένων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε αυτές να στηριχθούν για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που δέχτηκαν και συνεχίζουν να δέχονται από την πανδημική κρίση.

1

Το σημαντικό όμως του προγράμματος είναι ότι τα δάνεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν -πέραν από τους  επενδυτικούς σκοπούς, ή ως  κεφάλαιο  κίνησης-  και για την  αναχρηματοδότηση προηγούμενων οφειλών. Φυσικά υπάρχει η προϋπόθεση ότι για αναχρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το 30% του δανείου.

Και καθώς τα δάνεια είναι εγγυημένα στο 70% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων διευρύνεται αυτομάτως η περίμετρος των επιχειρήσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και περιορίζεται ο αποκλεισμός τους από τον τραπεζικό δανεισμό.

Τα δάνεια απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (όπως αυτές ορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό δηλαδή μέχρι 250 εργαζόμενους και τζίρο μέχρι 50 εκατ ευρώ) με το ελάχιστο ποσό του δανείου να ξεκινά από τις 10.000 ευρώ και το μέγιστο να διαμορφώνεται στα 2,5 εκατ ευρώ.

«Είναι ένα σημαντικό προϊόν ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν πιο αδύναμους ισολογισμούς», σημειώνει στο mononews ο κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, επικεφαλής της Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank,  διευκρινίζει ότι η τράπεζα θα διαθέσει περί τα 580 εκατ ευρώ, συμπληρώνοντας πως τα δάνεια θα πρέπει να χορηγηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ανάλογη σύμβαση έχει υπογράψει και η Εθνική Τράπεζα, η οποία μπορεί να διαθέσει μέχρι 2 δισ. δάνεια. Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει εξασφαλίσει εγγυήσεις 300 εκατ ευρώ για το Pan European Guarantee Fund.

Και καθώς τα δάνεια είναι εγγυημένα το 70%, παρέχεται η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν. Να πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία.

Η διάρκεια του δανείου μπορεί να φτάσει τα 15 χρόνια και η τιμολόγηση τους είναι ελκυστική λόγω και της εγγύησης.

Δικαιούχοι του προγράμματος

Ελεύθεροι επαγγελματίες και πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), νεοσύστατες ή υφιστάμενες

Έχουν ιδρυθεί και ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Δεν δραστηριοποιούνται σε έναν από τους απαγορευμένους τομείς σύμφωνα με την λίστα του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Δεν ανήκουν σε κάποιο καθεστώς αποκλεισμού, ή έχουν επιβληθεί εναντίον τους κυρώσεις, δεσμεύσεις, κατασχέσεις ή άλλοι περιορισμοί.

Δεν έχουν οποιαδήποτε καθυστέρηση για περισσότερες από 20 ημέρες ή δεν έχουν αθετήσει οποιαδήποτε συναλλαγή που έχει χορηγηθεί από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (στην περίπτωση της αναχρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της συναλλαγής που αναχρηματοδοτείται).

Δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης με απόφαση ΕΕ η ΔΕΕ.

Επιχειρήσεις (ανεξαρτήτους μεγέθους), οι οποίες ακόμη και εάν είναι προβληματικές κατά την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης, θεωρούνται επιλέξιμες εφόσον δεν ήταν προβληματικές την 31.12.2019.

Μπορούν να χορηγηθούν ενισχύσεις σε πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σημείο 18 του άρθρου 2 του Κανονισμού 651/2014):

δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κανονισμό C 249/31.07.2014):

ενίσχυση διάσωσης (εναλλακτικά, εάν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης, έχουν αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης κατά την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης) ή αναδιάρθρωσης (εναλλακτικά, εάν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης, δεν υπόκεινται πλέον σε σχέδιο αναδιάρθρωσης κατά την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης).

Διαβάστε επίσης

Eurobank: Από το physical στο phygital – Τα νέα future branches και οι καινοτομίες του Piraeus Port Plaza

Η S&P επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς

Τα report 10 οίκων: Μέχρι που μπορεί να φτάσουν τα περιθώρια ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές