Σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζουν τράπεζες και servicers καθώς η γεωπολιτική κρίση -πριν ακόμα μετρηθούν οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης- δημιουργούν νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων.

«Δεν έχουμε ξαναζήσει πόλεμο για να δούμε πως επηρεάζονται οι ομαλές αποπληρωμές των δανείων» λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr τραπεζίτης.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών οι επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους  θα «μετρηθούν» τους επόμενους μήνες και πως θα ανταποκριθούν τα νοικοκυριά στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Μάλιστα χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε ομπρέλα προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς «παγώνουν » οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Όπως ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο «με το νέο νομοσχέδιο παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Και απλώνεται έτσι ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο».

Να σημειωθεί ότι το «πάγωμα» ισχύει μέχρι να δημιουργηθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των Ακινήτων για εκείνους τους δανειολήπτες που έχουν πιστοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού ως ευάλωτοι. Και μέχρι να συσταθεί ο φορέας ο ευάλωτος δανειολήπτης θα επιδοτείται με ποσό ως 210 ευρώ στη δόση του δανείου του.

Ο Τάσος Πανούσης, CEO  doValue και πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης, μιλώντας χθες στο Fin Forum 2022, έκανε λόγο για «εκρηκτικό κοκτέιλ» καθώς:

-Λήγουν τα μορατόρια και οι διευκολύνσεις που πρόσφεραν τράπεζες και servicers στους δανειολήπτες, προκειμένου να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

-Λήγουν τα κρατικά προγράμματα στήριξης «Γέφυρα Ι και ΙΙ».

-Η αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω της γεωπολιτικής κρίσης δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στους λογαριασμούς που πληρώνουν τα νοικοκυριά.

-Ανοδικά κινούνται οι τιμές σε  τρόφιμα και υπηρεσίες.

-Αναμένεται επίπτωση στο ΑΕΠ, λόγω τουρισμού και επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Πανούσης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και εμείς βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Διότι κανείς δεν γνωρίζει σήμερα τη διάρκεια – αλλά και την ένταση- της γεωπολιτικής κρίσης  και πως  θα πλήξει ενδεχομένως το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και αν αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Να σημειωθεί ότι στην  13 Έκθεση αξιολόγησης των θεσμών –η οποία δημοσιεύθηκε προ ημερών-  σημειώνεται πως αν και οι εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι επί του παρόντος περιορισμένες και οι τράπεζες αναφέρουν καλή συμπεριφορά των δανείων που εξέρχονται από τα μορατόριουμ, ωστόσο «ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόνο το 2022».

Διαβάστε επίσης

Βασίλης Καραμούζης (ΕΤΕ): Χρηματοδοτήσεις άνω των 10 δις ευρώ από την Εθνική την επόμενη τριετία για έργα πράσινης μετάβασης και κατασκευές

Φωτεινή Ιωάννου (ΕΤΕ): Στόχος ο μονοψήφιος δείκτης κόκκινων δανείων στο τέλος του 2022